Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

“Unelma muuttaa elämää, elämä muuttaa unel­maa” - Dreams-lä­het­ti­läs Pamela Tola kertoo omien unel­mien­sa saa­vut­ta­mi­ses­ta

Pamela Tolan elämä ei ole ollut aina helppoa. Kaikesta huolimatta hän on jatkanut unelmointia ja on omalla esimerkillään näyttänyt kaikille, että vaikeistakin lähtökohdista voi päästä pitkälle.

Pamela Tola puhui Tupoksen nuorille unelmista.
Pamela Tola puhui Tupoksen nuorille unelmista.
Kuva: Anssi Juntto

Dreams-lähettiläs Pamela Tola etävieraili Tupoksen koululla maanantaina. Vierailu oli osa Lasten ja nuorten säätiön Dreams-toimintaa ja oli Pohjola Vakuutuksen ja OP Oulun rahoittama. Tola kannusti esityksessään nuoria unelmoimaan rohkeasti ja tekemään juttuja omien mielenkiinnon kohteidensa mukaan.

Tola kertoi omasta lapsuudestaan, jonka hän vietti osin perhekodissa sisarustensa kanssa oltuaan ensin vuoden lastenkodissa. Näyttelemisen palo syttyi 9-vuotiaana lastenkodissa, kun hän sai kuvata videokameralla omia videoita.

Pienempänä Tola unelmoi näyttelijän urasta. Mutta entä nyt, kun lapsuuden haave on jo toteutunut?

–Minusta tuntuu, että unelmani ovat muuttuneet. Nykyään unelmoin tosi paljon rauhallisesta ajasta, omasta mökistä ja terveydestä. Unelmani eivät enää ole niin konkreettisia vaan enemmänkin toiveita sisäisestä rauhasta, pohtii Tola.

Dreams-toimintaan Tola päätyi Lasten ja nuorten säätiön pyynnöstä yli kymmenen vuotta sitten.

–Nuorempana minua jännitti kertoa omaa tarinaa, koska en ollut aiemmin julkisuudessa puhunut siitä. Sitten ajattelin, että jos pystyn omalla tarinalla auttamaan nuoria niin ehkä sitten uskallan.

Yksi nuoriin liittyvä aihe oli myös Tolan koulumenestys. Peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo oli 6.4, eikä mitään koulupaikkaa auennut. Tola meni kansalaisopistoon korottamaan arvosanojaan, ja sieltä lähtiessään todistuksessa komeili keskiarvona 8.4. Se on todellakin huima nousu, ja Tola muistuttaakin, ettei koskaan ole liian myöhäistä valita uudelleen.

Pamela Tola

41-vuotias suomalainen näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja

Asuu Helsingissä kolmen pojan ja koiran kanssa

Yksi Lasten ja nuorten säätiön Dreams-lähettiläistä

Näytellyt muun muassa elokuvissa Tyttö sinä olet tähti, Napapiirin sankarit ja Isänmaallinen mies

Ohjannut elokuvat Swingers, Teräsleidit ja Järjettömän paska idea

Tupoksen yläkoululaiset vaikuttuivat inspiroivasta esityksestä.
Tupoksen yläkoululaiset vaikuttuivat inspiroivasta esityksestä.
Kuva: Petra Puhakka

Jatko-opiskeluja miettiessään Tola päätti, että hän haluaa päästä Teatterikorkeakouluun. Hän pääsi sisään toisella yrityksellä, vaikka hänelle sanottiin, että kouluun on mahdotonta päästä. Suuret odotukset koulua kohtaan haihtuivat, ja hän sai oppia, ettei mikään unelma itsessään tuo onnea. Elämä siis muutti unelmia ja unelmat elämää.

Kaikki Tupoksen yläkoululaiset seurasivat Tolan esitystä. Yhdeksäsluokkalaiset Julia Laurila ja Maaria Sääskilahti totesivat, että esitys oli mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä.

–Tolan kertomuksesta tuli sellainen olo, että aina kannattaa yrittää eikä saa lannistua, Sääskilahti sanoo.

Juttu on kirjoitettu Tupoksen koulun Uutisten viikolla. Yhdeksäsluokkalaiset tuottavat sisältöä Rantalakeuden verkkoon koko viikon ajan.