NÄKÖISLEHTI: Lue tästä Rantalakeuden Kesä -julkaisu maksutta

Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lasten ja nuorten Apuu-chat vastaa pu­he­li­meen joka päivä myös joulun aikana – yh­tey­de­not­to­jen määrä on kas­va­nut huo­mat­ta­vas­ti vuoden ta­kai­seen

Joulu on usein ahdistavaa aikaa niille lapsille ja nuorille, joiden perheissä asiat eivät ole kunnossa, tiedottaa SOS-lapsikylä.

SOS-Lapsikylän Apuu-chat on tarkoitettu 7–15-vuotiaille, jotka tarvitsevat luotettavan aikuisen apua. Chat on auki vuoden jokaisena päivänä kello 9–22, myös jouluna. Jonotusaika on useimmiten alle kaksi minuuttia.

Lasten hätään vastaavat lastensuojeluun ja lapsen oikeuksiin perehtyneet vapaaehtoiset sekä lastensuojelun ammattilaiset. Yhteydenottoja, joissa tarvitaan keskusteluavun lisäksi muita toimenpiteitä, tulee päivittäin. Usein kyseessä ovat itsetuhoisuuteen, perheväkivaltaan tai seksuaalirikoksiin liittyvät hätätilanteet.

Tänä vuonna jo ennen joulukuun puoltaväliä yhteydenottoja on tullut 2000, kun viime vuonna koko joulukuun aikana niitä tuli 1000. Koko vuoden aikana on tullut lähes 34 000 yhteydenottoa.

– Meille on tärkeää, että lapset löytävät chatin helposti ja tietävät sen olevan laajasti auki joka päivä. He pääsevät nopeasti keskustelemaan, jolloin huolen ja hädän kanssa ei tarvitse selviytyä yksin, toteaa Apuu-chatin projektipäällikkö Johanna Virtanen.

Joulukuussa yhä useampi yhteydenotto on koskenut mielen hyvinvointia. Noin puolet näistä koskee ahdistunutta mielialaa, ja keskusteluissa syiksi paljastuu esimerkiksi koulupaineita, syömiseen liittyviä haasteita ja ulkonäköpaineita, kiusaamista, haasteita kaverisuhteissa ja vanhempien kanssa.

Tukea myös muille ikäryhmille

Ylitse MentorAppissa yli 15-vuotiaat voivat lähettää vertaismentoreille viestejä myös jouluna ja uutenavuotena. Mentoreilla on omaa kokemusta monista eri ongelmista kuten ahdistuksesta, yksinäisyydestä, itsenäistymisestä tai addiktioista selviämisestä.

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Sekasin-chatissa nuori voi keskustella mieltä askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Sekasin-chat on auki ma-pe klo 9–24 ja la-su klo 15–24.

Sekasin Gaming on Discordissa toimiva Suomen suurin ammatillisesti moderoitu nuorille suunnattu verkkoyhteisö. Serveri, joka on auki vuorokauden ympäri, tarjoaa mahdollisuuden keskustella puhe- ja tekstikanavilla tuhansien muiden nuorten kanssa nimettömästi. Keskustelun turvallisuus varmistetaan ympärivuorokautisella moderoinnilla. Vertaisten lisäksi serverillä toimii säännöllisesti eri alojen ammattilaisia nuorten tukena.