
Koskelan joulukuisessa teinisurmassa uhriksi joutui 16-vuotias nuori. Tapauksen uhri oli kokenut koulukiusaamista jo alakoulun luokista lähtien. Kauan jatkunut kiusaaminen johti jopa sadistisiin tekoihin.
Tapauksessa keskeisenä motiivina oli koulukiusaaminen. Koulukiusaaminen on henkistä tai fyysistä väkivaltaa, jota koetaan koulussa tai muussa oppilaitoksessa.Koskelan tapauksessa uhriin kohdistettiin fyysistä väkivaltaa, ja tämä kuvattiin videolle.
Kysyimme liminkalaisilta nuorilta, onko tapaus vaikuttanut heidän suhtautumiseensa koulukiusaamiseen. Kyselyyn vastanneista nuorista 67 prosenttia sanoi tapauksen vaikuttaneen heidän asenteisiinsa koulukiusaamisen suhteen ja teinisurman lisänneen heidän haluaan vastustaa koulukiusaamista. Yksi kyselyyn vastanneista kommentoi tapausta:
–Onhan se kauheaa, että tarvitaan näin traaginen tapahtuma avaamaan joidenkin nuorten silmät.
Toinen huomautti:
–Kuinka kukaan ei ollut huomannut pojan kiusaamista, tai miten tuollainen voi edes jäädä huomaamatta?

Kyselyyn vastanneista nuorista 74 prosenttia kertoi saaneensa tiedon rikoksesta uutisista. Rikos onkin saanut paljon huomiota sosiaalisessa mediassa, ja monet uutiskanavat ovat uutisoineet tapauksesta ahkerasti.
– Kun luin uutisen ensimmäistä kertaa, mietin vain, miten tällaista voi edes tapahtua Suomessa, kommentoi yksi nuorista.
Tupoksen koulussa on käytössä koulukiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä KiVa Koulu -ohjelma. Ohjelman tavoite on antaa käytännönläheistä tukea kiusaamisteeman käsittelemiseen koulun oppitunneilla ja keinoja ilmaantuviin kiusaamistapauksiin puuttumiseen.
Tupoksen koulun KiVa Koulu -opettaja Elina Pikkujämsä kertoo, kuinka Koskelan teinisurma vaikutti hänen mielipiteeseensä koulukiusaamista.
– Suhtautumiseni koulukiusaamiseen ei ole varsinaisesti muuttunut, koska olen nähnyt asian todella tärkeänä jo ennen tapausta. Tapaus on kuitenkin vahvistanut ajatusta, että on tärkeää järjestää kiusaamista ennaltaehkäisevää toimintaa.
Ylen vuonna 2018 tehdyn kyselyn mukaan koulukiusaaminen on vähentynyt huimasti. Vaikka kyselyn perusteella koulukiusaaminen on vähentynyt, sitä kuitenkin ilmenee kouluissa. Kiusaamiseen yleisimpiä syitä on erilaisuus.
–On tärkeää, että kouluissa puhutaan kaikkien ihmisten tasa-arvosta ja koskemattomuudesta etenkin tällaisen tapahtuman jälkeen, kommentoi Pikkujämsä.
KiVa Koulu -menetelmä on käytössä muissakin lähialueiden kouluissa. Joka vuosi KiVa Koulu -ohjelma valitsee vuoden KiVa-kunnan. Vuonna 2020 Vuoden KiVa-kunta oli Kempele. Kaikki Kempeleen viisi perusopetusta tarjoavaa koulua kuuluvat KiVa Koulu -ohjelmaan.
Koulussa tapahtuvaa kiusaamista voitaisiin ennaltaehkäistä luomalla kouluun hyvä ilmapiiri. On tärkeää korostaa kaikkien olevan uniikkeja yksilöitä, joilla on oikeus olla oma itsensä. Koulun henkilökunnan tulisi painottaa lapsille ja nuorille, että koulukiusaamisesta on kerrottava aikuisille.
Koulussa ei kuitenkaan aina huomata kiusaamistapauksia. Tästä syystä myös lasten huoltajien olisi hyvä olla kiinnostuneita lapsen koulunkäynnistä ja esimerkiksi kysyä kuulumisia koulupäivän jälkeen.
Juttu on osa Uutisten viikkoa, jonka aikana Tupoksen koulun yhdeksäsluokkalaiset toteuttavat Rantalakeuden verkkoon sisältöä.