Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Poh­joi­sen kult­tuu­ri­ym­pä­ris­tös­tä ins­pi­roi­tu­nut tai­tei­li­ja Enrico Mazzone pitää jou­lu­kuus­sa näyt­te­lyä Li­min­gas­sa – ki­lo­met­rin pi­tui­sel­le teok­sel­le et­si­tään tilaa vuoden 2026 kult­tuu­ri­pää­kau­pun­gis­ta

Kirjaston joulukuun näyttelyssä on esillä italialaisen Enrico Mazzonen piirroksia. Piirrokset ovat saaneet inspiraationsa Kalevalan taruista ja italialaisista kansantarinoista.

Enrico Mazzone matkasi nykyisestä kotikaupungistaan Porista Ouluun lyhyelle visiitille viime keskiviikkona. Ouluun mieltynyt taiteilija suunnittelee muuttavansa kaupunkiin lähivuosina.
Enrico Mazzone matkasi nykyisestä kotikaupungistaan Porista Ouluun lyhyelle visiitille viime keskiviikkona. Ouluun mieltynyt taiteilija suunnittelee muuttavansa kaupunkiin lähivuosina.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Enrico Mazzonen hymyn voi miltei kuulla puhelimen välityksellä. Torinolaislähtöinen Porissa asuva taiteilija on juuri hypännyt Ouluun menevään junaan Vaalasta, jonka kirjastoon hän on käynyt viemässä töitään joulukuun ajan esillä olevaa näyttelyään varten.

Miehen piirroksia on joulukuun ajan esillä Limingan kirjastossa.

Kirjaston tiloissa nähtävä näyttely on nimeltään Viaggio tra i monumenti di Cogoleto e Genova, joka tarkoittaa suomeksi Matka Cogoleton ja Genovan monumenttien välillä.

– Näyttelyssä on esillä piirustuksiani, joihin olen saanut inspiraation kahden viikon matkallani Italian Cogoletossa ja Genovassa viime talvena. Erityisesti Genovassa sijaitseva Staglienon monumentaalinen hautausmaa patsaineen toimi töitteni innoituksena, Mazzone kertoo.

Palattuaan Genovasta Cogoletoon Mazzone aloitti piirtämään useita luonnoksia, joiden työstämistä hän jatkoi Porin työtilassaan muutettuaan takaisin Suomeen viime helmikuussa.

Mazzonen teokset syntyvät lyijykynällä yksi piste kerrallaan.
Mazzonen teokset syntyvät lyijykynällä yksi piste kerrallaan.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Teokset ovat pieniä luonnosmaisia palasia isoimmasta projektista, joka Mazzonella on ollut tähän mennessä käsissään: kilometrin mittaisesta Johanneksen ilmestystä kuvaavasta teoksesta.

Pistetyylistään tunnettu taiteilija on jo aiemmin tehnyt valtavan 97-metriä pitkän taideteoksen Rubedo, joka on suurin koskaan kuvitettu Jumalainen näytelmä.

Parhaillaan työn alla olevassa vielä isommassa teoksessa on Mazzonellekin jotain uutta ja erilaista: kuvat rakentuvat piste kerrallaan täysin mustalle paperille.

– En käytä valkoista kynää tai muitakaan värejä, jotka tekisivät ääriviivoista kirkkaat. Sen sijaan piirrän violetilla kynällä, jonka väri taittaa jossain valossa myös siniseen.

Erikoisuus on siinä, että teosta kaukaa katsovan on mahdollista erottaa ainoastaan sen musta tausta. Kynänjälki tulee katsojalle näkyviin vasta lähempää tarkasteltuna.

– Haluan teoksella kuvastaa pohjoisen pitkän talven pimeyttä ja hiljaisuutta.

Kookkaan teoksen työstäminen sai alkunsa viime keväänä, kun Mazzone sai työnsä yhteistyötaholta, saksalaiselta Koehler Paper -paperitehtaalta lähetyksenä ensimmäisen palasen mustaa paperia.

Kilometrin pituinen teos onkin jaettuna neljään 250-metriseen osaan. Tähän mennessä paperin pinnalle on syntynyt Mazzonen kynästä taidetta noin sadan metrin pituudelta.

– Ensimmäisen paperin kanssa olen varmaan valmis joskus huhtikuussa. Aika monta paperirullallista on sen jälkeen vielä jäljellä.

Teos etsii tilaansa Oulusta

Porilaistuneen taiteilijan ajatuksena on viimeistellä valtava teoksensa näillä näkymin Oulussa. Asia ei ole vielä täysin varmistunut, mutta toiveena olisi, että teos tultaisiin näkemään osana Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Mazzone on ollut asiasta yhteydessä oululaisen kulttuuritoimijan kanssa, joka auttaa parhaillaan etsimään teokselle sopivaa tilaa. Tilan löytyminen kilometrin pituiselle ja 2,7 metriä korkealle työlle ei ole kuitenkaan aivan helppoa.

Mazzonella on hihassaan luova suunnitelma.

– Ajatuksena ei ole löytää kilometrin pituista seinää, vaan leikitellä paperin muodolla. Teoksen voisi asettaa esille ikään kuin labyrinttimaisesti.

Sen lisäksi, että Mazzonen töitä on nähty aiemminkin Oulun seudulla esillä, viimeisimpänä marraskuun ajan Hiukkavaaratalon kirjastossa, Oulun kulttuuriympäristöstä innostunut taiteilija suunnittelee muuttavansa kaupunkiin ensi vuoden jälkeen.

– Tykkään todella paljon Oulusta ja haluan asettua sinne tekemään taidettani. Aina kaupungissa käydessäni sieltä välittyy inspiroiva tunnelma, jossa on helppo tutustua sen ihmisiin, ympäristöön ja kulttuuriin.

Fakta

Enrico Mazzone

Syntynyt Torinossa 1982. Muutti Raumaan kuusi vuotta sitten. Asuu ja työskentelee nykyisin Porissa.

Valmistunut lavastus- ja pukusuunnittelijaksi Accademia Albertina di Belle Arti di Torino -taideakatemiasta 2005.

Tunnetuin teos on vuonna 2020 valmistunut 97-metriä pitkä pistetyylillä tehty Rubedo-piirros.

Näyttely Viaggio tra i monumenti di Cogoleto e Genova on nähtävillä Vaalan kirjastossa joulukuun ajan.

Taiteilijan toistaiseksi suurinta kilometrin pituista ja 2,7 metriä korkeaa piirrosteosta suunnitellaan näytille Ouluun, kulttuuripääkaupunkivuonna 2026.