Terveys: Jopa kol­man­nes muis­ti­sai­rauk­sis­ta olisi eh­käis­tä­vis­sä viiden sormen oh­jeel­la

Koulut: Luo­to-ryh­mäs­sä saa opis­kel­la omaan tahtiin – "Täällä ei tar­vit­se pelätä mi­tään", Riina kehuu

Mainos: Talvitarjouksena Rantalakeus Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Mielipidekirjoitus

Moni ylä­kou­lu­lai­nen viettää aivan liikaa aikaa pu­he­li­mal­la, kir­joit­ta­vat Neea ja Ronja

-
Kuva: Neea Hietala

Valtaosa nuorista kuluttaa aikaansa huomaamatta monta tuntia päivässä puhelimen ja muiden ruutujen ääressä. Se vie aikaa kaikista muista tärkeistä ja mukavista asioista, kuten harrastuksista ja ystävien kanssa oleskelusta.

Meidän mielestämme PISA-tulosten laskemiseen vaikuttavat vahvasti puhelimet. Puhelin vie aikaa koulutehtävistä, ja kokeisiin lukeminen jää vähemmälle. Jos yksi oppilas selaa puhelinta oppitunnilla, se vaikuttaa myös muiden luokkatovereiden keskittymiseen.

Nuorten mielenterveysongelmat ovat myös lisääntyneet, ja vapaa-ajan liikunta on vähentynyt. Kun nuori on paljon puhelimella, hänelle ei jää aikaa olla ystäviensä kanssa, jolloin sosiaaliset suhteet heikkenevät. Kun on ollut paljon puhelimella ja ruutujen ääressä, saattaa olla ärtynyt ja väsynyt.

Esimerkiksi meidän koulumme on jo ottanut käyttöön vapaaehtoisen kännykkäparkin, jolloin puhelin jätetään tunnin ajaksi luokan eteen laatikkoon. Meidän mielestämme yksi ratkaisuehdotus olisi laittaa kännykkäparkki pakolliseksi, silloin kaikki voisivat keskittyä opiskeluun tunnin ajaksi eikä puhelin eksyisi käteen kesken tunnin.

Puhelimen käyttämistä voisi vähentää esimerkiksi myös jokin mieluisa harrastus. Silloin ei tule houkutusta ottaa puhelinta esiin tylsyyttään, ja ajatukset olisi jossain muualla kuin puhelimessa ja sosiaalisessa mediassa.

Huomaamme usein itse että, jäämme puhelimelle pidemmäksi aikaa kuin oli tarkoitus. Mannerheimin lastensuojeluliiton tekemän kyselyn mukaan jopa 53 prosenttia nuorista kokee tekevänsä samoin.

Ilmoitukset voi ottaa pois käytöstä, jottei tule heti esimerkiksi viestin saavuttua tarvetta ottaa puhelinta käteen ja vastata siihen.

Esimerkiksi joskus, kun minun on ollut tarkoitus käydä nopeasti vastaamassa kaverin lähettämään Snapchattiin, olenkin jäänyt tunneiksi selaamaan muiden storyja.

Joskus ruutuaika on venynyt moneen tuntiin, vaikka olisi ollut paljon muuta kivaa tekemistä. Olemme yrittänyt vähentää ruutuaikaa ja on se vähentynyt. Nykyään käytän puhelimella olo aikani järkevämmin kuin ennen, esimerkiksi juttelemme kavereiden kanssa Youtuben katsomisen sijaan.

Puhelimen käyttöä on vaikea rajoittaa mutta se kannattaa. Kun on käynyt esimerkiksi lenkillä puhelimella olon sijaan, on virkeämpi ja parempi mieli.

Lähteet:

https://okm.fi/pisa-2022

https://www.mll.fi/nuorten-median-kaytto/

Neea Hietala ja Ronja Tauriainenpuhelinparkin kannattajat

Tällä viikolla vietetään Uutisten viikkoa. Viikon aikana Tupoksen koulun alueverkkotoimitus tuottaa sisältöjä Rantalakeuden sivuille.