Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ha­Li-har­ras­tus­toi­min­ta mah­dol­lis­taa mo­ni­puo­li­sen har­ras­ta­mi­sen kou­lu­päi­vien jälkeen – op­pi­lai­den mie­li­pi­tei­tä kuun­nel­laan

-
Kuva: Limingan kunta

HaLi-toiminta on osa Harrastamisen Suomen mallin toimintaa. HaLi – Harrastava Liminka -hanke tarjoaa koululaisille runsaan paletin maksuttomia harrastuksia liikunnasta kädentaitoihin ja pelisuunnitteluun. HaLi-toiminta näki päivänvalon ensimmäistä kertaa vuoden 2021 keväällä.

Linda Jaakkola toimii Limingan kunnassa HaLi-koordinaattorina. Hänen työtehtäviinsä kuuluu ohjaajien rekrytointi, harrastuslukujärjestysten suunnittelu ja muodostaminen, koululaiskyselyiden tekeminen oppilaille sekä toiveharrastuksien kartoittaminen. Uudet harrastuskyselyn tulokset julkaistaan pian.

Jaakkolan mukaan tällä hetkellä osallistujia on ilmoittautunut lukuvuoden 2022-2023 aikana harrastustoimintaan yhteensä noin 900. Limingan kunnan 1–6-luokkalaisista yli 49 prosenttia on saatu toimintaan mukaan. Yläkoululaisista eli 7–9-luokkalaisista harrastustoimintaan on osallistunut kokonaisuudessaan 12 prosenttia syksyn 2022 aikana.

Harrastava Liminka -toiminta on kirjava kokonaisuus eri harrastuksista.

– Meillä on monipuolinen tarjonta - monenlaista löytyy, kommentoi Jaakkola.

Sali- ja höntsäilykerhot ovat Jaakkolan mukaan olleet menestys yläkoululaisten kesken - ryhmiä molemmissa on useampia. Alakoululaisten suosion kärkipäässä oleva parkour-kerho on oppilaiden toiveesta toteutettu, mutta myös kokkikerho on ollut mieluinen valinta kaikissa ikäluokissa.

Joulukuun kartoituksessa pomppasi esiin etsivän harrastustoiminta, jota pyritään erityisesti kehittämään jatkossa. Limingassa suosittua ovat olleet myös pelisuunnittelu ja koodaus. Etsivän harrastustoiminnan tavoitteena on tarjota harrastuksia niille lapsille ja nuorille, joilla ei vielä ole harrastusta tai jotka haluaisivat aloittaa uuden harrastuksen.

Hankkeen päätavoitteena on tarjota kaikille mieleinen harrastus koulupäivien yhteyteen. Oppilaiden mielipiteitä kuunnellaan ja päämääränä on luoda toiveiden mukaisia kerhoja ja herättää keskustelua harrastuksista.

HaLi-toiminnan ansiosta jokaiselle löytyy mielekäs ja kiinnostava harrastus, joka tasapainottaa koulupäivän tuottamaa stressiä lisäten hyvinvointia.