Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Täl­lais­ta on tu­pos­lais­ten nuorten päih­tei­den käyttö – kyselyn mukaan nuuska on suu­rim­mas­sa suo­sios­sa

Liminka

Nuoret kiinnostuvat yhä nuorempina päihteistä ja päihdekokeiluista. Myös kannabiskokeilut ovat yleistyneet. Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2019 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että tupakan ja alkoholin käyttö ei ole nuorten keskuudessa vähenemässä.

Tupoksen yläkoululaisille suunnatussa kyselyssä kävi ilmi, että päihdekokeilut ja päihteiden käyttö ovat myös Tupoksessa yleistä. Vastanneista yli 36 prosenttia kertoi vähintään kokeilleensa päihteitä. Holtittomassa seurassa päihteiden kokeilu tuo omat riskinsä, koska ikinä ei voi tietää, miten eri ihmisten kehot reagoivat eri päihteisiin.

Päihteistä voi myös kieltäytyä.
Päihteistä voi myös kieltäytyä.
Kuva: Juho Teeriniemi

Päihteistä nuuska on tuposlaisten nuorten suurimmassa suosiossa, mikä saattaa tulla yllätyksenä, sillä Suomessa nuuskan myynti on laitonta. Nuuskan käyttöä ilmenee myös Tupoksen koululla. Toisinaan roskakoreista ja pulpettien koloista löytyy käytettyjä nuuskapusseja.

Toiseksi suosituimmaksi päihteeksi kyselyyn vastanneet nuoret valitsivat alkoholin. Tupakointi on Tupoksessa harvinaisempaa. Syynä on se, että tupakka on kalliimpaa ja tupakan haju on helpommin huomattavissa kuin esimerkiksi nuuskan.

Nuorten päihdeongelmat voisivat vähentyä, jos kouluissa puututtaisiin enemmän asiaan ja päihteiden haitoista ja seuraamuksista kerrottaisiin enemmän.

Aikuisten ei tulisi puuttua asiaan syyttävästi tai rankaisemalla esimerkiksi kotiarestilla tai yhteydenotoilla sosiaaliviranomaisiin. Tällainen toiminta aiheuttaa nuorille enemmän ahdistusta ja voi saada nuoret valehtelemaan. Se ei edesauta päihteiden käytön lopettamista vaan saattaa nimenomaan lisätä sitä ahdistuksen helpottamiseksi. Syyttelyn sijaan aikuisten olisi hyvä keskustella asiasta rakentavasti ja kertoa nuorelle päihteiden käytön haitoista.