Koulut: Mitä Kempele sai 35 mil­joo­nal­la eu­rol­la?

Vaalikone: Kuka on sinun pre­si­dent­tieh­dok­kaa­si? Testaa Ran­ta­la­keu­den vaa­li­ko­ne!

Nimitykset: Ran­ta­la­keu­den uusi pää­toi­mit­ta­ja on valittu

Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Ylä­kou­lun ma­tik­ka­luok­ka olikin täysi kymppi – "Nyt ysi­luo­kan vii­mei­sel­lä puo­lis­kol­la ol­les­sa­ni ajat­te­len, että itse to­den­nä­köi­ses­ti hyödyin ma­tik­ka­luo­kas­ta"

-
Tänään

Kuudennen luokan loppu jännitti kaikkia ala-asteen päättäjiä. Vaikka Tupoksen koulussa ylä- ja ala-aste käydäänkin samassa rakennuksessa, tuntui muutos silti suurelta. Samat kaverit jatkoivat edelleen samassa rakennuksessa ja suuri osa myös samassa luokassa.

Seiskaluokalle mennessäni oli Tupoksen koulussa tarjolla uusi mahdollisuus. Yläastella oli mahdollisuus käydä matematiikkapainotteista luokkaa. Aluksi epäilin, ettei matematiikkapainotteisesta luokasta ole mitään hyötyä. Ajattelin, että matikkaluokalle menevät vain harvat oppilaat. Luulin, että kavereiden saaminen samalle luokalle olisi hankalaa. Asiat osoittautuivat kuitenkin täysin päinvastaiseksi.

Päätin hakea matikkaluokalle kutosluokan lopussa. Hakijoita oli kolmisenkymmentä. Olimme kavereideni kanssa päättäneet, että haemme yhdessä matikkaluokalle. Matikkaluokalle hakevia varten oli ensin pääsykoe. Kokeessa testattiin koko ala-asteen matemaattista osaamista. Kokeen vastauksia en koskaan saanut nähdä, mutta luulen sen mennen hyvin, sillä pääsin matikkaluokalle. Myös kaikki hakeneet kaverini pääsivät.

Seiskaluokan aloituksessa selvisi, että meitä matikkaluokkalaisia oli lähes kolmekymmentä. Oppiminen onnistui hyvin myös suuremmassa luokassa. Välillä suuren luokan kanssa oli ongelmia ja jokainen luokkahuone täytyi täyttää pulpeteilla.

Heti alusta asti luokassa oli hyvä yhteishenki. Uusia kavereita sai nopeasti ja moni vanhakin kaveri oli edelleen samalla luokalla.

Matikkaa on luokalla hieman enemmän kuin muilla. Eniten matemaattinen painotus näkyy luokkahengessä ja oppimistavoissa. Kaikissa aineissa luokan erilaisuus näkyy jollain tavalla. Nyt ysiluokan viimeisellä puoliskolla ollessani ajattelen, että itse todennäköisesti hyödyin matikkaluokasta. Luokan kannustava yhteishenki auttoi ryhmätöissä ja esityksissä paljon.

Limingan koulussa on vastaavasti englannin kieltä painottava luokka. Muutama liminkalainen kaverini on tuolla kyseisellä luokalla. Englannin kielen painotus jatkuu Limingassa vielä lukiossakin.

Siellä olevalla englantia painottavalla linjalla noin neljännes aineista käydään englannin kielellä. Lukion enkkulinjalla oleville on luvassa myös matka johonkin maahan, missä puhutaan englantia.

Olen itsekin pohtinut, että hakisinko yhteishaussa enkkulinjalle.

Veikka JoensuuKirjoittaja toimii Uutisten viikon aikana Tupoksen koulun nuorten alueverkkotoimituksessa oppilasuutispäällikkönä. Hän on myös ollut Rantalakeuden toimituksessa TET-jaksolla.