Kolumni
Tilaajille

"Lapset haa­vei­li­vat va­kaas­ta ja riit­tä­väs­tä toi­meen­tu­los­ta, van­hem­pien työ­paik­ko­jen säi­ly­mi­ses­tä sekä van­hem­pien­sa ta­lou­del­li­ses­ta tu­ke­mi­ses­ta" – Tuija Mai­ja­nen kertoo Pe­las­ta­kaa Lapset ry:n Lapsen ääni -ky­se­lyn tu­lok­sis­ta

Viime viikon perjantaina vietimme Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää. Lapsen oikeuksien viikkoa vietettiin 16.-22.11. Vuoden 2020 teema on lapsen oikeus tulevaisuuteen. Teema on erityisen tärkeä ja se korostuu entisestään koronaepidemian aikana. Jokaisen lapsen ja nuoren on uskallettava unelmoida ja saatava mahdollisuudet tulevaisuuteen, josta he haaveilevat. Lapsen oikeuksien sopimuksen 6 artiklan mukaan lapsella on oikeus elämään ja kehittymiseen. Tähän liittyy lapsen oikeus oppimiseen, unelma-ammattiin ja tarvittaviin terveyspalveluiden saatavuuteen, mihin erityisesti nuoret itse ovat toivoneet parannuksia.

Pelastakaa Lasten keväällä järjestetyn Lapsen ääni 2020 -kyselyn tulosten 2. osa julkaistiin lokakuussa. Raportin 2. osa keskittyy lasten ja nuorten koronakevään aikaisiin köyhyyskokemuksiin sekä harrastamiseen ja vapaa-aikaan. Kyselyyn vastasi 3129 lasta, joista enemmistö (57 prosenttia) opiskeli yläkoulussa, 40 prosenttia opiskeli toisella asteella.