Terveys: Jopa kol­man­nes muis­ti­sai­rauk­sis­ta olisi eh­käis­tä­vis­sä viiden sormen oh­jeel­la

Koulut: Luo­to-ryh­mäs­sä saa opis­kel­la omaan tahtiin – "Täällä ei tar­vit­se pelätä mi­tään", Riina kehuu

Mainos: Talvitarjouksena Rantalakeus Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Arvio: Kos­ket­ta­va Bar­bie-elo­ku­va avartaa aja­tus­maail­maa naisen ase­mas­ta

-
Kuva: Jussi Leinonen
Uutisten viikko

Barbie-elokuva sai ensi-iltansa heinäkuussa 2023. Ohjaus Greta Gerwig. Pääosissa Margot Robbie ja Ryan Gosling. Kesto: 1 h 54 min

⭐⭐⭐⭐⭐

Elokuva on satiirinen komedia- ja fantasiaelokuva, joka käsittelee stereotyyppisiä naisten ja miesten rooleja.

Barbielandissa asuva stereotyyppinen Barbie (Margot Robbie) alkaa huomata muutoksia ulkonäössään ja ajatuksissaan. Barbie saa selville, että hänellä on leluvastinkappale oikeassa maailmassa.

Barbie päättää matkustaa oikeaan maailmaan löytääkseen hänen kanssaan leikkivän lapsen. Barbien ja hänen poikaystävänsä Kenin (Ryan Gosling) saapuessa Venice Beachille he huomaavat oikean maailman poikkeavan täysin täydellisestä Barbielandista.

Barbielandissa kaikki on täydellistä ja värikästä. Siellä on paljon vaaleanpunaista, ja se on täynnä hienoja nukketaloja ja autoja. Lavasteet muistuttivat Barbie-nukketaloja, joilla itsekin pienenä leikimme. Myös Barbien vaatteet toivat lapsuuden mieleen, mistä tuli nostalginen tunnelma.

Barbielandissa jokainen kohtelee toisiaan samanarvoisesti ja kaikkien elämä on täydellistä. Barbiet ja Kenit ovat pukeutuneet värikkäisiin ja persoonallisiin vaatteisiin.

Barbielandissa olevaa ihanteellista naisen asemaa verrataan tämänhetkiseen maailmanlaajuiseen tilanteeseen, joka saa Barbien surulliseksi. Oikeassa maailmassa Barbieta kohdellaan epäreilusti ja alempiarvoisesti sukupuolensa takia, mihin moni naispuolinen katsoja pystyy samaistumaan.

Mielestämme elokuvan sanoma on tärkeä ja ajankohtainen. On surullista, miten monia naisia kohdellaan alempiarvoisesti vielä tänäkin päivänä.

Elokuvan ohjasi yhdysvaltalainen näyttelijä Greta Gerwig. Gerwig kirjoitti elokuvan yhdessä elokuvaohjaaja Noah Baumbachin kanssa.Tarina kerrotaan naisen näkökulmasta. Elokuva saa katsojan kokemaan myötätuntoa Barbieta ja ylipäätään naisia kohtaan.

Elokuvassa näytetään myös, miten naiset usein suhtautuvat toisiinsa ennakkoluuloisesti ja käyttäytyvät ilman syytä toisia kohtaan negatiivisesti.

Elokuva on kielletty kokonaan kolmessa maassa, koska Barbie-elokuva sotii maiden moraalisia arvoja vastaan. Elokuva kannattaa katsoa sukupuolesta riippumatta, koska se voi avartaa näkemystä todellisesta naisten asemasta.

Alisa Korpela, Sanni Sipola