Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pik­ku­duu­neis­sa nuoret oppivat työl­lis­ty­mi­sen taitoja

"Yrittäjämäinen asenne ja yrittäjyystaidot ovat valttia tulevaisuuden työssä."

Liminka
Pikkuduunia-hanke auttoi nuoria hankkimaan kesätöitä.
Pikkuduunia-hanke auttoi nuoria hankkimaan kesätöitä.
Kuva: MIKKO HALVARI

Koronan keskellä Limingan kunnan Pikkuduunia-hanke muotoili nuorille työtä.

Hanketyöntekijöiden Kaisa Salmun ja Johanna Aromaan mielestä yhteiskunnan pitää tarjota monipuolisempia työnteon malleja, kun yhteiskunta muuttuu, he kirjoittavat blogitestissään.

Alkukesästä 17-vuotias Milli otti yhteyttä Pikkuduunia-hankkeeseen.

– Oon hakenu kesätöihin useampaan paikkaan, enkä oo päässy ees haastatteluun. Voitteko auttaa?, hän kysyi.

Nuori tuli käymään jo samana päivänä ja tapaamisen päätteeksi hänellä oli itse luotu kesäduuni arjen apua kotitalouksille tarjoavana pikkuduunarina. Kesän aikana Milli keikkaili ahkerasti kotitalouksissa ja syksyllä työt jatkuivat osa-aikatyönä yrityksessä. Nuori kertoi yllättyneensä iloisesti:

– En olis uskonu, että töitä löytyy näin hyvin, ja tienaan näin kivasti.

Milli oli yksi Mahdollisuuksien kesä Limingassa -kampanjaan osallistuneista nuorista. Pikkuduunia-hankkeen ideoimassa kampanjassa nuoret loivat itse kesätyönsä hanketyöntekijöiden tuella.

Mahdollisuuksien kesä syntyi ratkaisuna koronan kurjistamaan kesätyötilanteeseen. Limingan kunta mahdollistaa kesätyönteon yhdelle ikäryhmälle kerrallaan yrityksessä tai kunnan toimipisteessä. Muiden nuorten on löydettävä kesätienestinsä itsenäisesti.

Nuorilla yrittäjyyteen ei kohdistu yhtä paljon ennakkoluuloja, joita osalla työnhakijoista on. Toisaalta mahdollisuudet itsensä työllistämiseen ovat nuorille ja opiskelijoille paremmat kuin esimerkiksi työttömillä työnhakijoilla.

Konseptin muotoilussa mukana ollut Brossa Oy:n perustajayrittäjä Kati Rautio huomauttaakin, että nuoren kesätyö ennustaa työelämässä pärjäämistä aikuisiällä. Uuden työn luominen tyhjästä ei ole helppoa kokeneellekaan tekijälle.

Kampanjassa nuoret löysivät mielekästä tekemistä kesäksi kevytyrittäjyysmallilla. Tämä on arvokas tulevaisuusteko kunnan nuorten talouden ja hyvinvoinnin kannalta.

Nykyaikainen työnhaku edellyttää monipuolisia taitoja, kuten kykyä markkinoida omaa osaamista. Nuori voi jäädä työnhaun kanssa melko yksin.

– Meillä Pikkuduunia-hankkeessa on ollut mahdollisuus jututtaa kymmeniä nuoria, joilla on avoin ja innostunut asenne työntekoon. Nuoret haluavat tehdä työtä ja saada uusia kokemuksia. Kesäpikkuduuneja tehtiin paikallisissa kotitalouksissa ja yrityksissä. Pikkuduuneja oli laidasta laitaan somepäivityksistä kesäkanojen hoitoon, tunnin keikasta koko kesän ruohonleikkuuseen ja jopa parin viikon maalausurakoihin, Rautio kertoo.

Kevytyrittäjyys on yksi työn uusista muodoista. Erilaiset palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistelmät yleistyvät. Nuorten suhtautuminen uudenlaisiin työnteon tapoihin ja muotoihin on mutkatonta. Nuorilla yrittäjyyteen ei kohdistu yhtä paljon ennakkoluuloja, joita osalla työnhakijoista on. Toisaalta mahdollisuudet itsensä työllistämiseen ovat nuorille ja opiskelijoille paremmat kuin esimerkiksi työttömillä työnhakijoilla.

Kevytyrittäjyys tarjoaa parhaimmillaan hienoja mahdollisuuksia tutustua eri työnantajiin ja saada sitä kautta arvokasta työkokemusta. Pikkuduuneilla aktiivisena itsensä pitävä työnhakija voi siirtyä nopeammin takaisin työelämään.

– Yrittäjämäinen asenne ja yrittäjyystaidot ovat valttia tulevaisuuden työssä. Pikkuduunarina nuoret oppivat asiakaspalvelua, yhteistyötaitoja, markkinointia, aikatauluista huolehtimista ja ehkä sen kaikkein tärkeimmän eli ”innokkaan asenteen hakea töitä tulevaisuudessakin”. Pikkuduunien ideoiminen ja tekeminen syvensi nuorten itsetuntemusta ja vahvisti itseluottamusta, hankkeessa mukana olleet työntekijät kertovat.

Omapajalla on valtava määrä nuoria kevytyrittäjiä. Nuorten kanssa työskentelevän Matti Jääskeläisen kokemuksen perusteella kevytyrittäjien kanssa jutellessa kuulee ja myös aistii innostuksen heidän omaa työtään kohtaan.

–On hienoa, että Limingassa on lähdetty edistämään nuorten yrittäjyyttä. Siinä on tulevaisuutta!