NÄKÖISLEHTI: Lue tästä Rantalakeuden Kesä -julkaisu maksutta

Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Ran­ta­la­keus on nel­jän­nek­si paras pai­kal­lis­me­dia – Uu­tis­me­dian liitto jakoi pal­kin­not Suu­ril­la Leh­ti­päi­vil­lä Sei­nä­joel­la

Raati arvosti erityisesti Rantalakeuden verkkolehteä, jossa juttuja on rikastettu tasokkailla kuvagallerioilla, videoilla ja podcasteilla.

Rantalakeutta kiiteltiin erityisesti verkkolehdestä.
Rantalakeutta kiiteltiin erityisesti verkkolehdestä.

Rantalakeus palkittiin torstaina Seinäjoella Suurilla Lehtipäivillä Suomen neljänneksi parhaana paikallislehtenä.

Tuomaristo kiitteli Rantalakeuden olevan asiapitoinen paikallislehti, joka pitää lukijan hyvin otteessaan. Raati arvosti erityisesti Rantalakeuden verkkolehteä, jossa juttuja on rikastettu tasokkailla kuvagallerioilla, videoilla ja podcasteilla. Tuomaristoa ilahdutti myös se, miten paljon paikalliset lapset pääsevät ääneen.

Parhaiden yksipäiväisten paikallislehtien kärkikolmikko oli Kalajokiseutu, Sydän-Satakunta ja Lauttakylä. Perhonjokilaakso sijoittui jaetulle neljännelle sijalle Rantalakeuden kanssa.

Rantalakeus pääsi myös Lukijan valinta -kilpailun finaaliin yksipäiväisten paikallislehtien sarjassa. Kilpailun voitti Västra Nyland. Sen kanssa kärkisijasta taistelivat tiukimmin Rantalakeus, Iijokiseutu, Koti-Kajaani, Lauttakylä ja Pogostan Sanomat.

Paikallislehtiä palkittiin kerran viikossa ja useamman kerran viikossa ilmestyvien sarjoissa. Kaikkiaan kilpailussa oli mukana 80 lehteä, joista suurin osa osallistui kerran viikossa ilmestyvien sarjaan. Uutismedian liiton järjestämään Paikallismediakilpailuun voivat osallistua liiton jäsenlehdet.

Palkintoja myös muille Kaleva Median julkaisuille

Vähintään kaksi kertaa viikossa ilmestyvien paikallislehtien parhaaksi valittiin Alasatakunta.

Sarjassa toiseksi sijoittui Kaleva Median julkaisuihin kuuluva Raahen Seutu. Sen kiiteltiin käsittelevän ansiokkaasti yhteiskunnallisesti merkittäviä aiheita paikallisista näkökulmista.

Kolmanneksi sijoittui pirteä Suur-Keuruu. Viiden parhaan joukkoon sijoittuivat lisäksi KMV-lehti ja Västra Nyland.

Paikallislehtijuttukilpailun 1. sarjassa arvioitiin tekstin, kuvan ja taiton kokonaisuutta. Sarjan voitti Raahen Seudussa julkaistu juttu Alussa oli koivulankku (teksti Raili Viirret, kuvat Vesa Joensuu). Kokonaisuus on selkeä ja rauhallinen, ja iso kansikuvavinkki vie hienosti tunnelmaan. Sisäaukeama lunastaa lukijan odotukset: tasapainoinen taitto, jossa on detaljikuvaa, yleiskuvaa ja juuri sopivan mittainen juttu, joka on niin perinteinen henkkari kuin yritysjuttukin.

Sarjassa toiseksi sijoittui Loimaan Lehdessä julkaistu juttu INS-51 (teksti Mira Kreivilä). Kolmanneksi tuli Koillissanomissa julkaistu juttu Mestarin kosketus (teksti Reino Hämeenniemi, kuvat Mikko Halvari), joka on lempeästi kirjoitettu, kuvattu ja taitettu henkilökuva. Koillissanomat kuuluu Rantalakeuden ja Raahen Seudun tapaan Kaleva Median julkaisuihin.

Kaleva Median julkaisut saivat palkintoja myös kaupunkilehtien kilpailuissa.

Uudessa Rovaniemessä julkaistu, Leena Talvensaaren kirjoittama juttu Kaikki alkoi Näädänpolulta sijoittui toiseksi kilpailussa, jossa arvioitiin tekstin, kuvan ja taiton kokonaisuutta.

Kaupunkilehtijuttukisassa, jossa arvioitiin pelkkää tekstiä Talvensaari sai niinikään toisen palkinnon kolumnillaan Korona vei äidin hoivakodissa.

Rantalakeus juhlii 45 toimintavuottaan Krankka-areenalla

Päätoimittaja Sauli Pahkasalo sanoo palkinnon tekevän onnelliseksi, mutta nöyräksi. Hän muistuttaa, että hyvän paikallislehden tekeminen ei onnistu ilman aktiivisia lukijoita ja hyviä yhteistyökumppaneita.

Rantalakeus menestyi jälleen paikallismediakilpailussa.
Rantalakeus menestyi jälleen paikallismediakilpailussa.
Kuva: Sanne Katainen

– Uskon, että meillä on välitön suhde lukijoihimme. Kynnys toimitukseen on matala ja se näkyy muun muassa uutis- ja juttuvinkkien määrässä. Kuten alueemme ihmiset, mekin rakastamme lakeutta. Haluamme, että se välittyy tekemässämme sisällössä. Aina kaikki esiin tulevat asiat eivät ole positiivisia, mutta paikallislehden tehtävä on nostaa myös epäkohtia esille. Niihin puuttumalla teemme asuinalueestamme entistä paremman.

Rantalakeuden perustamisesta tuli tänä vuonna kuluneeksi 45 vuotta. Torstaina 25. marraskuuta Limingan uudella Krankka-areenalla järjestetään lehden juhlakonsertti, johon ovat kaikki tervetulleita. Konsertti on ilmainen ja ennen juhlan alkua tarjotaan kahvit.

– Toivottavasti mahdollisimman moni pääsisi paikan päälle. Menestyminen paikallislehtikilpailussa antaa vielä lisämausteen yhteiselle konsertille, Pahkasalo innostaa.

Konsertin yhteydessä jaetaan Rantalakeuden tämän vuoden Antti-patsas. Juhlapuheenvuoron käyttää Kaleva Median toimitusjohtaja Juha Laakkonen.

Paikallislehtien tuomaroinnista Suurilla Lehtipäivillä vastasivat Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin opiskelijat ohjaajinaan Reetta Nousiainen ja Sari Tiiro sekä päätoimittajat Nina Tuomikoski ja Timo Simula.