Terveys: Jopa kol­man­nes muis­ti­sai­rauk­sis­ta olisi eh­käis­tä­vis­sä viiden sormen oh­jeel­la

Koulut: Luo­to-ryh­mäs­sä saa opis­kel­la omaan tahtiin – "Täällä ei tar­vit­se pelätä mi­tään", Riina kehuu

Mainos: Talvitarjouksena Rantalakeus Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Nor­sul­ta Lea­der-tu­kea Hai­luo­don elin­kei­no­toi­mi­joil­le ja Lu­mi­jo­bil­le toi­min­nan ke­hit­tä­mi­seen

Hailuodon elinkeinotoimijoille ollaan luomassa yhteistä strategiaa ja kohentamassa markkinointiosaamista. Help Center aikoo laajentaa toimintaansa uusiin kohderyhmiin.

Hailuodon elinkeinotoimijat saivat Nousevalta rannikkoseudulta hanketukea toimintansa kehittämiseen.
Hailuodon elinkeinotoimijat saivat Nousevalta rannikkoseudulta hanketukea toimintansa kehittämiseen.
Kuva: Heli Rintala

Nouseva Rannikkoseutu ry on myöntänyt Leader-tukea viidelle yleishyödylliselle hankkeelle.

Tukea sai Hailuodon elinkeinotoimijat ry:n Kotipesä kuntoon -kehittämishanke. Sen tavoitteena on luoda Hailuodon elinkeinotoimijoille yhteinen strategia, markkinoinnin vuosikello sekä toteuttaa yhteismarkkinoinnin kokeiluja ja kehittää palveluja.

Lisäksi toimijoille tarjotaan koulutusta ja työpajoja muun muassa somemarkkinoinnista. Hankkeella kehitetään hailuotolaisten yritysten markkinointiosaamista sekä luodaan yhteisiä toimintamalleja ja sitä kautta lisätään Hailuodon näkyvyyttä ja houkuttelevuutta.

Lumijoen kunta sai rahoitusta Help Center Lumijobin toiminnan kehittämiseen.

Hankkeen aikana Lumijobin toimintaa kehitetään uusille kohderyhmille eli lapsiperheille, ikäihmisille ja yksinäisille sekä luodaan uusina palveluina ystäväpalvelu ja naapuriaputoiminta. Hankkeessa luodaan uutta toimintamallia siihen, miten yritykset ja yhdistykset saadaan vahvemmin mukaan kotouttamistyöhön ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen.

Lisäksi tukea saivat Siikajoen Moottoriurheilijat ry tapahtumakoulutusta varten, Kulttuuriyhdistys Bio Huvimylly ry Kinosalonki Sofian kehittämiseen ja Lyhde ry Lampinsaaren kaivoskylän historia- ja kulttuurihankkeeseen.

Yleishyödyllisille kehittämis- ja investointihankkeille myönnettiin Leader-tukea yhteensä reilut 181 000 euroa.

Norsun hallitus puolsi myös kahta yrityshanketta, jotka molemmat ovat Hailuodossa. Yritystukea myönnettiin yhteensä noin 10 200 euroa.

Yritystuen osuus uudella rahoituskaudella 2023–2027 on investoinneissa 30-40 porosenttia ja energiainvestoinneissa 30 prosenttia hankkeen kokonaiskustannusarviosta. Lisäksi yrityksille voidaan myöntää uutena tukimuotona pieniä rahoituksia.

Nämä uudet yritystukivälineet on tarkoitettu yrityksen käynnistämiseen ja kehittämiseen sekä maatalouden kokeiluun. Tukea voivat hakea sekä päätoimiset että osa-aikaiset yrittäjät.

ELY-keskus tekee vielä puolletuille tukihakemuksille laillisuustarkastuksen.