Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

”Vä­syt­tää, är­syt­tää ja aina jää viime tip­paan” – näin kou­lu­työ vai­kut­taa Tu­pok­sen yh­dek­säs­luok­ka­lais­ten hy­vin­voin­tiin

Tupoksen koulun yhdeksäsluokkalaiset vastasivat anonyymisti kyselyyn, jossa kysyttiin kuinka paljon he käyttävät vapaa-aikaansa koulutyöhön ja vaikuttaako se heidän jaksamiseensa.

-

Moni oppilaista kertoo, että suuri koulutyön määrä vie vapaa-ajasta ison osan, eikä kavereille tai muille aktiviteeteille jää riittävästi aikaa. Oppilaat kertovat myös olevansa todella väsyneitä sekä koulun jälkeen että aamuisin liian lyhyiden yöunien vuoksi.

– Jos koulutöitä on paljon, niiden jälkeen on tosi väsynyt, eikä jaksa tehdä melkein mitään enää. Myös stressin määrä kasvaa, yksi oppilas kirjoittaa.

Lähes puolet vastaajista käyttää kokeisiin valmistautumiseen vapaa-ajastaan 1–2 tuntia päivässä. 15 prosenttia käyttää jopa yli kaksi tuntia päivässä kokeisiin lukemiseen. Oppilaat kertovat kokeiden määrän aiheuttavan paljon väsymystä ja stressiä. Eräs oppilas kirjoittaa:

– Väsyn nopeasti, jos töitä on erittäin paljon, enkä jaksa panostaa tarpeeksi.

Oppilaista 45,5 prosenttia on sitä mieltä, että kotitehtävien teko helpottuisi, jos koulu alkaisi ja loppuisi myöhemmin. Monet kertovat, että jos koulu alkaa aikaisin aamulla, ei ensimmäisillä tunneilla jaksa keskittyä, mikä vaikeuttaa kotona kotitehtävien tekoa. Kokeisiin lukeminen venyy pitkälle iltaan, jolloin ei pääse niin aikaisin nukkumaan ja aamulla on vaikeampi herätä.

Läksykuorma saattaa olla oppilailla kova.
Läksykuorma saattaa olla oppilailla kova.
Kuva: Mikko Halvari

Koulukuraattori Milja Hihnala toteaa, että kahden tunnin kokeeseen lukeminen on aivan liikaa yhdelle päivälle, sillä se nostaa stressin määrää.

– Aivan kamala määrä. Jos käyttää niin paljon aikaa kokeisiin lukemiseen joka päivä, niin olisi hyvä mennä puhumaan erityisopettajan kanssa siitä, minkälaisia erilaisia opiskelumenetelmiä voisi lähteä kokeilemaan, Hihnala neuvoo.

Jos koulutyön määrä tuntuu käyvän liian suureksi, eikä aikaa jää muille jutuille, kannattaa aloittaa puhumalla asiasta aikuiselle tai kaverille ja aikatauluttamalla opiskelua. Oppimista voi myös helpottaa opiskelemalla kaverin kanssa tai pitämällä taukoja, jolloin käy vaikka ulkoilemassa. Tärkeää on myös muistaa syödä ja nukkua hyvin.

– Yksin voi olla hankalaa alkaa aikataulua suunnittelemaan, joten kannattaa puhua aikuisen tai kaverin kanssa. Aikataulua kannattaa alkaa tekemään paperille tai vaikka puhelimen sähköiseen kalenteriin.

Tupoksen koulun nuoret kirjoittavat sisältöä Rantalakeuden verkkoon Uutisten viikon aikana.