Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kolumni

Yh­teis­työs­sä on voimaa – Sanna toivoo seis­ka­luok­ka­lai­sil­le tur­val­lis­ta kou­lu­vuot­ta

Oulunsalo

Kirkon ikkunasta

Kulunut sanonta, mutta osoittautui jälleen todeksi viime viikolla, kun kahdeksan 7–luokkaa valloitti Oulunsalon seurakunnan Toimitalon ja kirkon ympäristön ryhmäytysviikon merkeissä.

Tarkoituksena oli tutustuttaa uudet seiskaluokkalaiset luokkakohtaisesti toisiinsa ja haastaa heidät erilaisten tehtävien ja kilpailuiden kautta hankkimaan pisteitä omalle luokalleen.

Pienenä kannustimena toimi varmasti eniten pisteitä keränneelle luokalle luvattu herkkukori.

Oli mahtava huomata, miten oppilaat päivän aikana tsemppasivat ja kannustivat toisiaan.

Erityisesti mieleeni jäi ryhmäytyspäivät aloittanut pantomiimitehtävä, jossa oppilaat esittivät pareittain yhdyssanoja: toinen esitti sanan ensimmäistä osaa ja toinen jälkimmäistä.

Voitte vain kuvitella, millaisia tulkintoja saivat esimerkiksi sanat kukkopilli tai kielikorva ja millainen riemu syntyi, kun muu ryhmä arvasi oikean sanan.

Haastoimme nuoret myös hiljentymään hetkeksi. Se taisi olla koko päivän vaikein tehtävä. Nykymaailmaa vaivaa järjetön kiire ja se tarttuu väistämättä myös koululaisiin.

Halusimme tuoda ryhmäytyspäivään pienen hetken, jossa olisi aikaa vain itselle ja omille ajatuksille.

”Muistakaa, että jaettu suru/murhe/pelon aihe on puolikas ja jaettu ilo on kaksinkertainen.”

Kirkko on perinteisesti mielletty paikaksi, jossa voi hiljentyä ja rauhoittua. Niinpä nuoret saivat tällä rastilla ottaa itselleen oman paikan kirkkosalista ja laittaa vaikka pitkälleen kirkonpenkille.

Taisipa joku ottaa mukavan asennon kirkon keskikäytävän matollakin. Taustalla soi rauhallinen musiikki ja oli lupa vain olla.

Ainoat ohjeet olivat: ota oma paikka, jossa ei ole lähellä luokkakaveria, laita kännykkä pois käsistä taskuun tai laukkuun ja ole hiljaa. Kolme minuuttia jaksoi, mutta sitten oli pakko kurkistaa, mitä kaveri puuhaa.

Ryhmäytysviikko on meillä perinteisesti toteutettu yhteistyössä kaupungin nuorisotyöntekijöiden kanssa ja tänä vuonna saimme joukkomme vahvistukseksi myös oppilashuoltoryhmästä koulukuraattorin ja –psykologin sekä terveydenhoitajan.

Nuorille on tärkeä tietää, että heidän ympärillään on kotijoukkojen lisäksi myös vahva ammattilaisten verkosto, jotka toimivat yhdessä nuorten parhaaksi.

Se, että on päässyt tutustumaan esimerkiksi koulukuraattoriin ryhmäytyspäivän aikana, madaltaa varmasti hänen vastaanottohuoneensa kynnystä, jos nuori kokee tarvitsevansa kuraattorin tukea.

”Jos jokin asia kouluvuoden aikana mietityttää, pelottaa tai ahdistaa, muistatte ne ”tyypit” ryhmäytys-päivästä ja tulette rohkeasti juttelemaan.”

Toivon, että tämän syksyn seiskaluokkalaisilla olisi edessään kaikin tavoin turvallinen kouluvuosi.

Ja jos jokin asia kouluvuoden aikana mietityttää, pelottaa tai ahdistaa, muistatte ne ”tyypit” ryhmäytyspäivästä ja tulette rohkeasti juttelemaan.

Muistakaa, että jaettu suru/murhe/pelon aihe on puolikas ja jaettu ilo on kaksinkertainen.

Yhdessä ja yhteistyössä on voimaa.

Sanna KorhonenKirjoittaja on Oulunsalon seurakunnan nuorisotyönohjaaja.