Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

"Täällä on hyvä elää ja har­ras­taa", sanovat kem­pe­le­läis­nuo­ret

Oulun Seudun Leader teki kyselyn toiminta-alueen nuorille. Nuorisotyöryhmään mahtuisi myös kempeleläisiä.

Kempele
-
Kuva: MattiRaty

Kempeleessä on tarjolla hyvin harrastusmahdollisuuksia. Myös kotipaikkakunnan viihtyvyys on kunnossa. Liikuntapaikoissakin on nuorten tarpeet huomioitu hyvin.

Tällaisia vastauksia saatiin Oulun Seudun Leaderin syksyllä tekemässä kyselyssä, joka koski kotipaikkakunnan vapaa-ajan viettoa ja sen kehittämistä. Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 851, joista Kempeleestä tuli 51. Vastaajat olivat iältään 14-18 -vuotiaita.

Kempeleläisnuorten mielestä kunnassa on hyvät osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet. Näistä hyviksi koettiin etenkin erilaiset kyselyt ja äänestämiset.

Kyselyyn vastanneet kempeleläisnuoret muistuttivat, että harrastusmahdollisuuksia on jatkossakin kehitettävä, jotta niiden hyvä taso säilytettäisiin.

Oulun Seudun Leader teki kyselyn syksyllä yhteistyössä nuorisotyöryhmänsä kanssa.

Vastaajista 82 prosenttia kertoi harrastavansa jotain säännöllisesti vapaa-ajallaan. Harrastusten kärkeen nousivat pallopelit, tanssi, erilaiset taiteelliset harrastukset sekä kalastus ja luistelu.

Nuorten hyvinvointiin ja viihtyvyyteen vaikuttaa eniten se, että on kavereita ympärillä. Hyvinvointia lisäsivät myös harrastukset sekä luonto ja luonnossa liikkuminen. Nuoret pitävät tärkeänä, että nuorten hyvinvointipalveluihin sekä syrjäytymisen ehkäisyyn panostettaisiin.

Oulun Seudun Leader on kehittämisyhdistys, joka aktivoi alueensa asukkaita kehittämään omaa kotiseutuaan. Nuorille järjestetty kysely on yksi osa tulevan ohjelmakauden suunnittelutyötä.

Yhdistys haluaa lisätä nuorten vaikuttamismahdollisuuksia ja perusti syksyllä nuorisotyöryhmän, jonka tehtävänä on päättää, mihin asioihin työryhmä tarttuu. Ensi vuoden alusta ryhmä antaa päätökset Nuoriso Leader -rahoitushakemuksiin. Ryhmässä on tällä hetkellä kolmetoista jäsentä, ja myös kempeleläisiä mahtuisi ryhmään mukaan.

Nuoriso Leaderista voi hakea rahoitusta yhteiseen harrastamiseen, tekemiseen tai tapahtuman järjestämiseen. Se voi olla esimerkiksi airsoftia, frisbeegolfia, lautapelien pelaamista tai jonkin teemajuhlan järjestämistä. Myös oppilaskunnat, järjestöt sekä nuorisotilat voivat hyödyntää rahoitusta, kunhan hakijana ovat 13–25-vuotiaat nuoret, jotka asuvat Oulun Seudun Leaderin toiminta-alueella.

Nuoriso Leader tukee myös yrittäjiä, rahoituksella tuetaan nuoren yrittäjän kone- laite- sekä kalusto hankintoja. Tukea voi myös hyödyntää yrityksen markkinointiin. Tuella on iso merkitys aloittelevalle nuorelle yrittäjälle, sillä yritystoiminnan voi käynnistää heti laadukkailla välineillä ja riski aloittamiseen on tällöin pienempi.