Rantalakeus-maastot: Ter­ve­tu­loa juok­se­maan koko per­heel­lä – katso ai­ka­tau­lu täältä

Ur­hei­lu­paik­ko­jen sul­ke­mi­nen vai­kut­ti nuorten tree­ni­mo­ti­vaa­tioon: "“­Ha­luai­sin kaik­kien nou­dat­ta­van oh­jei­ta, jotta pääs­täi­siin tree­naa­maan ja ke­hit­ty­mään omassa ju­tus­sa"

Liminka
Monelle nuorelle koronarajoitukset ovat tehneet hallaa, sillä ryhmäharrastustoiminta oli pitkään jäissä.
Monelle nuorelle koronarajoitukset ovat tehneet hallaa, sillä ryhmäharrastustoiminta oli pitkään jäissä.
Kuva: Tiina Haapalainen

Joulukuussa ja tammikuun alussa urheilupaikkojen sulkeminen lopetti nuorten urheilijoiden yhteiset treenit hetkellisesti. Kaksi viidestä Tupoksen koulun haastatteluun vastanneista nuoresta kertoi motivaation urheiluun ja treenaamiseen laskeneen koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten seurauksena.

Alkuvuonna 2021 kaikki julkiset liikuntapaikat laitettiin kiinni yleiseltä käytöltä. Yksityiset toimijat, kuten yksityiset liikunta- ja kuntosalit, voivat olla yhä auki yleisölle. Maskien käyttöä suositeltiin kaikille yli 15 vuotta täyttäneille  joulukuussa.

Nuorten urheilijoiden harjoitukset ovat olleet tämän vuoden tammikuussa erilaisia kuin normaalisti. Nuorille on pidetty etätreenejä ja omatoimisia harjoitteita tai treenit ovat voineet joutua kokonaan tauolle. Osalta haastateltavista oli myös vähennetty tietyn osa-alueen treenejä.

Esteratsastaja Petra Nymanilla oli yhä treenejä ryhmänsä kanssa, mutta fysiikkatreenejä oli vähennetty.


Urheilijoiden kisoja on siirretty lähemmäksi kesää tai kisat ovat kokonaan peruutettu.

Salibandyn pelaaja Olli Oinonen kertoo hänellä olleen peli viimeksi joulukuussa, ja alkuvuodesta pelit ovat olleet tauolla.

Kaikkien kyselyyn vastanneiden mielestä on kurjaa, että koronan takia on peruutettu kisoja. Perttu Hurskainen harrastaa judoa ja on sitä mieltä, ettei koronatilanne ole ideaali, koska SM-kisat on peruutettu ja maajoukkueleiri on siirtynyt myöhempään ajankohtaan.

Korona on vaikuttanut haastateltaviin urheilijoihin eri tavoin. Jääkiekkoilija Laura Päivärinta kertoo motivaation vähentyneen. Hurskainen sen sijaan sanoo motivaation parantuneen, sillä hän on saanut yksilöllisempää valmennusta ja pystyy treenaamaan enemmän edustusjoukkueen ansiosta. Heille on järjestetty enemmän treenejä kuin normaalisti.

Haastateltavista noin puolet kertoi treenimotivaation laskeneen koronahaasteiden takia. Tanssija Senna Vanhala peräänkuuluttaa vastuuta.

– Haluaisin kaikkien noudattavan ohjeita, jotta päästäisiin treenaamaan ja kehittymään omassa jutussa.

"Tavoitteiden asettaminen ja niiden saavuttamiseen pyrkiminen on ollut haastavaa, sillä ei tiedetä, tuleeko kisoja tällä kaudella."
Liisa Sassi-Päkkilä
Valmentaja

Joulukuussa alkanutta maskisuositusta noudatetaan myös Tupoksen koulun liikuntatunneilla. Yläkoulun liikunnanopettaja Salla-Mari Kyllönen kertoo maskien käytön vaikeuttavan liikuntatuntien urheilulajien valintaa, sillä maskit hankaloittavat hengittämistä.

Oppilaiden mukavuutta on lisätty vähentämällä hengästyttävää liikuntaa sisäoloissa ja pitämällä liikuntatunteja useammin ulkona sääolosuhteiden salliessa. Kyllönen kertoo maskien käytön alussa näkyneen oppilaissa turhautumisena, mutta nyt maskien käyttöön on jo totuttu.

Myös valmentajien työ on muuttunut koronan takia. Esteratsastuksen valmentaja Liisa Sassi-Päkkilä toteaa työnkuvansa pysyneen samana, mutta työmäärän kasvaneen.

– Tavoitteiden asettaminen ja niiden saavuttamiseen pyrkiminen on ollut haastavaa, sillä ei tiedetä, tuleeko kisoja tällä kaudella.


Vaikka korona on tuonut haasteita liikkumiseen, valmentamiseen ja liikunnan opettamiseen, haastateltavat ovat jaksaneet tsempata ja liikkua sinnikkäästi, vaikka motivaatiota siihen ei olisi ollut.

Liikunnan opettaja kommentoi, että terveys on tärkeintä, tunneilla tehdään mitä pystytään ja miten korona sallii. Sassi-Päkkilä kertoo koronatilanteen olevan siedettävä, kunhan jokainen pyrkii olemaan vastuullinen tekemisissään.