Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Kolumni

"Yksi par­hais­ta lii­ken­ne­tur­va­in­no­vaa­tiois­ta on pyö­rä­teil­le vedetty val­koi­nen kes­ki­vii­va", kehuu Arto ja toivoo pol­ku­pyö­riin hä­tä­vilk­ku­ja

Kempele

-
Kuva: Sauli Pahkasalo
#Kempele

Joskus polkupyörän kettinki pomppaa paikoiltaan liikenteellisesti hankalassa paikassa. Oispa kätevää, kun voisi napsauttaa hätävilkut päälle varoittamaan muita liikkujia. Koulukaveri kertoili opettajille myöhästymisen syyksi pyöräilleensä sumussa koulun ohi.

Kyllä ois tarvittu sumuvalot polkupyörään, myös takasumuvalot.

Uuden tieliikennelain myötä polkupyöriin tuli punainen takavalo pakolliseksi 1.6.2020 alkaen. Takavaloa tulee käyttää samoilla säännöillä kuin etuvaloakin, eli silloin, kun polkupyörällä ajaa pimeän tai hämärän aikaan. Takavalon on oltava käytössä myös, jos näkyvyys on sään tai jonkun muun syyn vuoksi huono.

Nyt kun tulee valoja lisää, oisko suuntavilkutkin hyvä laittaa, monesti käden heilautus unohtuu.

Kuinkahan paljon lasten huomio kiinnittyy valohässäköiden toimivuuteen itse liikenteen seuraamisen sijaan. Tammipöydän ääressä ratikkalinjan varrella uusien lakien ja vaatimusten suoltaminen käy kätevästi.

Lainsäädäntö menee helposti turhan pitkälle, takavalon puuttumisesta tulee nyt 40 euron sakot. Lasten pyörien pitäminen ajokunnossa on jo nykyisellään töisevää ja kallistakin.

Uuden lain myötä kaksisuuntaisten pyöräteiden risteyksiin on tullut kaksisuuntaisuuden osoittavia lisäkilpiä. Niitä on usein jopa kaksin kappalein, kun keskikorokkeellekin on laitettu kyltti. Kylttimeri haittaa jo näkyvyyttäkin ja vie huomiota tiellä liikkujista.

Merkkejä näkyy olevan jo hiljaisten pikku kylienkin risteyksissä, joissa ei kaikkina päivinä mene yhtään polkupyörää –  kumpaankaan suuntaan. Korneintahan tässä uudistuksessa on, että koko Suomessa lienee vain muutamia yksisuuntaisia pyöräteitä.

Kunnille tämä oivallus maksaa Kuntaliiton arvion mukaan 20 miljoonan euroa.

”Korneintahan tässä uudistuksessa on, että koko Suomessa lienee vain muutamia yksisuuntaisia pyöräteitä. Kunnille tämä oivallus maksaa Kuntaliiton arvion mukaan 20 miljoonan euroa.”

Yksi parhaista liikenneturvainnovaatioista on pyöräteille vedetty valkoinen keskiviiva. Siitä hahmottaa heti oman ajolinjan, ei ole tarvittu lakeja eikä vaadi miljooniin pyöriin valoremontteja.

Punaiset polkupyöräbaanat ovat toki hienoja ja parantavat turvallisuutta, mutta ne tulevat kovin kalliiksi.

Suhtautumisessa jalankulkijoihin on suorastaan hätkähdyttäviä eroja. Esimerkiksi Espanjassa autoilija väistää jalankulkijoita sataprosenttisesti. Jo pienikin aie tai seisoskelu suojatien kohdalla herättää autoilijan pysähtymään. Se on hämmästyttävää etenkin, kun muuten siellä ajetaan lujaa.

Eräs ystävä on asunut Espanjassa vuosia ja kyselin, että miten niissä liikenneympyröissä oikein ajetaan. Ne kun ovat suomalaisittain huomattavan sekavia.

Hän sanoi, ettei hänkään tiedä – niissä vain ajetaan. Se on ikään kuin yhteistyötä, jossa kaikilla on sama tavoite: luovia ympyrästä ulos mahdollisimman ketterästi.

Toki joskus torvi raikaa, kädet heiluu ja suu käy.

Vanhempana huolettaa aina pienet liikkujat tien päällä. Säännöt, lait ja varusteet ovat tarpeellisia, mutta loppupelissä turvallisuus syntyy ennen kaikkea siitä, että huomioimme toiset kulkijat.

Arto TahkolaKirjoittaja on kempeleläinen toimitusjohtaja.