NÄKÖISLEHTI: Lue tästä Rantalakeuden Kesä -julkaisu maksutta

Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Mo­duu­li­kou­lu on tuonut hel­po­tus­ta Tu­pok­sen koulun arkeen: "Koulu on nyt muuten valmis, mutta ka­lus­tuk­ses­sa on vielä vähän puut­tei­ta"

Sisustuksessa on huomioitu käytännöllisyys, mutta viihtyisyyttäkään ei ole unohdettu.

Liminka
Uusi koulu on pirteän värinen ja moderni.
Uusi koulu on pirteän värinen ja moderni.
Kuva: Sauli Pahkasalo

Tupoksen koulun oppilaille rakennettiin uusi moduulikoulu, sillä oppilaita jouduttiin evakuoimaan vanhan koulun sisäilmaongelmien vuoksi.

Uusi moduulikoulu valmistui Tupokseen hiljattain. Koulu rakennettiin Tupoksen uuden koulun viereen opettajien entisille parkkipaikoille. Moduulikoulun rakentaminen aloitettiin lokakuussa 2020, ja koulu valmistui joulukuun 2020 lopulla. Se otettiin käyttöön tammikuussa 2021, joilloin sinne siirrettiin esikoululaiset sekä  1-2. luokkalaiset oppilaat.

Uusi koulu vanhan tilalle

Vesikarin  koulurakennuksen sisäilmaongelmien vuoksi oppilaita piti siirtää nuorisotalolle ja päiväkodille opiskelemaan.

Uutta opiskelutilaa tarvittiin, joten siksi päätettiin rakentaa moduulikoulu. Tupoksen koulun rehtorin Satu Kemppaisen mukaan vaihtoehtoja moduulin sijaan oli monenlaisia, mutta Tupokseen tarvittiin nopeasti pysyvä ratkaisu, ja moduulikoulu oli siihen sopivin vaihtoehto.

Vesikarin tilalle on suunnitteilla tulevaisuudessa Tupoksen oma piazza-alue.

Rakennusprojekti sujui nopeasti

Rehtori Satu Kemppaisen mielestä koulun suunnittelu oli kiva lisä työarkeen.
Rehtori Satu Kemppaisen mielestä koulun suunnittelu oli kiva lisä työarkeen.

Rakentaminen aloitettiin lokakuun 2020 alussa pohjatöillä Tupoksen koulun parkkipaikalla. Marraskuun aikana pohjatyöt saatiin valmiiksi, ja moduuleja alettiin kasata. Koska moduulit olivat seitsemän metriä leveät, seitsemän metriä korkeat ja 18 metriä pitkät, niitä kuljetettiin öisin. Osat kulkivat Limingan keskustan lävitse M-Partnersin Teuvan tehtailta Tupokseen.

Moduulit saatiin kasattua joulukuuhun mennessä. Koulun rakentaminen kesti vain noin 3 kuukautta.

– Koulu on nyt muuten valmis, mutta kalustuksessa on vielä vähän puutteita, Kemppainen kertoo.

Moduulikoulun vuokra-aika on alustavasti viisi vuotta, mutta sitä sovelletaan oppilasmäärän kehityksen mukaan. Rakennusta voidaan tarvittaessa pienentää tai laajentaa.

Sisustuksessa huomioitiin käytännöllisyys ja viihtyvyys

Kemppainen  kertoo koulun suunnittelun tuoneen mukavaa lisätyötä arkeen. Hän kertoo myös luokanopettaja Jaana Piipon olleen mukana koulun suunnittelussa. Piippo oli suunnittelussa mukana opettajaedustajana.

"Mieheni jo ehdottikin siitä minulle uutta uraa."
Jaana Piippo

Hän kuvailee tehneensä työtä opettajan näkökulmasta ja on esimerkiksi ollut mukana valitsemassa moduulikouluun kalusteita. Tehtävänä on ollut miettiä, millaisia työskentelypisteitä oppilailla on ja mitä muita kalusteita luokkiin tarvitaan, jotta opiskelu olisi mahdollisimman mukavaa ja tehokasta. Haasteina moduulikoulun suunnittelussa Piipon mukaan olivat tietynlaiset rajat: tilaa ei ollut loputonta määrää ja täytyi tarkkaan huomioida ulkonäön lisäksi myös erityisesti käytännöllisyys.

Samankaltaisesta suunnittelutyöstä Piipolla ei ollut aiempaa kokemusta, mutta on ehdottomasti mukana, jos tulevaisuudessa tarjotaan mahdollisuutta osallistua samantapaiseen suunnitteluprojektiin.

– Mieheni jo ehdottikin siitä minulle uutta uraa, naurahtaa Piippo.

Moduulirakennus on helpottanut koulun arkea

Kemppaisen mielestä suurin moduulikoulun tuoma helpotus on se, että kaikki saavat käydä terveenä koulua. Vesikarissa oppilaiden ja henkilökunnan oireilu oli osalla hyvinkin voimakasta.

–Ihanteellista olisi tietenkin se, että moduuli olisi yhteydessä Tuiskulan rakennukseen. Erillinen rakennus tuo omanlaisensa haasteen, Kemppainen kertoo.

Moduulikoulun oppilaat käyvät ruokailemassa Tuiskulassa ja liikuntatunnit pidetään ulkona tai Tuiskulan liikuntasalissa.


Juttu on osa Uutisten viikkoa, jonka aikana Tupoksen koulun yhdeksäsluokkalaiset toteuttavat Rantalakeuden verkkoon sisältöä.