Kolumni

Vesa haluaa purkaa nuorten har­ras­tus­toi­min­nan ra­joit­tei­ta, mutta se edel­lyt­tää, että jo­kai­nen nou­dat­taa ko­ro­na­oh­jeis­tuk­sia

Tyrnävä

-
Kuva: Ei tiedossa

Koronaviruksen rajoitustoimet ulotettiin marras-joulukuun vaihteesta lähtien koskemaan myös lasten ja nuorten harrastuksia. Sisäliikuntapaikkoja suljettiin, eikä normaali harrastaminen ole sen jälkeen ollut lukuisille lapsille mahdollista.

Vaikka monet seurat ovat siirtäneet toimintaansa ulkotiloihin ja järjestäneet korvaavia harjoituksia, on tilanne useissa lajeissa todella vaikea.

Kun lapset eivät pääse harrastamaan tavalliseen tapaan, muokkautuu perheen arki monella tapaa haastavammaksi.

Toinen, vielä suurempi huolenaihe, on lasten eriarvoistuminen, koska eriarvoisuus kasvaa aina kriisitilanteessa. Erityisesti huonommassa osassa olevien lasten tilanne on vaikea.

Monet lapset selviävät poikkeuksellisesta tilanteesta melko hyvin, mutta osalle seuroissa tai yhdistyksissä tapahtuvan harrastamisen merkitys on koko elämän kannalta äärimmäisen tärkeää.

Ne, jotka todella tarvitsevat sitä harrastuspiiriä ja niitä kavereita, saattavat jäädä nyt täysin ulkopuolelle, eikä heitä saada välttämättä enää jälkikäteen toimintaan mukaan.

Yksi vaara mikä tähän liittyy, on se, että junioriurheilusta on tullut – lajista riippumatta – kalliimpaa viime vuosina.

Harrastusten rajoitukset nostavat esiin epäkohtia ja uhkakuvia, joista on puhuttu paljon jo ennen koronavirusta.

On aivan hullua, että pienet lapset harrastavat iltamyöhään ja tulevat jopa vasta kymmenen jälkeen kotiin. Sitten pitäisi vielä tehdä koulutehtävät, syödä ja nukkua ja olla aamulla kahdeksalta taas pirteänä koulussa.

Ei hyvä asia. Mielestäni lasten harrastusvuorot tulisivat olla aina ennen aikuisten vuoroja, mielellään ennen kahdeksaa.

Kuntien viranomaiset kamppailevat nyt vaikean asian äärellä.

Yhtäältä ymmärretään se, että ihmiset alkavat väsyä rajoitteisiin ja siihen, että harrastamaan ei pääse normaalilla tavalla – vielä.

Toisaalta viranomaiset toimivat virkavastuulla, jolloin jokainen päätös on punnittava harkiten: aiheuttaako rajoitus enemmän haittaa vai hyötyä?

Tyrnävällä koronatapausten määrä on aaltoillut.

Lähes koko viime vuosi oli varsin rauhallista. Joulukuusta alkaen tartuntamäärät alkoivat kasvamaan ja tammikuun alusta olemme olleet Pohjois-Pohjanmaan kunnista korkein ilmaantuvuusluvulla mitattuna ja kärkipäässä myös positiivisten tapausten määrällä mitattuna.

Kahden viime viikon seurantajakson aikana ilmaantuvuuslukumme oli 135,5 ja positiivisten tapausten määrä 9.

Ainoastaan Oulu ja Kempele oli edellämme positiivisten tapausten määrissä.

Ilmaantuvuuslukumme on onneksi painumassa alaspäin. Näin pitääkin olla!

Haluan tällä kirjoituksella viestittää tahtotilaamme avata rajoitteita lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta mutta myös monen muun toiminnan osalta.

Se edellyttää kuitenkin, että me jokainen noudatamme ohjeistuksia. Äärimmisen tärkeää on hakeutua testeihin lievempienkin oireiden ilmaannuttua.

Erityisen tärkeää on myös noudattaa karanteeniohjeita, jos siihen on määrätty.

Vain yhdessä tekemällä saamme harrastus- ja muut toiminnat palautettua normaaliksi mahdollisimman pian.

Vesa AnttilaKirjoittaja on Tyrnävän kunnanjohtaja.