Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Sel­kä­maan­tie on usein huo­nos­sa kun­nos­sa – se vai­kut­taa alueel­la asuvien lasten ja nuorten kou­lun­käyn­tiin

Koulubussi ajautui ojaan Selkämaantiellä.
Koulubussi ajautui ojaan Selkämaantiellä.

Talven tullen Selkämaantie on usein huonossa kunnossa. Miten tämä vaikuttaa Selkämaassa asuvien lasten ja nuorten koulunkäyntiin?

Tupoksessa ilmainen koulukuljetus myönnetään 0.-2.-luokkalaisille, joiden koulumatka on yli kolme kilometriä ja 3.-9.-luokkalaisille, joiden koulumatka on yli viisi kilometriä. Limingan kunnassa on myös käytössä Koululiitu-ohjelma, joka merkitsee teiden vaarallisuudet värikoodein.

Jos koulumatka on alle 3 tai 5 kilometriä ja Koululiitu-ohjelma on määrittänyt matkan varrella olevan tien vaaralliseksi 2.-luokkalaisille, vanhemmat voivat hakea ilmaista kuljetusta joka vuosi esikoulusta 2.-luokkaan. Loput kulkevat lähtökohtaisesti omin kyydein. Hyvällä säällä pyörällä kulkeminen ei ole mikään ongelma, mutta entä kun säät kylmenevät ja tien kunto heikkenee?

Talvella tie on jäässä ja kevään tullen säät voivat vaihdella plussan ja pakkasen välillä. Tällöin tie on varsinkin aamuisin aivan peilijäätä. Ja jos muuta kyytiä ei ole mahdollista saada, vaihtoehdoiksi jää pyöräily tai kävely. Jos tietä ei ole vielä aamulla hiekoitettu, pyöräily kannattaa melkeinpä heti sulkea pois, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää kävely. Esimerkiksi voi ottaa kolmasluokkalaisen, jonka koulumatka on neljä kilometriä. Näin pitkän matkan kävelyyn menee helposti lähemmäs tunti, joka kävellään pimeässä, jäisen soratien reunassa samalla tiellä jossa ajaa autoja, rekkoja ja traktoreita kuudenkympin nopeusrajoituksella.

Linja-auto ajaa aina tietyn reitin, ja siihen voi kuka tahansa koululainen hypätä matkan varrelta kyytiin. Jos matkustaja ei ole oikeutettu ilmaiseen koulukuljetukseen, maksaa hän euron suuntaansa. Matkasta kouluun ja takaisin joutuu siis maksamaan yhteensä kaksi euroa, ja viikon aikana summa kertyy kymmeneksi euroksi.

Lähde:

Limingan kunnan sivut ja koululiitu

Mielipide on kirjoitettu Tupoksen koulun Uutisten viikolla. Yhdeksäsluokkalaiset tuottavat sisältöä Rantalakeuden verkkoon koko viikon ajan.