Mainos: Tilaa tästä Rantalakeus Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle

Markku haastaa li­min­ka­lai­set lah­joit­ta­maan tavaraa ja työtä nuorten hy­väk­si: bil­jar­di­pöy­tä on jo luvattu ja säh­kö­mies aikoo tal­koil­la, tar­ve­lis­tal­la vielä kah­vi­la­tar­vik­kei­ta, sohvia ja maaleja

Kauppatoiminnasta poistettuun Limingan K-marketin kiinteistöön luodaan uusi nuorten kohtaamispaikka.

Liminka
Nuorisopalvelujen päällikkö Mika Nieminen (vasemmalla) ja kunnanvaltuutettu, Romuta Oy:n yksikön esimies Markku Kemell löysivät kiinteistöstä vanhan kahvilan tuotetaulun. Varpu Savolainen näyttää sille sijoituspaikkaa.
Nuorisopalvelujen päällikkö Mika Nieminen (vasemmalla) ja kunnanvaltuutettu, Romuta Oy:n yksikön esimies Markku Kemell löysivät kiinteistöstä vanhan kahvilan tuotetaulun. Varpu Savolainen näyttää sille sijoituspaikkaa.
Kuva: Sauli Pahkasalo

Toivottavasti jo tämän vuoden puolella entinen K-marketin liiketila kuhisee uutta elämää. Avajaispäivää Limingan kunnan nuorisopalvelujen päällikkö Mika Nieminen ei vielä uskalla ennustaa, mutta hän toteaa painetta olevan saada asioita tapahtumaan.

– Teimme eri ikäisille nuorille luokkakohtaisen kyselyn, joka liittyi Unicefilta haettavaan Lapsiystävällinen kunta -sertifikaattiin. Erityisesti toisella asteella opiskelevilta nuorilta tuli toive nuortenkahvilasta. He kokevat nykyisen nuorisotilatoiminnan palvelevan nuorempia, Nieminen valottaa.

Kun kunnan omistukseensa hankkima entinen kauppakiinteistö siirtyi sivistys- ja hyvinvointipalvelujen kustannuspaikalle, asia alkoi edetä. Nuortenkahvilan lisäksi tilaan suunnitellaan nuorten ohjaamotoimintaa, mistä aiemmin on jätetty valtuustoaloitekin.

– Sellaista matalan kynnyksen toimintaa, jossa nuoret voisivat kohdata eri asiantuntijoita niin Kelasta, työllisyyspalveluista kuin etsivästä nuorisotyöstä, Nieminen heittää esimerkkeinä.

– Nuorisotyön monet palvelut suuntautuvat peruskouluikäisiin. Nyt on tarkoitus nostaa keskiöön isommat nuoret. Limingassa alle 29-vuotiaita on aika paljon, hän jatkaa.

Nuorisovaltuutettu Varpu Savolainen kuuntelee Mika Niemisen ajatuksia hymyssä suin. Hän toivoo kaupan tiloihin rentoa hengailupaikkaa, jossa nuoret voisivat tavata toisiaan.

"Voisiko kahvila olla avoinna vaikka iltakuudesta sinne yhdeksään-kymmeneen?"
Varpu Savolainen
Nuorisovaltuutettu

– Olisi mahtavaa, jos kahvila voisi työllistää jonkun nuoren, hän huomauttaa.

Savolainen tietää, että Linnukan koululla nykyisin sijaitsevat nuorisotilat eivät helposti lukio- tai ammattikouluikäiseltä tunnu omalta.

– Siellä on nukkekoteja ja muuta. Tilat muuten ovat kyllä hyvät, mutta paljon siellä käy peruskouluikäisiä.

Hän uskoo vanhemmille nuorille suunnattujen tilojen vähentävän myös ilkivaltaa ja muuta häiriökäyttäytymistä.

Nuorisovaltuutettu Varpu Savolainen K-Marketin entisessä maitokaapissa. Nyt sekin tila saa uutta elämää, kun uuden nuorten kokoontumistilojen suunnittelu etenee.
Nuorisovaltuutettu Varpu Savolainen K-Marketin entisessä maitokaapissa. Nyt sekin tila saa uutta elämää, kun uuden nuorten kokoontumistilojen suunnittelu etenee.
Kuva: Sauli Pahkasalo

– Voisiko kahvila olla avoinna vaikka iltakuudesta sinne yhdeksään-kymmeneen?

Kiinteistön remontointiin ei ole tämän vuoden budjettiin varattu euroakaan, mutta Nieminen uskoo rahaa löytyvän jostain. Lisäksi Romuta Oy:n yksikön esimiehellä, kunnanvaltuutettu Markku Kemellillä on asiaa helpottava yhteisöllinen ratkaisu. Hän haastaa kunnan eri yritykset mukaan nuorten hyväksi. Idea ei ole kerätä rahaa, vaan tavaroita ja työsuorituksia.

Uutta ja hienoa paikka ei ole vailla, sillä kauppakiinteistö puretaan lähivuosina uudisrakennuksen tieltä.

– Joku voisi asentaa vaikka käytetyn oven, toinen käytetyt ikkunat. Sähkömies on jo lupautunut talkoisiin ja biljardipöytäkin on aiottu lahjoittaa. Kun osallistuminen tehdään yrittäjälle mahdollisimman helpoksi, niin varmasti saadaan aikaiseksi, Markku Kemell uskoo.

Romutalta tiloihin on tulossa esimerkiksi linja-autojen penkkejä. Tarvelistalla olisi myös muun muassa kahvilatarvikkeita, sohvia ja maaleja.

– Seuraavaksi istumme toisen asteen kouluissa nuorten kanssa työpajoihin, ja he saavat miettiä millainen paikka rakennetaan. Olisi myös hienoa, jos saisimme nuoret mukaan toteutukseen, Mika Nieminen tuumaa.

Haasteen vastaanottavat yritykset voivat olla yhteydessä Niemiseen ohjeistuksen osalta.

Rantalakeus osallistuu talkoisiin muun muassa jakamalla tämän jutun vapaasti luettavaksi.

”Nuoret ovat tulevaisuuden veronmaksajia”
Sauli Pahkasalo
Liminka

K-marketin myymälätilassa on käytettäviä neliöitä noin 400. Kaupan takahuoneessa kokoontuvat jo Lakeuden kansalaisopiston matonkutojat. Heidän osaltaan tilakysymystä mietitään myöhemmin.

Se, milloin kauppakiinteistö katoaa katukuvasta, ei ole vielä varmaa. Todennäköistä on, että nuoret voisivat hyödyntää paikkaa muutaman vuoden ajan.

– Tykkään ajatella, että jos jollekin asialle on tarve ja palvelu kohtaa käyttäjän, niin se on hyvä perustelu toimintaan satsaamiselle jatkossakin. Kun tila joskus puretaan, niin toivottavasti nuorten paikka voi siirtyä muualle, nuorisopalvelujen päällikkö Mika Nieminen toteaa.

Valtuutettu, Romuta Oy:n yksikön esimies uskoo tilan rakentamiseen mukaan lähteviä yrittäjiä riittävän.

– En näe mahdottomana, etteikö tilaa saataisi valmiiksi tiiviissäkin aikataulussa. Saataisiin nuorille sellainen olohuone, mihin jokainen voisi tulla juuri sellaisena kuin haluaa. Tästä tulisi sosiaalinen kohtaamispaikka, missä olisi kiusaamiselle nollatoleranssi. Nuoriin pitää panostaa, sillä he ovat meidän tulevaisuuden työntekijöitä ja veronmaksajia, Markku Kemell muistuttaa.

Ulkotiloihin aiemmin kaavailtu nuorten Meidän mesta on sekin etenemässä.

– Se on ollut hetkellisesti pysähdyksissä, mutta emme ole sitä unohtaneet. On ollut puhetta, että saisimme sen talousarvioon mukaan, Nieminen kertoo.