Kolumni

Lassen mukaan sarkaa on edel­leen kyn­net­tä­vä­nä, mútta Tyr­nä­väl­lä henki on yrit­tä­mi­seen kan­nus­ta­vaa ja tu­ke­vaa: "Me­nes­ty­mi­nen ja kasvu on kai­kil­la mie­les­sä"

Tyrnävä

-
Kuva: Anna Kemppainen
Kuntakuulumisia

Nyt on hyvä aika palata ajassa kolmisen kuukautta taaksepäin, kun Tyrnävän Kehitys Oy:n toiminta käynnistyi allekirjoittaneen aloittaessa työt. Jo ennen työn aloittamista sain huomata, että toiminnan käynnistämistä odotetaan kuin kuuta nousevaksi tai heinäpoutaa – miten nyt eri tahot tulevaa odottavat.

Päätös kehittämisyhtiön perustamisesta tehtiin vuoden 2020 lopulla. Sen jälkeen odottava tunnelma on noussut, ja jokainen voi mielessään kuvitella, millaisiksi odotukset on noin vuoden aikana eri tahoille kasaantuneet.

Se, miten minut otettiin vastaan, jää aina mieleeni ja hyvällä. Vaikka toiveiden tynnyri (painotus sanassa tynnyri) kasvoi lähes päivittäin, oli innostukseni suuri lähteä kehittämään Tyrnävän elinkeinoelämää yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Lehdistön ja sosiaalisen median avustuksella edessä oli täydellinen apinailmiö, jossa minä en todellakaan tuntenut ketään. Kaikki tahot toivottivat tervetulleeksi ”sinua on kaivattu” -ajatuksella.

Kunnan puolelta sain erittäin hyvää palvelua työvälineiden ja käytännön asioiden hoidossa – auttamisen asenne oli upea.

Yrittäjät ovat niin ikään ottaneet hyvin vastaan, ja myös elinkeinoelämään vaikuttavat kumppanit ja toimijat.

Vastaanotto jää varmasti ikuisesti mieleeni. Kaikille kiitos!

Taloustutkimus haastatteli 2021 alkuvuonna tyrnäväläisiä yrityksiä, liittyen muun muassa elinkeinotoimen palveluihin. Vastauksia en tässä avaa, sillä varattu tila ei riitä. Tutkimuksessa selvisi, että yleisesti yritysten tilanne on ”ihan ok”.

Kokonaisuutena Tyrnävä sijoittuu vastaavien kokoisten kuntien vertailussa samalle tasolle. Yritykset ovat suhteellisen tyytyväisiä kuntaan sijaintipaikkana. Kokonaisarvosana kunnan elinkeino- ja yrityspalveluille oli tyydyttävä plus. Toimitilojen ja yritystonttien puute nousi esille sekä yritysneuvonta, johon toivottiin kanssakäymistä yrittäjien kanssa.

Yhteydenotot ja kanssakäynti on saatu vauhtiin nyt alkuvuodesta. Harmillista on edelleen koronapandemia, joka häiritsee tapaamisia.

Yhteydenottojen perusteella voin todeta, että vastaanotto on ollut miellyttävää. Kysymykset ja tarvekartoitus, miten kehitysyhtiö voisi yritystänne auttaa, tuntuu tulevan vähän puun takaa ja monella ei siihen heti vastausta ole.

Toivon kontaktointieni jääneen yrittäjien mieleen, ja uskon asioiden lähtevän liikkeelle, kun yrityskentässä sisäistetään kehitysyhtiön palvelut sekä se, miten olemme yrittäjien käytettävissä veloituksetta.

”Todellisuus on, että vetovoima ei varmaan ole ollut samaa luokkaa kuin joissain naapurikunnissa. Me toimimme omilla vahvuuksilla ja se tuo ajan myötä tulosta.”

Sarkaa on edelleen kynnettävänä. Tyrnävällä on potentiaalia yrittämiselle ja henki yrittämiseen on kannustavaa ja tukevaa.

Uskon Tyrnävän kehittymiseen ja vetovoimaan myös tulevaisuudessa. Keskustelujen pohjalta voi todeta, että menestyminen ja kasvu on kaikilla mielessä. Se on merkki myönteisestä suhtautumisesta tulevaisuuteen.

Tulemme saamaan tänne uusia yrityksiä ja niitä on käynnistynyt tasaiseen tahtiin.

Panostus yritysten saamiseksi Tyrnävälle jatkuu. Todellisuus on, että vetovoima ei varmaan ole ollut samaa luokkaa kuin joissain naapurikunnissa. Me toimimme omilla vahvuuksilla ja se tuo ajan myötä tulosta.

Meidän kaikkien on rohkeasti nostettava rintaa pohjanmaalaisittain. Yhdessä saamme tulosta.

Lopuksi rohkaisen olemaan yhteydessä kehitysyhtiöön, niin aloittelevan kuin pitkään toimineen yrittäjän.

Tarpeet ovat kovin erilaiset, mutta apuja löytyy esim. kannattavuuslaskelmaan, starttirahan hakemiseen ja liiketoimintasparrausta tarvitseville.

Lasse LyijynenKirjoittaja on Tyrnävän Kehitys Oy:n toimitusjohtaja.