Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

"Tämä viikon alku on eri­lai­nen kuin vielä per­jan­tai­na ajat­te­lin", toteaa Hai­luo­don kun­na­joh­ta­ja Aki –korona sä­vyt­tää myös saa­ri­kun­nan arkea

Hailuoto

-
Kuva: Heli Rintala

Tämä viikon alku on erilainen kuin vielä perjantaina ajattelin. Loppuviikon ja viikonlopun aikana Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt koronaviruksen osalta leviämisvaiheeseen.

Tämä tarkoittaa sitä, että koko Pohjois-Pohjanmaan alueella on aloitettava pikaiset toimet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, niissäkin kunnissa, joissa koronaa ei vielä ole. Jos riittäviin toimiin ei ryhdytä, on vain ajan kysymys, milloin korona on kaikkialla. Eri viranomaisilla on omat tehtävänsä päätöksenteossa, ja meillä kuntana on oma iso roolimme siinä oman päätösvaltamme puitteissa.

Olemme Hailuodossa systemaattisesti koko koronajan tavanneet varautumisryhmämme kanssa viikoittain, seuranneet tilanteen kehittymistä ja tiedottaneet tärkeäksi kokemistamme asioista. Viruksen rauhallisemman tilanteen vaiheessa tiedottaminen painottui muistutteluun asian tärkeydestä ja jokaisen tärkeästä vastuusta kokonaisuudessa.

Nyt kun tilanne on taas pahentunut, huomaa, että ihmiset suhtautuvat asiaan vakavammin. Maskeja näkyy paljon. Hyvä niin. Vaikka kuntana teemmekin oman osamme, voimme vaikuttaa vain osaan asioista. Jokainen ihminen vaikuttaa omilla valinnoillaan siihen, miten ehkäisemme viruksen leviämistä.

"Tärkeintä tulevalle vuodelle on, että pystymme jatkamaan vuoden 2020 aikana hyvin alkanutta strategian toteuttamista ja että nyt tehty pohjatyö tuottaa jo tulevana vuonna konkreettisia tuloksia."

Me kuntana, kunnan työntekijöinä, tietenkin näytämme esimerkkiä suhtautumisesta asiaan ja sitä kautta vaikutamme myös kuntalaistemme toimintaan. Kannetaan nyt erityistä vastuuta, että saamme viruksen leviämisen taltutettua, jaksetaan hetki näitä tiukennettuja rajoituksia ja ollaan jopa ylivarovaisia asian suhteen. Se lienee paras tie nyt omassa toiminnassa.

Talousarvio ja sen laadinta on kunnassa yksi syksyä leimaava piirre. Talousarvion avulla luodaan suuntaviivat tulevaan vuoteen. Talousarvion jälkeen alkaa tilinpäätöksen laadinta, jossa arvioidaan edellisen vuoden talou­dessa ja toiminnassa onnistumista.

Hailuodossa vuoden 2021 talousarvion laadinta oli huomattavasti edellistä vuotta helpompi haaste. Edelliselle vuodelle tehdyt merkittävät kulusäästöt on saatu talouden toteumassa pidettyä hyvin, koronasta huolimatta. Korona tuottaa tulomenetyksiä ja myös lisääntyneitä kuluja, mutta valtion lisätalousarvion valtionosuudet kattavat ne hyvin.

Hailuodon osalta merkittävää taloudessa on, että olemme saaneet pidettyä henkilöstökustannukset hyvin hallinnassa. Siihen suurimpana tekijänä on onnistumiset työhyvinvointityössä. Panostamista työhyvinvointiin jatketaan myös vuonna 2021.

Tärkeintä tulevalle vuodelle on, että pystymme jatkamaan vuoden 2020 aikana hyvin alkanutta strategian toteuttamista ja että nyt tehty pohjatyö tuottaa jo tulevana vuonna konkreettisia tuloksia. Erityisen iloinen olen lisääntyneestä yhteistyöstä ja keskustelusta, jota strategiaamme linjattu yhdessä vastuullisesti toimintapa tuottaa. Tästä on hyvä jatkaa kohti vuotta 2021 ja koronan selättämistä.

Yhdessä vastuullisesti.