Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Kolumni

Päivi puraisi säm­py­läs­tä ja löysi sieltä palasen muo­vi­haa­ruk­kaa – mutta miksi yrit­tä­jä meni tästä pa­niik­kiin?

Liminka

-
#Hästäkki

Pari viikkoa sitten silmiini sattui sosiaalisessa mediassa keskustelu, jossa etsittiin lahjaideoita läheiselle. Vinkkasin keskusteluun erään paikallisen yrityksen ja sain vastauksena kommentin, joka meni jotakuinkin näin: ”Enpä ollut tästä yrityksestä aiemmin kuullutkaan, kiitos vinkistä, tämä tulee varmasti käyttöön jatkossakin lahjojen mietinnässä.”

Näin helppoa minulle oli auttaa pienyrittäjää markkinoinnissa ja saamaan hieman näkyvyyttä.

Vaikuttaa voi toki myös toiseen suuntaan. Kesällä kahvilassa istuskellessani puraisin sämpylässä johonkin, joka ei sinne kuulunut: kertakäyttöaterimen palaseen. Menin kassalle mainitsemaan asiasta ja yrittäjä meni suorastaan paniikkiin. Hän ei osannut sanoa miten ihmeessä muovinpalaset olivat leipään päätyneet, pyyteli vuolaasti anteeksi ja kyseli hädissään, millä voisi korvata asian. Mitään vahinkoa ei sinänsä ollut tapahtunut, ei fyysistä eikä henkistä, joten menin hämilleni yrittäjän reaktiosta. Hän olisi antanut minulle varmaan päivän kassansa, jos olisin pyytänyt.

Pyysin vain uuden leivän, koska aterimen palasia oli alkuperäisessä enemmänkin. Ihmettelin reaktiota ystävälleni palatessani pöytään istumaan, mutta kohta saimmekin asialle selityksen. Yrittäjä lähestyi pöytäämme ja kertoi halunneensa tulla vielä kiittämään, että tulin reilusti mainitsemaan asiasta. Nykyään kun on tapana ennemmin mennä sosiaaliseen mediaan huutamaan asiasta ja haukkumaan pataluhaksi koko paikka, kuin selvittää asiaa asiaankuuluvalla tavalla, paikan päällä ja suoraan.

Sosiaalisessa mediassa ja julkisella parjauksella saa äänensä kuuluviin ja varmasti palautteensa huomioiduksi. Paikan päällä ja asiallisesti asiaa selvittämättä kuitenkin voi antaa mokan tehneelle tilaisuuden hyvittää ja pahoitella. Tilaisuuden korjata virheensä ja lopputulemana mahdollisesti saada molemmilla vielä hyvän mielen.

Vähän sama kuin jos puolisosi jättää aina roskat viemättä lupauksista huolimatta, mutta et ikinä vahingossakaan mainitse asiasta hänelle suoraan. Sen sijaan pidät seuraavissa sukujuhlissa julkisen puheen, jossa kaikkien ystävien ja kylänmiesten kuullen kerrot haisevista roskapusseista eteisessä ja parjaat puolisoasi kerralla ja kunnolla.

No, sinulle puolisosi ja joku satunnainen yrittäjä eivät ehkä ole yhtä tärkeitä ja läheisiä ihmisiä, ja vertaus tuntuu ontuvalta. Kuitenkin sille satunnaiselle yrittäjälle julkinen parjaus voi tuntua yhtä epäreilulta, ja sen lisäksi se voi hyvinkin tuntua kassavirrassa.

Sosiaalinen media ja sen tuottama arvo – positiivinen ja negatiivinen on nykypäivänä valtava yrittäjälle. Ja erilaiset puskaradiot ja keskusteluryhmät voivat olla raadollisia paikkoja virheen tehneelle. Korjaavaa palautetta saa ja pitää toki antaa, jos aihetta on, mutta tapoja ja kanavia siihen on monia.

Jokainen positiivinen peukku tai kommentti taas puolestaan lisää positiivista näkyvyyttä ja aiheuttaa ainakin ilon läikähdyksen yrittäjän sydämessä.

Pieni vaiva itselle, iso merkitys toiselle.

Mitäpä jos me kaikki tämänkin lehden jakelualueella, alkaisimme aivan tarkoituksella aktiivisesti käyttää, kehua ja suositella paikallisia palveluita ja yrityksiä. Etenkin tänä aikana, kun niin moni yrittäjä on, kuten tiedämme, todellisessa pinteessä toimeentulonsa ja elinkeinonsa kanssa.

Itse ainakin ilahdun valtavasti jokaisesta kehuketjusta ja positiivisesta kommentista paikallisia palveluitamme koskien. Kuuluu ne kehut sitten somessa tai kaupan kassajonossa.

Koska jokainen kommentti, joka lausut tai kirjoitat, vaikuttaa.

Päivi KenniläKirjoittaja toimii Limingan Yrittäjien puheenjohtajana.