MLL:n Tyr­nä­vän ja Kem­pe­leen osastot ovat mukana te­ke­mäs­sä vä­hä­va­rai­sil­le per­heil­le joulua – Auta Ruo­ka­lah­jal­la -keräys on käyn­nis­ty­nyt Li­min­gan­por­tin ja Kem­pe­leen K-Su­per­mar­ke­teis­sa

Tyrnävä
Ruokalahjan avulla voi auttaa vähävaraisia lapsiperheitä.
Ruokalahjan avulla voi auttaa vähävaraisia lapsiperheitä.
Kuva: Heli Rintala

Vähävaraisille perheille tarkoitettu Auta Ruokalahjalla -keräys toteutetaan 120 K-Supermarketissa ympäri Suomen. Rantalakeuden alueella keräyksessä ovat mukana Kempeleen ja Limingan K-Supermarketit.

Kaupan asiakkaat voivat osallistua keräykseen lahjoittamalla hyvin säilyviä elintarvikkeita sille varattuun tilaan. Keräykseen lahjoitetut tuotteet jaetaan eri puolilla Suomea apua tarvitseville lapsiperheille.

Lahjoitettavien tuotteiden on oltava pitkään säilyviä, ei siis esimerkiksi kylmäsäilytystuotteita. Jos joku erehtyy keräykseen sellaisen laittamaan, kauppias vaihtaa sen vastaavanhintaiseen säilyvään tuotteeseen.

Pilottihankkeessa ovat mukana myös MLL:n Tyrnävän ja Kempeleen yhdistykset ainoina Pohjois-Pohjanmaalta, koska niillä on aiempaakin kokemusta ruuanjaosta.

– Kempeleessä ruuan jakaminen lapsiperheille on vakiintuneempaa, mutta meilläkin siitä on kokemusta. Kun lapset siirtyivät koronan vuoksi etäopetukseen, tarjosimme hakemusten perusteella kouluruualle vastineen ravintola Pömilän kautta koko perheelle. Kunnan alkaessa jakaa ruokaa kaikille koululaisille, aloimme jakaa ruokaa muillekin lapsiperheille. Saimme mukaan myös yhteistyökumppaneita, yksityisiä rahoittajia ja Tyrnävän seurakunnan, taustoittaa MLL Tyrnävän puheenjohtaja Sanna Suhonen.

Näiden kokemusten perusteella Suhonen tietää, että lapsiperheköyhyyttä on myös Tyrnävällä.

– Täällä asuu paljon lapsiperheitä, joissa toinen vanhemmista on työtön ja toinen on sairastunut tai joutunut lomautetuksi koronan takia. Tulot ovat voineet tippua tämän takia merkittävästi.

Ruokalahjakeräys on parhaillaan käynnissä ja se kestää joulukuun loppuun saakka. Kootut ja lajitellut tuotteet toimitetaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksille, jotka jakavat ne tarvitseville lapsiperheille 21. joulukuuta.

– Ruokalahjoitukset jaetaan meille tulleiden hakemusten perusteella. Hakemusten on oltava yhdistyksessä viimeistään 17. joulukuuta, jolloin kaksi hallituksen jäsentä ne käsittelee. Tavoitteena on auttaa mahdollisimman monia perheitä, Suhonen sanoo.

Kullekin ruokalahjoituksen saaneelle ilmoitetaan, milloin hän voi hakea kassinsa.

Koska keräys kestää vuoden loppuun, tammikuun alussa on tarkoitus jakaa ruokalahjoja vielä toisen kerran.

Koronan vuoksi Tyrnävän MLL:n toiminta on ollut monien muiden järjestöjen tapaan hiljaisempaa aiempiin vuosiin verrattuna.

– Perhekahviloissa ei ole ollut kävijöitä, eikä nuorten yökahvilaa ole voitu pitää sopivien tilojen puuttuessa. Ennen koronaa järjestämillämme retkillä bussit olivat täynnä, mutta nyt ei ole ollut lainkaan ilmoittautuneita. Huomaa, että myös aktiivisilla järjestöihmisilläkin alkaa tulla turnausväsymystä tämän koronan kanssa, Suhonen harmittelee.

– Mutta vaikkemme voi aina tavatakaan, kaikkea silti yritetään tarjota kuntalaisille. Vielä jouluviikolle meiltä on tulossa yllätyksiä!

Lahjoitusrullakko löytyy keräyksessä mukana olevista K-Supermarketeista kassojen jälkeen.
Lahjoitusrullakko löytyy keräyksessä mukana olevista K-Supermarketeista kassojen jälkeen.
Kuva: Heli Rintala
“Tärkeää olla mukana”
Heli Rintala
Liminka Kempele

Myymäläpäällikkö Marjo Lehtisen mukaan Auta Ruokalahjalla -keräys ei ole aiheuttanut K-Supermarket Liminganportissa ylimääräistä työtä tai vaivaa.

– Keräys on ollut helppo järjestää, koska ketjulta tulee materiaalit ja ohjeet valmiina, ja kassa voi tarvittaessa antaa asiakkaille neuvoja, millaisia tuotteita keräykseen voi jättää, Lehtinen sanoo.

Liminganportissa keräyspiste on heti kassojen jälkeen rullakossa. Lehtisen mukaan Supermarket-ketju markkinoi hyväntekeväisyyskeräystä aktiivisesti. Myös Liminganportin K-Supermarket on jakanut asiasta informaatiota omilla some-kanavillaan.

– Meistä oli tärkeä asia olla mukana tässä keräyksessä. Myös vähävaraisten perheiden on saatava joulu, tähdentää Lehtinen.

Kauppias Jorma Korkiakoski Kempeleen K-Supermarketista sanoo, että keräykseen lähteminen oli itsestään selvää, kun mahdollisuus siihen tarjoutui. Myös Kempeleessä laatikoilla varustettu rullakko on kassojen lähituntumassa.

– Aiemmin tällaista keräystä ei ole ollutkaan. Tänä vuonna saamme hyviä kokemuksia, ja aiomme olla myös ensi vuonna mukana keräyksessä. Järjestelyt toimivat hyvin, koska ruokakuljetukset on organisoitu keskitetysti Keskon toimesta, Korkiakoski kiittelee.

Korkiakosken mukaan keräys ei ole aiheuttanut kaupan työntekijöille juurikaan lisätyötä.– Onhan se hienoa olla mukana toimittamassa apua sellaisille, jotka sitä tarvitsevat.