Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ran­ta­la­keus ja Kaup­pa­kes­kus Zep­pe­lin tem­pai­se­vat yhdessä kou­lu­kiu­saa­mis­ta vastaan – lapset ja nuoret pää­se­vät vi­deo­kil­pai­lus­sa poh­ti­maan kiu­saa­mi­seen puut­tu­mis­ta

Parhaat videot palkitaan 200 euron lahjakorttipaketilla, kilpailuaikaa on maaliskuun loppuun.

Rantalakeus
-
Kuva: Sauli Pahkasalo

Millä tavoin lapset ja nuoret saataisiin pohtimaan koulukiusaamisen ehkäisemistä ja kiusaamiseen puuttumista? Tätä on syksyn mittaan pohdittu Rantalakeuden toimituksessa.

– Haluamme antaa lapsille ja nuorille itselleen puheenvuoron. Ei niin, että vain aikuiset kertovat mitä pitäisi tehdä, päätoimittaja Sauli Pahkasalo sanoo.

Rantalakeus päätti järjestää videokilpailun. Ajatuksena on saada paikalliset lapset ja nuoret miettimään ongelmaa audiovisuaalisin keinoin. Yhteistyökumppaniksi lähti Kauppakeskus Zeppelin.

Kauppakeskuspäällikkö Veli-Pekka Mäkinen innostui videokilpailusta välittömästi. Hän kokee merkityksellisenä pitää kiusaamisen vastustamista esillä.

– Zeppelinille ja Zeppelinin yrittäjäyhdistykselle vastuullisuuteen liittyvät asiat ovat erittäin tärkeitä. Kiusaamiseen puuttuminen on tärkeimmästä päästä sosiaalista vastuuta. Jos voimme videokilpailun avulla ehkäistä yhdenkin kiusaamistapauksen, olemme onnistuneet, Mäkinen summaa.

Hän sanoo kiusaamisen ehkäisemisen olevan meidän kaikkien yhteinen asia. Myös kauppakeskuksessa järjestyksenvalvonta puuttuu tarvittaessa nuorten välisiin kahnauksiin. Zeppelin tekee myös tiivistä yhteistyötä nuorisotoimen kanssa.

– Zeppelin on alueen suurin nuorisotila. Meillä käy paljon lapsia ja nuoria, varsinkin nyt ilmojen kylmetessä. Tänne tullaan ostoksille, kahville, mutta myös oleskelemaan. Tärkeää on, että kaikilla on turvallista asioida. Myös nuorilla.

Kilpailuaikaa maaliskuun loppuun saakka

Kilpailussa on kolme sarjaa: alakouluikäiset, yläkouluikäiset ja toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevat. Tehtävänä on luoda vähintään puolen minuutin ja enintään kolmen minuutin mittainen video, missä annettua teemaa hyödynnetään. Sarjojen parhaat valitsee Rantalakeuden nimittämä tuomaristo, jossa on toimituksen ja Zeppelinin edustuksen lisäksi lakeudella toimivia alan ammattilaisia. Parhaat videot palkitaan Zeppelinin 200 euron arvoisilla lahkakorttipaketeilla sekä Rantalakeuden tuotepalkinnoilla.

"Kiusaamiseen puuttuminen on tärkeimmästä päästä sosiaalista vastuuta. Jos voimme videokilpailun avulla ehkäistä yhdenkin kiusaamistapauksen, olemme onnistuneet."
Veli-Pekka Mäkinen
Kauppakeskuspäällikkö, Kauppakeskus Zeppelin

Kilpailuaikaa on maaliskuun loppuun.

– Parhaat videot julkistetaan suorassa lähetyksessä Rantalakeuden verkkosivustolla ensi vuoden keväällä. Järjestämme Zeppelinissä palkitsemista varten pienimuotoisen juhlahetken, joka striimataan, Pahkasalo lupaa.

Päätoimittaja kertoo koulukiusaamisen puhuttavan lukijoita, sillä aiheesta on tullut tänä vuonna juttuvinkkejä aiempaa enemmän.

– Pyrimme pitämään asiaa esillä eri kanavissamme. Esimerkiksi Tupoksen pressiklubilaiset pohtivat asiaa viimeisimmässä podcastissaan. On meidän kaikkien asia, että kiusaaminen saadaan kitkettyä pois. Jokaisella pitää olla oikeus käydä koulua ilman pelkoa, Sauli Pahkasalo sanoo.

Fakta

Kiusaamista vastaan -videokilpailun säännöt

Videon minimikesto on 30 sekuntia ja maksimi 3 minuuttia.

Kilpailutyön voi toteuttaa liikkuvana videokuvana, animaationa tai valokuvien avulla.

Kuvaa vaakatasossa. Kilpailutyöt lähetetään .mov, mpeg4, .mp4 tai avi-formaatissa täältä.

Kilpailuun voi osallistua yksin tai ryhmätyönä yhdellä tai useammalla kilpailutyöllä.

Videoiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja olla hyvän maun mukaisia.

Osallistuva yksilö tai ryhmä vastaa siitä, että heillä on oikeudet kaikkeen käytettävään materiaaliin.

Videossa esiintyviltä tunnistettavilta henkilöiltä on saatu lupa julkaisemiseen.

Kilpailuvideoita julkaistaan Rantalakeuden ja Kauppakeskus Zeppelinin verkkosivustoilla sekä sosiaalisen median kanavissa.