Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Mil­lai­nen on Tu­pok­sen koulun yh­dek­säs­luok­ka­lais­ten jat­ko-opis­ke­lu­suun­ni­tel­ma? Lukio kiin­nos­taa, samoin am­mat­ti­kou­lun tek­ni­set alat

Tupoksen koulun 93 ysiluokkalaisesta 68 vastasi kyselyyn koskien keväällä haettavaa jatko-opiskelupaikkaa.

Vastaajista noin kaksi kolmasosaa (66,2 %) aikoo hakea lukioon, vajaa kolmasosa (27,9%) hakee ammattikouluun ja 5,9 prosenttia hakee yhteishaussa jonnekin muualle. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi opisto tai TUVA.

Mielenkiintoisimmat lukiot ovat vastanneiden mielestä Oulun lukiot, joihin lukioon hakevista aikoo hakea 49,1 prosenttia. Lähilukiomme Limingan lukio tulee hyvänä kakkosena. Kyselyssämme ammattikoulun aloista suosituin oli tekniikan alat, johon ammattikouluun hakevista aikoo hakea 45,8 prosenttia.

Toisena tulee palvelualat, johon hakee kolmasosa (33,3%).

Näin Tupoksen nuoret vastasivat.
Näin Tupoksen nuoret vastasivat.

Limingan lukion tutustumispäivänä haastattelimme lukion rehtoria Tiina Partasta. Partasen mukaan Limingan lukiossa on älyttömän hyvä ilmapiiri, mukavia opiskelijoita ja kiusaamista ilmenee vain vähäsen.

Hän kertoi Limingan lukion olevan hyvä valinta, sillä siellä on paljon erityistä toimintaa: STEAM-pedagogiikka eli robotiikkaa, kaksikielisen koulutuksen mahdollisuus, businesskoulu ja lukio on yhteisöllinen tiimilukio.

Tiimejä on monenlaisia, muun muassa kahvilatiimi ja liikuntatiimi. Kahvilatiimi pyörittää lukion kahvilaa, josta saimme kierroksella munkin ja pillimehun. Mielenkiintoisin tiimi oli kansainvälisyystiimi, sillä sen kautta voi päästä ulkomaanmatkalle.

Business-opintoihin pääsimme tutustumaan kuulemalla opiskelijan kertomuksen oman yrityksen perustamisesta. Opiskelija oli perustanut yrityksen, joka järjesti lapsille hevosaiheisia puuhapäiviä. Saimme myös keksiä tavaroille uusia käyttötarkoituksia. Pöydälle oli kasattu omituisia esineitä, joille piti keksiä jokin uusi käyttötarkoitus.

Oulun lukiot kiinnostavat tuposlaisia oppilaita. Kuvassa Oulun Lyseon lukio.
Oulun lukiot kiinnostavat tuposlaisia oppilaita. Kuvassa Oulun Lyseon lukio.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Lyydia Savela kertoo hänellä olevan kaksi vaihtoehtoa yhteishakua ajatellen. Hän kertoo olevansa kahden vaiheella Limingan lukion ja Kaukovainion OSAO:n välillä.

Kaukovainiolla Savela opiskelisi liiketoiminnan perustutkintoa, eli merkonomiksi, ja Limingan lukiossa häntä kiinnostaa erityisesti psykologian opiskelu. Hän toteaa olevansa kuitenkin enemmän liiketoiminnan perustutkinnon kannalla.

Savela kertoo aina olleensa kiinnostunut psykologiasta, mutta ei halua lähteä lukion jälkeen jatko-opiskelemaan sitä yliopistoon. Idean merkonomin tutkintoon hän sai ollessaan TET-harjoittelussa Polarn O. Pyretillä. Savela kertoo tykänneensä myyntityöstä, johon TET-harjoittelussaan pääsi tutustumaan.

Limingan lukioon tai Ouluun

Aion hakea joko Limingan lukioon tai johonkin Oulun lukioista. Oulun lukioista kiinnostaa eniten Raksilan lukio. Limingan lukiossa hyvää on se, että se on lähellä, eikä koulumatkoihin kuluisi niin paljon aikaa. Toisaalta Oulun lukioissa voisi tavata paljon uusia ihmisiä ja pääsisi vaihtamaan maisemaa.

Minä haluan sosiaali- ja terveysalalle

Aion hakea sosiaali- ja terveysalalle OSAO:lle. Olen käynyt tutustumassa kouluun, ja se vaikutti mukavalta paikalta. Alassa kiinnostaa työ ihmisten kanssa. Sain idean hakea sosiaali- ja terveysalalle kaverilta, joka hakee myös tälle alalle. Aiemmin mietin lukio-opintoja, mutta tulin siihen tulokseen, että lukio ei olekaan minun juttuni. Tykkään enemmän toiminnallisesta työstä ja opiskelusta kuin paljon lukemista vaativista lukio-opinnoista.