Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Yksi van­hem­man kom­ment­ti vaat­tees­ta voi pilata nuoren it­se­luot­ta­muk­sen: "Heillä on kui­ten­kin myös ihan hyviä point­te­ja, kuten nilk­ka­suk­kien käyttö tal­vel­la ei ole kovin järkevä va­lin­ta"

Kokeilen illalla seuraavan koulupäivän asua ja kysyn vanhemmiltani heidän mielipidettään. Vanhemmat katsovat hetken aikaa asuani, minkä jälkeen heillä on mietteliäs ilme kasvoillaan. Ainoa vastaus minkä saan asustani on:

– Ihan okei.

Monella nuorella voi olla vaikeuksia valita vaatteensa aamulla.
Monella nuorella voi olla vaikeuksia valita vaatteensa aamulla.
Kuva: Pinja Saarenpää

Minulle tulee heti epävarma olo, enkä ole enää niin innoissani asustani.

Vanhemmat eivät välttämättä ajattele, minkälainen vaikutus heidän kommenteillaan voi olla oman lapsensa pukeutumiseen. Ongelma asiassa on se, että vanhempi ei välttämättä tarkoita kommenttiaan negatiivisesti, mutta nuori alkaa helposti ajattelemaan sitä liikaa. Nuoruus on herkkää aikaa, jolloin esimerkiksi oman kehon hyväksyminen voi viedä aikaa. Meille vaatteet ovat tapa saada itsevarmuutta. Nuoret arvostelevat toisiaan, joten he tarvitsevat erityistä tukea vanhemmiltaan.

Kaikilla on oma tyyli, jolla haluaa ilmaista itseään. Elämme todella visuaalisessa yhteiskunnassa, joten pukeutuminen antaa ensivaikutelman ihmisestä. Pukeutuminen voi kertoa paljon ihmisestä ja hänen luonteestaan. Oman tyylin löytäminen voi vahvistaa paljon omaa luonnetta. Mieluisat vaatteet luovat kotoisan olon ja tyytyväisyys omaan ulkonäköön sekä pukeutumiseen vaikuttaa omaan mielialaan ja olemukseen. Kun löytää oman pukeutumistyylin, sitä osaa ja haluaa kantaa rohkeasti ja ylpeydellä.

Vanhempi voi haluta antaa lapselleen rehellisen mielipiteen asusta. Mielipiteen taustalla tuntuu olevan vanhempien harmi, kun heidän lapsensa kasvavat eivätkä halua enää pukeutua pinkkiin hörhelömekkoon ja sukkahousuihin. Jos minulla olisi oma lapsi, en minäkään päästäisi häntä epäasiallisessa asussa ulos, mutta monesti vanhempien kommentit kohdistuvat myös vaatteisiin, jotka eivät ole epäasiallisia, kuten jos haluamme lähteä collegehousuilla kauppaan emmekä esimerkiksi laita farkkuja jalkaan. Myös mekot, jotka ylettyvät vähän polven yläpuolelle reiden kohdalle, ovat liian lyhyitä vanhempien mielestä. Ehkä nuorilla on erilainen käsitys siitä, mikä on sopivaa ja mikä ei. Tämmöinen vanhempien ajattelu voi johtua siitä ettei heidän nuoruudessa ole ollut tällaisia vaatteita käytössä. Vanhemmille on ollut tärkeää ehjät, puhtaat ja siistit vaatteet.

Olen huomannut, jos esimerkiksi puen napapaidan talvella, vanhempani saattavat naurahtaa eivätkä pidä paitaa kouluvaatteena. Tai kun olen löytänyt netistä jonkun kivan mekon, jossa on vaikka avoin selkä, he eivät pidä sitä asiallisena. Liian tiukat housut ja reikäfarkut tuntuvat joistakin vanhemmista oudoilta, koska he eivät ehkä ymmärrä miksi ostaa valmiiksi pienet ja rikkinäiset housut.

Saamme vanhemmiltamme tietenkin enemmän positiivista palautetta asuistamme, mutta silti negatiivinen palaute jää mieleen paremmin. Yksi kommentti voi vaikuttaa todella paljon, mutta onneksi näemme paljon muitakin nuoria, jotka käyttävät samankaltaisia vaatteita ja se tuo itsevarmuutta. Vanhemmilla on kuitenkin myös ihan hyviä pointteja, kuten nilkkasukkien käyttö talvella ei ole kovin järkevä valinta.

Toivoisimme vanhemmilta enemmän tukea ja kannustusta löytämään oman tyylimme. Rehellisen mutta positiivisen sävyn kautta esitetty kommentti ei tunnu niin jyrkältä mielipiteeltä.

Pinja Saarenpää ja Siiri Hiltunen

Kaksi omaa tyyliään etsivää nuorta

Mielipide on kirjoitettu Tupoksen koulun nuorten verkkotoimituksessa, joka 7.-11. helmikuuta tuottaa sisältöä Rantalakeuden verkkoon.