Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Vesi on pa­ni­moi­den tärkein raa­ka-ai­ne – "­Hai­luo­don vesi on peh­meää, ja sitä voi verrata Pils­ne­rin alueen veteen"

Euroopassa panimoiden sijainnin ratkaisee veden laatu ja saatavuus. Hailuodon pohjavesi on paikalliselle panimolle kullan arvoista.

Hailuoto

– Te istutte kultakaivoksen päällä!

Hailuodon Panimon yrittäjät kuulivat tämän kommentin saksalaiselta laitetoimittajalta vuonna 2016, kun tämä silmäili Hailuodon Vesihuollon tekemiä vesianalyyseja.

Vesi on nimittäin tärkein oluen komponentti. Veden laatu ja saatavuus saattavat manner-Euroopassa ratkaista jopa panimon sijainnin.

– Esimerkiksi Lontoon ja Dublinin vedessä on korkea bikarbonaattipitoisuus. Siksi siellä valmistetaan stout-tyyppisiä oluita, sillä tummat maltaat laskevat veden pH:ta. Jos taas vedessä on paljon sulfiitteja, parhaiten onnistuu pale ale -tyyppisten oluiden valmistus, kertoo Hailuodon Panimon toimitusjohtaja Kimmo Kaukonen.

Lue tämä ja muut Hailuodon uutiset

Digi 1 kk _vain 1 €_