Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Kolumni

Kii­tos­ta, tsemp­piä, kär­si­väl­li­syyt­tä ja ihanaa kesää – ota mitä tar­vit­set!

Liminka

-
#Hästäkki

Näihin aikoihin monessa yrityksessä eletään positiivisella tavalla tuulisia aikoja, nimittäin kesätuulet puhaltelevat jo. Innokkaat kesätyöntekijät ilmestyvät kassojen taa, keittiöihin, tuotantolinjastoille, asiakaspalveluun ja muihin tehtäviin, kun pidempiaikaiset tekijät taas toivottavasti pääsevät ansaituille lomilleen.

Kesätyöntekijöitä on monella taustalla – ihan niin kuin meitä ihmisiä yleensäkin on.

Osalla on työkokemusta jo kertynyt ja kenties ikääkin on jo reippaasti yli täysi-ikäisyyden, ja osa taas on ihan ensimmäistä kertaa kokeilemassa työelämää, kenties reippaasti alaikäisenä.

Se, minkä tasoisella kokemuksella kausityöntekijä tulee, vaikuttaa tietenkin työnantajan rooliin myös. Opetellaanko työnkuvan ja työtehtävien lisäksi työelämän pelisääntöjä, vai onko remmiin tulossa valmis tekijä.

Oli kummin vain, tai jotain siltä väliltä, varmaa on se, että kausityöntekijää ei saa jättää yksin. Kunnollinen perehdytys ja joukkoon mukaan ottaminen on ehdottoman tärkeää.

Tuki työssä ja reilu peli lyhytaikaistakin tekijää kohtaan johtaa sujuvampaan ja tehokkaampaan työskentelyyn, parempaan asiakaskokemukseen ja muihin positiivisiin vaikutuksiin, jotka näkyvät myös työnantajaan päin. Lisäksi mukavaan työpaikkaan ja työporukkaan on kiva palata mahdollisuuksien mukaan seuraavanakin kesänä.

"Jos siis hyvästä tekijästä haluaa pitää kiinni, kannattaa muistaa, että perehdytykseksi ei riitä ”lue ohjeet ja kysy jos on kysyttävää”, saatikaan ”ei täällä oo aiemminkaan ketään opetettu, kyllä se siitä lähtee”."

Monet yritykset kilpailevat hyvistä työntekijöistä ja isolla osalla onnistunut kausityö voi johtaa pidempään sopimukseen, osa-aikaisena opintojen ohella tai muuten. Jos siis hyvästä tekijästä haluaa pitää kiinni, kannattaa muistaa, että perehdytykseksi ei riitä ”lue ohjeet ja kysy jos on kysyttävää”, saatikaan ”ei täällä oo aiemminkaan ketään opetettu, kyllä se siitä lähtee”.

Uuden henkilön kanssa kannattaa käydä yhdessä läpi ainakin työnkuva ja mitä työntekijältä odotetaan, työtehtävät ja työntekemisen tavat sekä työpaikan toimintatavat ja mahdolliset turvallisuusohjeet ja muut säännöt.

Positiivisen palautteen voimaa ei voi myöskään vähätellä, työntekijän on hyvä kuulla, miten on suoriutunut ja missä erityisesti onnistunut.

Ja näiden perusasioiden lisäksi ehdottomasti kannattaa olla hyvä tyyppi, ja luoda uudelle työntekijälle, jopa lyhytaikaisellekin sellaiselle, porukkaan tervetullut olo. Kesätyöntekijät ja muut aloittelijat kaipaavat työyhteisöönsä ihmisiä, joilta kehtaa kysyä, miten tämä ale lyötiinkään kassaan ja missä täällä on vessa.

Myös meillä kaikilla kesätyöntekijöiden kanssa kohtaavilla on mahdollisuus tukea heitä ja antaa kiva kuva työstä ja työelämästä olemalla kärsivällinen ja ystävällinen. Vaikka oma kiire kiristäisi niskoja ja turhautunut huokaus meinaisi karata huulilta omaa vuoroa odottaessa, on hyvä antaa työrauha kaikille.

Kaikkihan me olemme jostain aloittaneet, ja monet meistä vielä useaan kertaan.

Tässä vaiheessa siis, näiden tuulisten aikojen ollessa parhaassa vauhdissaan kiitän ja kehun jokaista yrittäjää ja työnantajaa, joka on kesätyöntekijän palkannut. Mahtava juttu! Perehdyttäminen ja muu ottaa aikansa ja vaivansa, mutta tarjoamalla työtä ja siinä samalla hyvän kokemuksen työnteosta, saamme innostunutta ja onnistuvaa työvoimaa mukaan työelämään ja pitämään pyörät pyörimässä. Kiitos!

Lisäksi tietenkin toivotan valtavasti tsemppiä ja positiivisia kokemuksia jokaiselle, joka hyppää työelämän pyörteisiin tänä kesänä ensimmäistä kertaa tai taas kerran. Toivottavasti kesääsi mahtuu paljon oppia ja onnistumisen kokemuksia!

Ja ihan joka ikiselle toivotan ihanaa kesää – kuluipa se töiden merkeissä tai muulla tavoin!

Päivi KenniläKirjoittaja toimii Limingan Yrittäjien puheenjohtajana.