-

Teeren pyy­tä­jät

Kahden tunnin hiihdon jälkeen löytyivät ensimmäiset kiepit.

Kahden tunnin hiihdon jälkeen löytyivät ensimmäiset kiepit.

Liminka
Roope Savela sai pari päivää myöhemmin myös saalista.
Roope Savela sai pari päivää myöhemmin myös saalista.
Kuva: Roope Savelan kotialbumi

Nyt, kun ensimmäistä kertaa viiteenkymmeneen vuoteen pääsee Pohjois-Pohjanmaalla talvilinnun pyyntiin, käytimme tilaisuuden hyväksi ja pyysimme luvan pitää yhden päivän vapaata koulusta.

Lakiuudistuksen myötä mustia metsäkanalintuja saa pyytää 20.-31. tammikuuta välisenä aikana. Lähdimme maanantaina 25.1.  Eliaksen isän kyydillä Limingan jahtimaille ja hiihdimme maanantai-iltana tien laidasta noin 1,3 kilometriä eräkämpälle, jossa yövyimme.

Illalla aikamme ei riittänyt muuhun kuin kämpän lämmitykseen ja roiskeläppien syöntiin, minkä jälkeen painuimme pehkuihin.

Aamulla herättyämme paistoimme makkaroita ja lähdimme jahtiin. Laitoimme sukset jalkaan sekä kiväärit ja reput selkään. Jahti oli alkanut.

Teeren kieppi.
Teeren kieppi.
Kuva: Elias Pesonen

Hiihdimme muutaman tunnin ja löysimme vain pari teeren kieppiä. Kieppi on lumessa oleva reikä, jossa lintu on ollut lumen alla suojassa kylmältä. Itse teeriä emme valitettavasti nähneet. Sää oli melko lämmin, mutta aurinkoa emme nähneet päivän aikana.

Olisihan saalis ollut hieno lisä, mutta mukavaa oli myös hiihdellä kavereiden kanssa. Lumikaan ei upottanut. Ei siinä hiihtäessä kouluasiat mielessä pyörineet, kun saimme olla luonnon rauhassa.

Illalla lähdimme hiihtämään takaisin tienvarteen, josta meidät otettiin kyytiin.

Kotiin päästyämme olimme väsyneitä, ja illalla unta ei tarvinnut odotella.

Vaikka emme saaneet lintuja, Roope innostui lähtemään viikonloppuna uudelle pyyntireissulle. Tällä kertaa häntä onnisti. Teeri tuli viereiseen puuhuun istumaan, jolloin Roope ampui täydellisen riistalaukauksen.


Juttu on osa Uutisten viikkoa, jonka aikana Tupoksen koulun yhdeksäsluokkalaiset toteuttavat Rantalakeuden verkkoon sisältöä.