Terveys: Jopa kol­man­nes muis­ti­sai­rauk­sis­ta olisi eh­käis­tä­vis­sä viiden sormen oh­jeel­la

Koulut: Luo­to-ryh­mäs­sä saa opis­kel­la omaan tahtiin – "Täällä ei tar­vit­se pelätä mi­tään", Riina kehuu

Mainos: Talvitarjouksena Rantalakeus Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Mielipidekirjoitus

Vii­kon­lop­pu­ja pi­dem­mik­si – Työn ja opis­ke­lun jälkeen pitäisi saada levätä riit­tä­väs­ti, kir­joit­ta­vat Anton ja Aaronit

Kalenteriin jäisi aikaa muuhunkin kuin kouluun ja töihin, jos viikossa olisi kolme vapaapäivää.
Kalenteriin jäisi aikaa muuhunkin kuin kouluun ja töihin, jos viikossa olisi kolme vapaapäivää.
Kuva: Martta Oinas-Panuma
Uutisten viikko

Mielestämme viikonloppuja pitäisi pidentää kolmen päivän mittaisiksi. Ihmiset eivät jaksa aloittaa niin nopeasti uudestaan töitä ja koulua, jos edellisellä viikolla on ollut urakka tai muuten raskasta työtä tai esimerkiksi koulussa monta koetta. Työn ja opiskelun jälkeen pitäisi saada levätä riittävästi.

Lyhyen viikonlopun huonoja puolia ovat esimerkiksi ihmisten väsymys mennä takaisin kouluun ja töihin. Kahden päivän viikonlopussa ei ehdi levätä riittävästi uuteen työ- tai kouluviikkoon. Pidempi viikonloppu voisi auttaa koululaisten ja työssä käyvien ihmisten jaksamista ja heillä olisi parempi mieli tulla takaisin arjen askareisiin.

Uudessa-Seelannissa sijaitseva yritys kokeili neljän päivän työviikkoa kahden kuukauden ajan, kertoo The Scottish Sun. Työntekijöille maksettiin viidestä päivästä, mutta he tekivät työtä vain neljänä.

Kokeen aikana työntekijöistä 78 prosenttia koki voivansa tasapainottaa työtä ja vapaa-aikaa hyvin. Aiemmin luku oli 54 prosenttia. Stressitaso laski seitsemän prosenttia ja tyytyväisyys elämään puolestaan nousi viisi prosenttia.

"Pitkää työpäivää painavilla oli suurempi riski saada halvaus kuin niillä, jotka työskentelivät alle 40 tuntia viikossa."

Myös työntekijöiden motivaatio parani, kun he saivat itse suunnitella työpäiviään niin, ettei nelipäiväinen viikko huonontaisi tuottavuutta.

Vuoden 2015 selvityksen mukaan pitkää työpäivää painavilla oli suurempi riski saada halvaus kuin niillä, jotka työskentelivät alle 40 tuntia viikossa. Myös sydänsairauden riski oli 13% suurempi enemmän työskentelevillä ihmisillä.

Vuoden 2009 selvityksen mukaan 40 tuntia tai vähemmän viikossa työskentelevät nukkuivat enemmän, nukahtivat helpommin ja heräsivät todennäköisemmin virkistyneinä.

Levon puute johtaa yliväsymykseen, joka yleensä kiristää hermoja, jolloin kuka tahansa suuttuu helpommin. Jos osa ihmisistä saisi hellittää, työpaikkoja vapautuisi muillekin. Yksi ihminen ei siis tekisi viiden päivän töitä neljän päivän aikana, vaan työt voisi jakaa useamman ihmisen kesken.

Viikonloppua voisi pidentää kahdella tavalla, aloittaa viikonlopun jo perjantaina tai lopettaa sen maanantaina. Pidennettyjä viikonloppuja on monessa maassa kuten  Belgiassa, Uudessa Seelannissa ja Japanissa. Suomessa voisi kokeilla pitkiä viikonloppuja ensin muutaman kuukauden ajan ja tutkia olisiko siitä hyötyä.

Pidemmästä viikonlopusta olisi myös haittoja. Ihmisillä ei olisi niin kauan aikaa viikossa tehdä töitä, joten jotkut joutuisivat tekemään töitä kotona. Koululaisten pitäisi opiskella enemmän kotona, koska koulussa ei ehtisi opiskella kaikkea.

Jos viikonloppua pidennettäisiin, pitäisi töitä tehdä neljän päivän aikana enemmän, koska yksi päivä jäisi pois. Silloin näistä neljästä päivästä tulisi raskaampia.

Aaron Koskelo, Antton Laurila, Aaron LeinonenTupoksen koulun yhdeksäsluokkalaiset

Tällä viikolla vietetään Uutisten viikkoa. Viikon aikana Tupoksen koulun alueverkkotoimitus tuottaa sisältöjä Rantalakeuden sivuille.