Kolumni

Ke­sä­lo­ma vai Ke­sä­työt? Lauri ei halua, että kukaan ra­sit­taa itseään ke­sä­töil­lä niin, ettei jaksa enää pa­nos­taa muihin asioi­hin

Liminka

-
Kuva: Lauri Paanasen kotialbumi
Hästäkki

Muistan vuosia sitten, kun ala-asteella oli kouluvuotta jäljellä enää muutama päivä, ja koulussa ei enää tarvinnut opiskella. Viimeisellä viikolla lähinnä leikimme ulkona tai katsoimme elokuvia, ja joskus kouluun sai tuoda karkkiakin. Viimeisenä päivänä kouluun tultiin enää hakemaan todistus ja sen kylkiäiseksi jäätelö tai Kismet-suklaalevy.

Ensimmäisen kesälomaviikon jälkeen ajatuksissa ei ollut lähellekään enää koulu tai minkäänlainen työnteko, nythän oli sentään kesäloma. Lomalla pääsi matkustamaan ympäri Suomea sekä käymään huvipuistoissa ja syömään jäätelöä niin paljon kuin halusi. Kesäloman jälkeen oli kaikki henkiset akut ja vara-akutkin täpötäynnä ja virtaa riitti uuden kouluvuoden aloittamiseen.

Nykyään monta vuotta myöhemmin, edellinen kouluvuoteni lukion kolmannella loppui pari viikkoa sitten 4.6. Sinä päivänä monet lukiolaiset, muutamat kaverini mukaan lukien, saivat laittaa valkolakin päähänsä uusien ylioppilaiden julistuksen jälkeen merkiksi lukion suorittamisesta. Yo-juhlan jälkeen pääsin juhlimaan uusia ylioppilaita heidän lakkiaisissaan sekä täyttämään vatsaani erilaisilla kakuilla.

Kavereiden kanssa olimme suunnitelleet jo keväällä, mitä kaikkea voisimme tehdä, nyt kun kesäloma alkoi. Oli ideoita reissuista, juhannuksen vietosta ja yhdessä soittamisesta kaverin autotallissa, mutta nyt kun kesäloma oli tullut, ajat eivät sopineetkaan. Monet vastasivat viestein: “Töis”, “Ei pysty ku on töitä”, ja niin edelleen.

Nämä kesätyöt ovat monelle nuorelle ajankohtaisia jo alkuvuodesta alkaen, jolloin hakuprosessit alkavat. Mahdollisten kesätyöpaikkojen miettiminen aloitetaan jo vuoden vaihteen jälkeen ja työhakemuksia saatetaan väsäillä jo tammikuussa. Viimeistään kevään puolessa välissä viimeisetkin alkavat hakemaan kesätöihin, kun vanhemmat ja sukulaiset ottavat puheeksi kesätyöt ja kyselevät kuinka monta kesätyöhakemusta on jo tehty. Aina kesätöiden haku ei kuitenkaan onnistu, ja moni ei pääse haluamaansa kesätöihin. Jouduin itse viime kesänä tähän joukkoon, mutta onneksi tänä kesänä Arinalta näytettiin vihreätä valoa, että tänne vain.

Mietin keväällä pari kertaa kuinka paljon haluan kesällä töitä tehdä. Aluksi ajattelin, että minullahan on koko kesä aikaa tienata niin paljon rahaa kuin haluan ja tehdä töitä niin paljon kuin voin. Kuitenkin lopulta tulin siihen tulokseen, että haluan pitää kesän enemmän kesälomana kuin kesätöinä. En usko, että tulen viettämään kesälomaa samalla tavalla, miten vietin sitä ala-asteella. Töitä on kuitenkin hyvä tehdä ja kesän mukanaan tuoma vapaampi kalenteri mahdollistaa sen oikein hyvin. Kesätöistä rahan lisäksi saa myös erittäin tärkeää työkokemusta sekä pääsee verkostoitumaan erilaisiin työpiireihin, mikä voi vaikuttaa tulevaisuudessa paljonkin.

On hyvä puhelimen galleriaan jäädä enemmän kuvia jäätelöistä, hienoista auringonlaskuista, uimisesta sekä huvipuistoista kuin työaikataululistoista.

Olen kuitenkin kuullut, että monilla on kesätöitä 30 tuntia tai jopa 40 tuntia viikossa. On ihailtavaa, että joillekin riittää jaksamista sekä töitä 30 tunniksi viikossa, mutta miten tämä vaikuttaa lukuvuodesta palautumiseen? Jos rankan kouluvuoden jälkeen ahertaa kesäloman aikana itsensä puhki, ei voimat ehkä riitä seuraavaan kouluvuoteen eikä kesän aikana palautumiseen sekä akkujen lataamiseen jää aikaa. En halua, että kukaan tajuaa heinäkuun puolessa välissä, että töitä on ihan liikaa ja elokuussa pitäisi aloittaa uusi lukuvuosi, mutta työ on rasittanut niin paljon, että muihin asioihin ei jaksa panostaa.

Loppujen lopuksi kesä on semmoista aikaa, josta on hyvä puhelimen galleriaan jäädä enemmän kuvia jäätelöistä, hienoista auringonlaskuista, uimisesta sekä huvipuistoista kuin työaikataululistoista. Uskon, että jos työtä haluaa tehdä, niin tulevaisuudessa sitä riittää ihan tarpeeksi, mutta huvipuistoreissuja, vaellusretkiä tai kavereiden kanssa soittelua kaverin autotallissa ei ehkä ole mahdollista toteuttaa vanhempana. On siksi hyvä viettää kesällä myös lomaa töiden sijasta.

Hyvää kesää kaikille!

Lauri PaananenKirjoittaja on liminkalainen, Tupoksessa asuva tämän kevään abiturientti.