Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Oulun kau­pun­gin vies­tin­tä­joh­ta­ja Mikko Salmea kau­pun­gin­val­tuus­ton toi­min­ta viime vuonna hä­vet­ti: "Po­liit­ti­sen pelin alt­ta­ril­le uh­rat­tiin aivan liikaa kau­pun­gin ke­hit­tä­mi­sen luot­ta­mus­pääo­maa"

Oulu

-
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun menestys on vuosisatojen kuluessa perustunut aina ihmisten kykyyn tehdä yhteistyötä. Kun luonnonolot ovat poikkeukselliset karut, on jokaisen osaaminen ja luonteenlaatu osattava kääntää yhteiseksi hyväksi. Tähän kykyyn on perustunut Oulun seudun vaurastuminen läpi historian.

Tällä valtuustokaudella yhteistyön hedelmät ovat olleet harvassa. Kättä on väännetty oikealta vasemmalle niin palvelujen ulkoistamisesta kuin teatterin avustuksesta. Näyttävin performanssi saatiin aikaan veroprosentin tasosta viime vuoden lopulla. Vaikka päätökset saatiinkin lopulta nuijittua, ei voittajia näkynyt käyskentelevän valtuuston Teams-käytävillä.

Myös ulkopuolelta Oulun valtuusto sai viime vuonna poikkeuksellisen paljon kyseenalaista julkisuutta. Asiattomat sanankäänteet ja tölväisyt saivat ihmiset kelaamaan kaupunginvaltuuston tallennetta edestakaisin. Korkeista katsojaluvuista pitäisi viestinnässä olla riemuissaan, mutta nyt ennemminkin hävetti. Poliittisen pelin alttarille uhrattiin aivan liikaa kaupungin kehittämisen luottamuspääomaa.

Tätä taustaa vasten olin erittäin ilahtunut Oulun kaupunginhallituksen julkilausumasta, joka julkaistiin viime viikon torstaina. Kannanotossa oli pitkästä aikaa haettu kaikkia kaupunginhallituksen puolueita yhdistäviä teemoja Oulun tulevaisuuden rakentamiseksi. Kyseessä on nykyisen kaupunginhallituksen testamentti seuraaville vastuunkantajille.

Julkilausumasta heijastuu halu päästää irti jonkinlaisesta apatian tilasta, joka on riivannut kulunutta valtuustokautta. Kaupunginhallituksen mukaan kaupungin ykkösprioriteettina on mahdollistaa elinvoimatekoja byrokratiaa purkamalla. Tulevaisuuden Oulu haluaa tulevaisuudessa olla tunnettu yritysystävällisestä ja kansainvälisestä ilmapiiristä. Oulu haluaa pitää kiinni asemastaan Suomen suurimpien kaupunkien joukossa.

Nykyinen kaupunginhallitus uskoo vakaasti, että matkailulla ja elämysteollisuudella on paljon potentiaalia. Kun koronan jälkeen Suomessa jaetaan uudelleen kotimaanmatkailun pelimerkit, haluaa Oulu nostaa markkinaosuuttaan roimasti. Tämä ei kuitenkaan onnistu ilman vetovoimaisia tapahtumia ja nykyistä suurempaa panostusta markkinointiin. Juuri tämän vuoksi Euroopan kulttuuripääkaupunki -titteli olisi melkoinen eurojackpot matkailutavoitteen toteutumiseksi.

Julkilausuman merkittävin osuus liittyy kuitenkin keskinäisen luottamuksen rakentamiseen. Kaupunginhallituksen jäsenet lupaavat kannanotossa arvostaa demokratiaa ja toisiaan. Poliittiset puolueet kutsuvat yhdessä tuumin kaikkia oululaisia mukaan kehittämään kotikaupunkiaan. Olennaista on, että oululaiset ovat ylpeitä kotikaupungistaan ja kehtaavat sen sanoa ääneen.

Kaupunginhallitus tuntuu näin valtuustokauden loppupuolella tulleen järkiinsä. Kriisin keskellä osataan nähdä asiat kirkkaammin. Vain keskinäisen arvostuksen ja luottamuksen varassa kaupunki kukoistaa. On löydettävä ne yhteiset arvot ja asenteet, jotka vievät kotikaupunkia eteenpäin, sillä vain poikkeuksellisen taitavalla yhteistyöllä Oulu pärjää kotimaisessa ja kansainvälisessä kilpailussa.

Mikko SalmiKirjoittaja on Oulun kaupungin viestintäjohtaja.