-

Nyt luis­te­le­maan!

Ulkojäillä luisteleminen on mukava osa talviurheilua, mutta sääntöjä pitää noudattaa.

Ulkojäillä luisteleminen on mukava osa talviurheilua, mutta sääntöjä pitää noudattaa.

Liminka
Luisteleminen on hauskaa ja siihen on Limingassa hienot mahdollisuudet.
Luisteleminen on hauskaa ja siihen on Limingassa hienot mahdollisuudet.
Kuva: Joni Laurila ja Akseli Niemelä

Tupoksen luistelualue sijaitsee Tupoksen koulua vastapäätä nuorisotalon takana. Nuorisotalon yhteydessä on pukukopit, jotka ovat kuitenkin tällä hetkellä koronatilanteesta johtuen suljettuina.

Tupoksen ulkojää on suosittu vapaa-ajan kohde Tupoksen nuorille ja lapsille. Luistelukentällä näkee myös aikuisia, mutta paljon harvemmin. Ruuhka-aika ulkojäällä on noin kello 17-19, sillä silloin aikuiset pääsevät töistä ja käyttävät lapsiaan luistelemassa. Tupoksen luistelualueella valot sammuvat kello 21.

Itse olemme suhteellisen aktiivisia ulkojäillä kävijöitä. Käymme ulkojäillä 2-4 kertaa viikossa. Ulkojäillä on yleensä paljon porukkaa. Kaukalossa on yleensä pelaamassa nuoria, mutta mukana on usein myös aikuisia.

Kaukalon vieressä on laaja ja avoin jääalue, jossa näkee paljon pieniä lapsia ja aikuisia. Alueella on muutamia maaleja, joilla voi laittaa pienempiä pelejä pystyyn. Kaukalossa jää on yleensä parempi kuin sen viereisellä luistelualueella, mutta jään kunto on myös siellä yleensä kohtuullisen hyvä.

– Jäätä huolletaan kaksi kertaa päivässä, jos sää sallii kunnostamisen, kertoo Limingan liikuntapalvelupäällikkö Janne Laamanen.

"Jäältä tulee poistua koneen saapuessa, jotta huoltamisen voi tehdä turvallisesti ja tehokkaasti."
Janne Laamanen
liikuntapalvelupäällikkö

– Jäältä poistetaan lumet ja sitä jäädytetään, hän jatkaa.

Lumisateen aikana jäädytystä ei voi suorittaa, vaan jäältä poistetaan vain lumet. Jään huoltoaika vaihtelee riippuen siitä, tehdäänkö lumen poisto, jäädyttäminen vai molemmat, mutta aikaa menee puolesta tunnista yhteen ja puoleen tuntiin. Lisäksi luistelijoiden määrä vaikuttaa kunnostamisen kestoon.

– Jäältä tulee poistua koneen saapuessa, jotta huoltamisen voi tehdä turvallisesti ja tehokkaasti. Huoltamisen vaikea puoli on siinä, että kaikki luistelijat eivät noudata edellä mainittua sääntöä, Laamanen sanoo.

Laamanen haluaa, että kotona otetaan puheeksi monta tonnia painavan koneen vaarat, sillä sellaista konetta ei voi pysäyttää nopeasti. Laamasen mukaan huoltoresursseja voisi olla enemmän, jotta jää olisi aina parhaassa mahdollisessa kunnossa. Sopimus kuitenkin on kahdesta huoltokerrasta päivässä.

Pelaamme ulkojäillä usein ystävien kanssa maaleihin, joita on muutamia jäällä kaikkien käytössä. Jos kaikki maalit ovat jo käytössä, menemme pelaamaan muiden kanssa tai kehitämme lumikasoista maalit. Lumesta tehdyissä maaleissa on oma tunnelmansa, ja niihin pelaaminen on yleensä erittäin kivaa.

Käymme ulkojäillä erityisesti iltaisin, koska silloin siellä on eniten porukkaa ja paras tunnelma. Iltaisin on myös parhaat pelit. Itse emme yleensä mene kaukaloon pelaamaan, vaan pelaamme mieluiten omanikäistemme kanssa, ja myös kaverimme pelaavat kaukalon ulkopuolella.

On parasta pelata silloin, kun pelaajia on neljästä kahdeksaan, koska silloin pelaaminen ei ole liian ahdasta eikä tule liikaa kontakteja. Kun pelaamme, tuntuu, että kuulumme porukkaan.

Juttu on osa Uutisten viikkoa, jonka aikana Tupoksen koulun yhdeksäsluokkalaiset toteuttavat Rantalakeuden verkkoon sisältöä.