
Joulukuun alussa voimaan tulleet tiukennetut rajoitukset laittoivat monen liminkalaisen harrastustoiminnan tauolle. Moni kertoi, kuinka paljon kirjaston ja lukemisen merkitys on muuttunut, kun tavanomainen iltaohjelma on jäänyt pois.
Suurella osalla haastatelluista iltaohjelmaan oli tullut muutoksia. Tyhjiä iltoja ovat täyttäneet monet arkiset vapaa-ajan harrastukset. Hiihtämistä, lenkkeilyä ja tietysti lukemista on harrastettu ahkerammin.
Heidi Romppainen kuvailee Limingan kirjastolla, miten rajoitukset ovat vaikuttaneet hänen iltoihinsa.
–Ei esimerkiksi ole ollut konsertteja ja elokuvia pitkään aikaan mutta toisaalta rajoitukset ovat myös rauhoittaneet kotielämää. Myöskään lapsilla ei ole ollut niin paljon menoa.
Haastateltavat ovat lukeneet saman verran tai enemmän, vaikka kirjastosta lainaamisen määrä onkin laskenut hieman.
–Lainausluvut ovat kyllä vähän tippuneet mutta paljon odotettua vähemmän. Elektronisen aineiston lainaaminen on kuitenkin moninkertaistunut; siinä on tullut tosi iso piikki, Limingan kirjaston kirjastonhoitaja Sanna Näätänen kertoo.
Pientä laskemista voidaan selittää selvällä muutoksella lainauskerroissa. Ihmiset käyvät harvemmin kirjastossa mutta lainaavat suurempia määriä kerralla. Osittain siihen vaikuttaa myös se, että kirjastolle voi jäädä vain korkeintaan 15 minuutiksi kerrallaan, jolloin asiakkaalla ei ole aikaa käydä läpi hyllyjä ja tehdä löytöjä tai jäädä kirjastolle lueskelemaan. Näin ollen lainaamisen täytyy olla entistä suunnitellumpaa.
– Kyllä kirjaston rajoitukset ovat sen verran vaikuttaneet, että en tule tänne enää niin paljon pojan kanssa. Enemmän tulee käytyä yksin ja varattua etukäteen, mitä aikoo hakea. Käynnit ovat lyhentyneet paljon, Marika Sohlo kuvaa tilannetta.
Myös ääni- ja e-kirjojen suosio näkyi haastatteluissa. Suurin osa haastatelluista käytti jo aktiivisesti tai oli tutustumassa niihin. Valtaenemmistö kuitenkin suosii yleensä lukiessaan fyysisiä niteitä, vaikka olisikin ollut aktiivinen E- ja äänikirjapalveluiden käyttäjä.
Erityisesti lapset ja nuoret ovat olleet aktiivisia e- ja äänikirjojen käyttäjiä.
–Nyt olen vasta oikeastaan tutustumassa, mutta ihan mielenkiinnolla. Lapset ovat nyt enemmänkin jo tutustuneet, sanoo Heidi Romppainen.
Kirjastonhoitaja Näätäsellä on kirjaehdotus talven ja pandemian synkkyyden keskelle: Helena Wariksen Nuorgamin vettä.
–Se on kevyt ja hauska tarina nuoresta miehestä, joka haasteen vuoksi koettaa kuljettaa ämpärillisen vettä Nuorgamista Helsinkiin koskematta itse ämpäriin. Tämä on hyvä kirja, jos haluaa karata juuri synkkyyttä, kirjastonhoitaja Näätänen kertoo.