Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Reetta luotsaa alue­verk­ko­toi­mi­tus­ta – ­Tu­pok­sen koulun yh­dek­säs­luok­ka­lai­set luovat viikon ajan si­säl­töä Ran­ta­la­keu­den verk­koon

Nuorten verkkotoimitusmallia konseptoidaan tänä vuonna kaikille suomalaisille paikallislehdille mediakasvatustyöhön hyödynnettäväksi.

Liminka
Reetta Pahnila toimii alueverkkotoimituksen ajan oppilaspäätoimittajana.
Reetta Pahnila toimii alueverkkotoimituksen ajan oppilaspäätoimittajana.
Kuva: Sauli Pahkasalo

Ensi viikon maanantaina käynnistyy Uutisten viikko (aiemmalta nimeltään Sanomalehtiviikko). Koulujen ja uutismedian yhteistä viikkoa on vietetty jo vuodesta 1995 alkaen.

Uutisten viikko kannustaa niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin perehtymään oman kotikuntansa uutismedioiden tarjontaan. Koulut voivat tilata Rantalakeuden digitunnukset verkkosisällön hyödyntämiseen viikon aikana. Ohjeet löytyvät täältä.

Vuosi sitten Rantalakeuden mediakummikoululla Limingan Tupoksessa toteutettiin ensimmäistä kertaa yhdeksäsluokkalaisten nuorten alueverkkotoimitus. Viikon ajan oppilaat tuottivat monenlaista sisältöä paikallislehden verkkoon.

Tänä vuonna verkkotoimituksen ideaa on entisestään jalostettu. Nuorten oma toimitus työskentelee nyt koulun aikatauluista johtuen poikkeuksellisesti Uutisten viikkoa seuraavalla viikolla, 7.-11. helmikuuta.

Myös Uutisten viikolla lakeudella tapahtuu: lehden toimitus jalkautuu lakeuden alueen kouluihin. Jos haluat toimittajan vierailevan koulun oppitunnilla, voit tiedustella mahdollisia aikatauluja toimituksestamme.

Alueverkkotoimituksessa mukana olevat oppilaat saavat viikon ajaksi oikeita toimituksen työtehtäviä. Toimitusta luotsaa Rantalakeuden päätoimittajan alaisuudessa oppilaspäätoimittajana Reetta Pahnila, 15. Hän vastaa uutistyön sujuvuudesta yhdessä uutispäällikkö Kaisa Hautalan ja tuottajakaksikko Pinja Saarenpään ja Joose Kinnusen kanssa.

Toimittajia on kymmenkunta. Lisäksi oppilaat tekevät grafiikkaa, podcasteja ja videoita.

Pahnila innostui tehtävästä välittömästi.

– Sanoin heti, että olen totta kai mukana! Haluan oppia uutisten tekemisestä verkkoon.

Hän sanoo mediakasvatuksen olevan oppitunneilla ihan hyvää. Esimerkiksi viime vuoden lopulla oppilaat tutustuivat äidinkielen tunnilla valevideoihin.

– Uskon, että suurin osa nuorista osaa arvioida lähteiden luotettavuutta. Tubettajia en itse paljon seuraa. Jos he välittävät nuorille uutisia, niin ongelma on siinä se, että uutiseen voi sekoittua tubettajan oma mielipide, mikä taas vaikuttaa nuorten mielipiteisiin.

(Juttu jatkuu faktan jälkeen.)

Fakta

Tupoksen nuorten toimitus

Tupoksen yhdeksäsluokkalaiset tuottavat sisältöä Rantalakeuden verkkoon 7.-11. helmikuuta.

Luvassa on juttujen lisäksi videoita, podcasteja ja grafiikkaa.

Viikko huipentuu suoraan lähetykseen perjantaina 11. helmikuuta. Lähetyksessä kuullaan muun muassa oppilaiden musiikkiesityksiä ja käydään keskustelua ajankohtaisista asioista.

Alueverkkotoimituksen oppilaspäätoimittajana toimii Reetta Pahnila.

Pahnila käyttää päivittäin sosiaalista mediaa, mutta lukee uutisia verkosta. Häntä kiinnostavat kaikki ajankohtaiset asiat.

– Koronauutiset eivät enää niin paljoa kiinnosta. Paikalliset asiat kiinnostavat enemmän kuin kauempana tapahtuvat. Esimerkiksi Tupoksen uusi moduulirakennus on puhuttanut. Itse kävin siellä vasta hammaslääkärissä.

Päätoimittajana Reetta Pahnila haluaa olla yhteistyökykyinen.

– Toivottavasti saamme viikon aikana nostettua esille mahdollisimman paljon nuoria kiinnostavia aiheita. Esimerkiksi yhteishakuun liittyvät asiat ovat nyt ajankohtaisia. Uskon, että Rantalakeuden verkkoon tulee kivaa ja kiinnostaa sisältöä!

Tupoksen koulun rehtori Satu Kemppainen sanoo yhteistyön paikallislehden kanssa olevan "aivan huikea asia".

– Tämä jos mikä opettaa, kun lapset käytännössä kokevat miten uutiset syntyvät, millaista on toimittajan työ ja mitä kaikkea uutisen taustalla tapahtuu ennen kuin se on valmis julkaistavaksi.

Viime vuoden kokemukset alueverkkotoimituksesta olivat onnistuneet.

– Oppilaat olivat todella innoissaan. He tekivät antaumuksella töitä, eivätkä malttaneet pitää välituntejakaan. Sitä oli ilahduttava seurata.

Myös Kemppainen uskoo nuorten olevan mediakriittisiä.

– Yksittäisiä kömmähdyksiä tapahtuu, mutta niin myös aikuisille. Ja näistä nuorista tulee hyvinkin mediakriittisiä kasvaessaan aikuisiksi. Uutisten viikko on osaltaan vaikuttamassa siihen. Myös yhteiskunta kasvattaa. Esimerkiksi poliisi tuo asioita esille ja samoin yritykset, jos huijausviestejä tai valeuutisia on liikkeellä.

Koronatilanteen vuoksi verkkotoimitus toimii viikon ajan omassa kuplassaan. Toimitukselle on varattu yksi iso tila.

Tupoksen koulun alueverkkotoimituksen oppilaspäätoimittaja Reetta Pahnila uskoo viikon aikana syntyvän sisältöä, joka kiinnostaa nuorten lisäksi myös muita. Media-ala voisi kiinnostaa Pahnilaa ammatinvalinnassakin.
Tupoksen koulun alueverkkotoimituksen oppilaspäätoimittaja Reetta Pahnila uskoo viikon aikana syntyvän sisältöä, joka kiinnostaa nuorten lisäksi myös muita. Media-ala voisi kiinnostaa Pahnilaa ammatinvalinnassakin.
Kuva: Sauli Pahkasalo
"Ihan mahtava idea!"
Sauli Pahkasalo
Liminka

Uutismedian liiton mediakasvatusasiantuntija Susanna Ahonen pitää Rantalakeuden ja Tupoksen koulun yhteistyötä mahtavana esimerkkinä. Erityisesti hän innostuu yhdeksäsluokkalaisten muodostamasta alueverkkotoimituksesta. Asiasta innostui viime vuonna myös Uutismedian liitto: idea tuotteistetaan tänä vuonna myös muille Suomen paikallislehdille.

– Tämä on mediakasvatusta parhaimmillaan. Kun oppilas näkee ja tekee alusta itse itse, ymmärtää väkisinkin journalistista prosessia. Sitä miten tietoa hankitaan ja miten varmistetaan tiedon oikeellisuus. Käytäntö on teoriaa parempi.

Ahonen sanoo suomalaisen mediakasvatuksen olevan globaalista näkökulmasta hyvää, mutta tilanne voisi olla parempikin. Hän haaveilee siitä, että mediakasvatus saataisiin omaksi oppiaineeksi peruskoulun opetussuunnitelmaan.

– Kun mediakasvatus kuuluu kaikille, se on asia, joka ei oikein kuulu kenellekään. Luottamus journalistiseen mediaan oman meillä kova, mutta esimerkiksi täyspäiväisesti mediakasvatustyötä tekeviä on maassamme vain kourallinen. Valemediahössötystä ei tarvittaisi, jos kaikki ihmiset ymmärtäisivät, että meillä on Suomessa luotettava, JSN: periaatteisiin sitoutunut journalistinen media. Uutiserämaitakaan ei ole

Uutisten viikolla Susanna Ahonen innostaa alueen kouluja käsittelemään paikallisuutta. Jatkuvassa mediatulvassa paikalliset aiheet nousevat tärkeiksi.

– Paikallisuus on ja pysyy. Kannattaa tutustua paikallislehden sisältöihin. Toimitukseen kannattaa olla yhteydessä ja tilata lehtiä koulujen käyttöön.

Alueemme koulut ovat voineet tilata Rantalakeuden verkon käyttäjätunnukset opetuskäyttöön viikon ajaksi.