Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Täy­sis­sä bus­seis­sa mat­kus­ta­mi­nen on epä­mu­ka­vaa ja tur­va­ton­ta, pohtii yh­dek­säs­luok­ka­lai­nen Lia

Moni matkustaa bussilla kouluun.
Moni matkustaa bussilla kouluun.
Kuva: Lia Pihkakoski

Moni varmasti tunnistaa sen epämukavan tilanteen, kun joutuu astumaan täyteen linja-autoon. Limingan ja Tupoksen välillä kulkevissa busseissa tämä on hyvin yleistä, sillä opiskelijat kulkevat paljon linja-autoilla kouluun ja kotiin. Syynä bussien täyttymiseen voi olla esimerkiksi se, ettei busseja kulje tällä alueella tarpeeksi tai niiden liikennöintiajat ovat matkustajien kannalta vääriä.

Jos ei ole autoa, mopoa tai muuta kulkuneuvoa, voivat linja-autot olla jollekin ainoa keino päästä kouluun. Mielestäni sen takia pitäisi olla hyvät kulkuyhteydet julkisilla kulkuvälineillä kulkemiseen. Julkisen liikenteen käyttö on myös mopolla ja autolla ajamista ympäristöystävällisempää, joten senkin takia siihen satsaaminen olisi tärkeää ja kannattavaa.

Oman kokemuksen perusteella täydessä linja-autossa on hyvin epämukavaa olla - etenkin silloin, kun istumapaikkoja ei ole tarpeeksi ja käytävä on täynnä seisovia ihmisiä. Silloin on vaikeaa löytää paikkaa, jossa voisi olla matkan ajan.

Mielestäni hyvä idea ongelman ratkaisemiseksi olisi linja-autovuorojen lisääminen arkipäivisin Limingan alueella - busseja pitäisi tulla sopivin väliajoin, jotta opiskelijat ehtisivät kouluun ajoissa. Lisäksi, mikäli busseja kulkisi useammin, olisi todella helppoa mennä seuraavalla bussilla, jos suunnitellun linja-auton kyydistä sattuisi myöhästymään. Nykyään seuraavaa linja-autokyytiä saattaa joutua odottamaan turhan kauan.

Matkustaminen olisi paljon miellyttävämpää linja-autojen ollessa tyhjempiä, kun ei tarvitsisi seistä kuin sillit purkissa keskellä käytävää koko matkaa. Myös linja-autosta poistuminen olisi sujuvampaa ja turvallisempaa, jos ei tarvitsisi väistellä käytävällä seisovia ihmisiä.

Lia Pihkakoski

Tupoksen koulun 9.-luokkalainen