Urheilu : Ran­ta­la­keus-maas­to­jen infon löydät täältä

Mainos: Oletko jo ti­lan­nut Ran­ta­la­keu­den vii­kon­lo­pun uu­tis­kir­jeen? Ellet, tilaa tästä!

Lin­tu­jen tal­vi­ruo­kin­ta on monella tapaa hyö­dyl­lis­tä – Tu­pok­sen kou­lu­lai­set ovat ra­ken­ta­neet lin­tu­lau­to­ja kier­rä­tys­ma­te­riaa­leis­ta

Lintujen talviruokinta auttaa lintuja selviämään talven yli ja on samalla monelle mieluinen harrastus.

Liminka

Sen lisäksi, että lintujen ruokinta on mukava talvinen harrastus, se on myöskin hyvin tärkeää lintujen selviytymisen kannalta. Suomessa pesivistä lintulajeista noin 70 viettää talven Suomen kylmässä ilmastossa.

Ravinnon hankkiminen on kylmyyden, lumen, jään ja lyhyiden päivien vuoksi hankalaa, ja siksi linnut tarvitsevat ihmisen apua selvitäkseen kevääseen asti.

Lintujen talviruokinnasta on paljon hyötyä ja iloa.
Lintujen talviruokinnasta on paljon hyötyä ja iloa.
Kuva: Sanni Korpi

Tupoksen koulun biologian ja maantiedon lehtori  Markku Hukkanen kertoo lintujen talviruokinnasta. Hukkanen ei tällä hetkellä ruoki lintuja kotonaan, koska asuu taloyhtiössä. Lintujen ruokinta on monelle mieluinen harrastus ja ruokinnan ohessa pääsee seuraamaan lintujen elämää.

Lintujen ruokintapaikoille ruokaa täytyy lisätä viikoittain. Jos lintuja käy paljon, ruokaa on hyvä lisätä noin kahden päivän välein, kertoo Hukkanen. Talvilinnut, tikat ja tiaiset syövät pääasiassa siemeniä ja rasvaa. Hukkanen täydentää, että linnut syövät rasvaa, koska siitä saa energiaa. Rasvaksi kelpaa lähes mikä rasva tahansa, kuten kookosrasva tai sianrasva.

Huhtikuussa talviruokintapaikalla saattaa vierailla muutamia muuttolintuja, mutta kevään tullessa linnut löytävät ruokaa luonnosta itse, eikä ruokintapaikkoja silloin tarvita. Talvella lintujen ruokkiminen on tärkeää, koska jotkin linnut kuten sini- ja hömötiainen eivät tee ruokavarastoja, joiden avulla ne selviävät talven yli. Talviruokinta kannattaa lopettaa huhti-toukokuussa, toteaa Hukkanen.

Jos lintuja ruokkii vain satunnaisesti harvaan asutuilla alueilla, lintujen selviytyminen voi vaikeutua ruuan saannin heikentyessä. Ruokinta kannattaa aloittaa heti maan peittyessä lumeen, mutta myöhemminkin voi aloittaa.

Talviruokinta näkyy myös ympäristössämme: lintukannat ovat vuosikymmenien aikana runsastuneet huomattavasti.

Lintujen ruokinta kannattaa aloittaa heti maan peittyessä lumeen.
Lintujen ruokinta kannattaa aloittaa heti maan peittyessä lumeen.
Kuva: Sanni Korpi

Myös Tupoksen koulu on päättänyt auttaa lintuja talvehtimisessa. Mari Simosen luonnontutkijakurssin kuudesluokkalaiset ovat valmistaneet kierrätysmateriaaleista lintulautoja, joita on viety ruokineen koulun lähialueille.

Lintulaudoilla ei ole ainakaan vielä ollut ruuhkaa, mutta muutamia lintuja on näkynyt. Ruokintapaikalta on bongattu harakoita ja tiaisia. Lintulaudat laitettiin paikalleen ehkä hieman liian myöhään ja linnut varaavat ruokintapaikkansa jo ennen kovia pakkasia.

Linnuille on jätetty tarjolle durrasiemeniä sekä rasvaa, joka on linnuille hyvän energianlähde. Lintulautojen lähistölle oli viety myös talipalloja, mutta ne olivat kadonneet ilmeisesti jonkun linnun mukana. Näiden lisäksi lintuja voi ruokkia myös esimerkiksi murskatuilla pähkinöillä, kauralla sekä marjoilla ja hedelmillä. Ruokaa kannattaa olla monipuolisesti ja jakelupisteitä useita, jotta vältettäisiin kilpailua.


Juttu on osa Uutisten viikkoa, jonka aikana Tupoksen koulun yhdeksäsluokkalaiset toteuttavat Rantalakeuden verkkoon sisältöä.