Kolumni

Valt­te­ri Päätalo uskoo kou­lu­jen alun muut­ta­van arkea

Valtteri Päätalo.
Valtteri Päätalo.
Kuva: Sauli Pahkasalo

Koulujen ja opintojen jatkuminen muuttaa ihmisten arkea valtavasti. Pitkän kesäloman aikana tavallinen arkirytmi on voinut kääntyä hyvinkin erilaiseksi. Loman aikana pystytään tekemään asioita oman aikataulun mukaisesti kuten myös uni- ja ruokailutottumukset muuttuvat. Koulun alkamisen seurauksena tavallinen aamusta iltapäivään opiskelu voi tuntua aluksi haasteelliselta. Myönteisellä asenteella ja mielenkiinnolla voi kuitenkin tehdä jo paljon oman jaksamisen kannalta.

Peruskoulu, lukio, ammattikoulu ja korkeamman asteen koulutukset eroavat toisistaan huomattavasti, mutta kaikissa perusrunko on sama. Opittavaa on paljon lyhyessä ajassa.

Opintojen jatkumisen myötä uusia asioita tulee paljon. Uudet ja vanhat ystävät, opettajat, aineet ja aihealueet tuovat mukavaa vaihtelua, mutta myös stressiä ja menestymisen paineita. Sosiaalinen paine voi aiheuttaa ahdistusta nuorille kuten myös aikuisille ihmisille. Rauhallinen opiskelun aloittaminen ja uusiin kavereihin tutustuminen helpottavat kuitenkin uuden aloittamisen taakkaa. Liiallinen kiire ja stressi voivat hyvinkin nopeasti lannistaa opiskelumotivaatiota ja opiskelijan mielenkiintoa. Varsinkin lukiossa opittavia asioita on todella paljon ja alusta alkaen opiskelussa on hyvin hektinen rytmi. Tämä lannistaa uusia opiskelijoita nopeasti.

Koulunkäynti ja opiskelu on yllättävän rankkaa. Erona esimerkiksi tavalliseen työelämään on se, että koulu seuraa opiskelijaa kotiin. Opiskelijan täytyy tavallisen koulupäivän jälkeen jaksaa tehdä vielä läksyt sekä muut harjoitteet. Opiskeluun kuuluu myös erilaiset kokeet ja testit, jotka omalta osaltaan työllistävät vielä lisää.

Kaiken kiireen keskellä on todella tärkeää, että opiskelija osaa ottaa aikaa itselleen ja tietää kuinka saa itsensä rauhoitettua ja rentoutettua. Tähän keino voi olla esimerkiksi lukeminen, urheilu tai metsässä oleskelu. Ihminen on huomattavasti tasapainoisempi ja onnellisempi kun hän ymmärtää itseään ja omia tuntemuksiaan. Ihmiselämässä tapahtuu ylä- ja alamäkiä, jonka vuoksi omien ajatuksien ymmärtäminen on hyvin tärkeää. Myös muiden opiskelijoiden antama vertaistuki on merkittävä keino lieventää stressiä ja ahdistusta. On hyvä muistaa, että samassa tilanteessa on tuhansia muita.

Säännöllinen arkirytmi auttaa jaksamaan kiireisen opiskelun keskellä. Monipuolinen ruoka, säännöllinen ruokarytmi ja riittävä uni mahdollistavat maksimaalisen oppimisen sekä jaksamisen. Ilman näitä väsymys ja uupuminen voivat tulla vastaan hyvinkin nopeasti. Asioiden suunnitteleminen ja aikatauluttaminen auttavat jaksamaan kiireisen arjen keskellä. Samoin myös harrastukset ja erilaiset mielenkiinnon kohteet tuovat mukavasti vaihtelua tavalliseen elämään.

Valitseva koronapandemia asettaa syksyllä aloittavat opiskelijat hyvin harvinaiseen tilanteeseen. Erilaiset rajoitteet, tiukentuneet hygieniasäännökset ja jatkuva uutistulva eivät ainakaan helpota eri alojen opiskelijoiden tilannetta. Myös etä- ja lähiopetuksen seurauksena opiskelijoiden eteen tulee paljon uutta. Näiden kaikkien seurauksena on pidettävä omasta hyvinvoinnista sekä myös muiden hyvinvoinnista huolta. Tässä suuri vastuu on opettajahenkilökunnalla, vanhemmilla kuten myös opiskelijoilla itsellänsä. Rajoituksia ja erilaisia sääntöjä on tärkeä noudattaa, mutta niiden liiallisella jatkuvalla ajattelemisella ja huolehtimisella aiheuttaa itselleen vain turhaa stressiä.

Valtteri Päätalo

Kirjoittaja on lumijokinen opiskelija, joka viime vuonna valittiin vuoden lumijokiseksi nuoreksi.