Terveys: Jopa kol­man­nes muis­ti­sai­rauk­sis­ta olisi eh­käis­tä­vis­sä viiden sormen oh­jeel­la

Koulut: Luo­to-ryh­mäs­sä saa opis­kel­la omaan tahtiin – "Täällä ei tar­vit­se pelätä mi­tään", Riina kehuu

Mainos: Talvitarjouksena Rantalakeus Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Mielipidekirjoitus

Rat­sas­tus sopii har­ras­tuk­se­na kai­kil­le su­ku­puo­lil­le sekä ikä­luo­kil­le, Essi ja Eevi kir­joit­ta­vat

-

Ratsastus on mukava harrastus, jossa tehdään yhteistyötä hevosen kanssa. Ratsastusta voi harrastaa niin maalla kuin kaupungissakin. Ratsastus sopii kaikille sukupuolille sekä ikäluokille.


Samanaikainen keskittyminen ympärillä tapahtuviin asioihin ja ääniin, omaan tekemiseen ja hevoseen vaatii yllättävän paljon. Ratsastuksessa tarvitaan keskittymistä sekä useita lihaksia, muun muassa vatsa- ja jalkalihaksia. Useiden lihasten käyttö samanaikaisesti ja helposti yli 500 kiloa painavan eläimen hallinta omalla kropalla ja lihaksilla on fyysisesti raskasta. Tämä on riittävä peruste sille, että ratsastus on urheilua.

Hevosia on paljon erilaisia, ne myös toimivat eri tavoin. Varsinkin herkillä hevosilla jokainen liike merkitsee jotain. Liian voimakas pohjeapu voi tuntua herkälle hevoselle merkittävästi suuremmalta ja hevonen voi reagoida siihen voimakkaammin kuin olisi ollut tarkoitus.

On tärkeää ensin tutustua hevoseen ja esimerkiksi kysyä hevosen omistajalta, millainen hevonen on. Hevosta tulee kunnioittaa niin hoitaessa kuin ratsastaessakin. Myös hevosen tulee kunnioittaa ratsastajaa ja ratsastajan omaa tilaa. Hyvä ratsukko toimii tiiviissä yhteistyössä ja hevosella sekä ratsastajalla on mukavaa.

Hevosta tulee kunnioittaa niin hoitaessa kuin ratsastaessakin.

Haittapuoli ratsastuksessa on sen vaarallisuus. Koska hevoset ovat pakoeläimiä, yleensä säikähdyksen seurauksena voi olla pakoreaktio. Jos ratsastaja ei ehdi reagoida pakoreaktioon, voi siitä seurata tippuminen.

Pienikin tilanne tai tapahtuma voi johtaa loukkaantumisiin tai vakaviin onnettomuuksiin.  Murtumat tai jopa halvaantuminen ovat mahdollisia. Hevosen selästä tippuminen saattaa johtaa myös kuolemaan.

Turvallisuutta voidaan kuitenkin parantaa varusteiden valinnalla sekä ratsastajan kehon hallinnalla. Tärkein turvavaruste on kypärä. Myös turvaliivin käyttämistä suositellaan, sillä se suojaa selkää ja rintakehää isoilta vahingoilta. Myös ratsastussaappaat ja chapsit vaikuttavat turvallisuuteen suojaamalla jalkoja ja antamalla pohkeelle vakaamman tuen. Ilman kunnollisia hanskoja kämmeniin hiertää, hikoilu voi olla runsasta sekä pohje-, vatsa- ja reisilihakset saattavat tulla kipeiksi.

Hevosia voidaan käyttää moneen tarkoitukseen. Osa käyttää hevosia töihin, osa kilpailee hevosilla ja myös seurahevosten pito on yleistä.

Hevoset ovat yleisesti ottaen hyviä seuraeläimiä. Niiden kanssa voi touhuta melkein mitä vain, esimerkiksi tehdä agilitya, hoitaa, opettaa temppuja, hypätä esteitä, osallistua näyttelyyn ja ratsastaa maastossa.

Pelkästään hevosen seura ja eläimen kanssa oleminen voi rauhoittaa. Ratsastus lievittää stressiä ja kehittää tasapainoa.

Essi Kamsula ja Eevi Luhasto

Lähteet:

Ratsastus.fi, luettu 15.1.2024

Tukes.fi, luettu 15.1.2024

Tällä viikolla vietetään Uutisten viikkoa. Viikon aikana Tupoksen koulun alueverkkotoimitus tuottaa sisältöjä Rantalakeuden sivuille.