Poliisi valvoo pyö­räi­li­jöi­den pi­meä­nä­ky­vyyt­tä lä­hi­viik­koi­na te­hos­te­tus­ti – Puut­tu­vas­ta valosta voi lom­pak­ko köyhtyä 40 euroa

Rantalakeus
Uusi tieliikennelaki velvoittaa myös pyörän takaosaan valoa. Sen tulee olla punainen.
Uusi tieliikennelaki velvoittaa myös pyörän takaosaan valoa. Sen tulee olla punainen.
Kuva: VESA JOENSUU

Oulun poliisilaitos valvoo pyöräilijöiden näkyvyyttä tehostetusti tulevina viikkoina. Valvonnan tavoitteena on muistuttaa tiellä liikkujia pimeässä näkymisen tärkeydestä ja kesällä muuttuneesta tieliikennelaista, joka velvoittaa pyöräilijää käyttämään myös takana valoa. Takavalon tulee olla punainen.

– Polkupyörässä täytyy olla heijastimet eteen, taakse ja sivulle, eikä heijastinliivin käyttäminen ole huono idea pyöräilijän päällä. On hyvä muistuttaa, että edellisten lisäksi polkupyörässä tulee olla toimivat jarrut ja soittokello on pakollinen. Huomioi myös kyydissä olevan lapsen näkyvyys sekä se, että hänelle on sopiva istuin. Kypärä kaikille pyörässä kulkijoille päähän, vaikka sen käyttämättömyydestä ei rangaista, luettelee ylikonstaapeli Matti Kiljunen poliisilaitoksen tiedotteessa.

Puuttuvasta valosta pyöräilijä voi saada 40 euron liikennevirhemaksun tai kirjallisen huomautuksen.

– Toivotaan, että poliisi ei tapaa valottomia polkupyöriä liikenteessä pimeän aikaan valvonnan yhteydessä ja joudu sen vuoksi kirjoittamaan liikennevirhemaksuja, Kiljunen jatkaa.

Poliisista kerrotaan, että aiemmin toteutetuissa valvonnoissa on havaittu, että tietoisuus valojen pakollisuudesta ja hyödyllisyydestä oli pyöräilijöillä tiedossa, mutta syystä tai toisesta lamppua ei ollut mukana.