Kolumni

Tyr­nä­vän kun­nan­joh­ta­ja Vesa Anttila sai sit­ten­kin komean uk­ko­met­son jou­lu­pöy­tään –"­Sat­tu­nees­ta syystä oma met­säs­tys­har­ras­tus on jäänyt lapsen ken­kiin"

-
Kuva: Ei tiedossa

Takana on vuosi, joka on vaatinut meiltä jokaiselta paljon. Osa on joutunut venymään työssään todella paljon. Joku on jopa menettänyt työpaikkansa tai läheisen ihmisen. Koronaepidemia on muistuttanut meitä siitä, ettei olemassa olevaa asioiden tilaa voi pitää itsestäänselvyytenä koskaan.

Poikkeusajat voivat paljastaa heikkouksia, mutta ne paljastavat myös vahvuuksia. Kovat ajat luovat me-henkeä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Vaikeina aikoina halu auttaa ja toimia toisten hyväksi korostuu.

Tänä vuonna myös joulua vietetään poikkeuksellisissa oloissa. Kuluneen vuoden aikana on pitänyt suostua erilaisiin rajoituksiin ja varovaisuuteen.

Nämä asiat kuuluvat vahvasti myös joulunaikaan. Normaalisti jouluun kuuluu sukulaisten luo liikkumista, yhteen tulemista ja yhdessäoloa. Tänä vuonna näistä asioista tulisi pidättäytyä. Tai ainakin yhdessäolon aikana tulisi huomioida varovaisuusseikat, kaiken varalta. Juhla kuitenkin toteutuu, vaikka kaikkia totuttuja perinteitä ei ehkä voikaan noudattaa tai toteuttaa.

Joulu, tuo juhlista jaloin, on jo ovella. Mutta mistä hyvä joulu ja joulumieli koostuu? Lumesta, kinkusta, laatikoista, riisipuurosta, glögistä, kuusen tuoksusta, joululauluista, hiljentymisestä, saunasta, levosta… kyllä! Tai tuossa oli vain osa asioista. Osa ihmisistä ovat joulun töissä ja heillekin soisi joulumielen.

Hyvä joulumieli syntyy varmasti erilaisista asioista. Yksi tulee iloiseksi saadessaan lahjaksi pesuainetta, kuten twitterissä eräs nuori kirjoitti. Toinen taas saa saman tunteen vasta saadessaan satojen tai jopa tuhansien eurojen lahjan.

Osalla ei ole mahdollisuutta antaa lapsilleen edes pientäkään lahjaa saati ostaa joulupöytään ruokaa.

Ihmiset tulevat erilaisista lähtökohdista ja heillä on erilaiset elämänkokemukset. Meitä jokaista on elämä ja ympäristö muokannut sellaiseksi, kuin me nyt olemme. Korona tai sen seurauksena olevat rajoittamistoimenpiteet muokkaavat meitä taas vähän erilaisiksi.

Minulle joulu on aina ollut tärkeä. Yksi jouluun ja jouluruokapöytään sisältyvä asia on ollut tietysti kinkun ja hirvikäristyksen lisäksi itse syksyllä saaliiksi saatu metso. Nyt sattuneesta syystä oma metsästysharrastus on jäänyt lapsen kenkiin. Näytti siis vahvasti siltä, että joulupöytä jää ilman metsoa.

Hyväksyin jo ajatuksen, mutta sain kuin sainkin lahjaksi komean ukkometson edelleen joulupöydän kruunuksi! Arvostan sitä todella paljon! Tämä lahja sai myös joulumieleni kohoamaan.

Hyvää ja rauhallista joulua!

Vesa Anttila

Tyrnävän kunnanjohtaja