NÄKÖISLEHTI: Lue tästä Rantalakeuden Kesä -julkaisu maksutta

Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kolumni

Pekka iloit­see sähkön siir­to­hin­to­ja hil­lit­se­väs­tä la­ki­esi­tyk­ses­tä – mui­ta­kin asu­mi­sen kus­tan­nuk­sia tulisi hänen mie­les­tään koh­tuul­lis­taa

-
Kuva: Jukka Leinonen

Sähkö on meille kaikille jokapäiväinen tuttu. Käytämme sähköä lukemattomiin eri tarkoituksiin kännykän lataamisesta ja kahvin keittämisestä asunnon lämmitykseen.

Sähkön siirron kohtuuttomiksi paisuneet hinnat ovat täysin ymmärrettävästi harmittaneet suomalaisia. Siksi oli tärkeää, että saimme kirjattua sähkön siirtohintojen kohtuullistamisen hallituksen ohjelmaan keväällä 2019. Yhtä olennaista oli, että tarvittavat toimet on nyt valmisteltu huolellisesti elinkeinoministeri Lintilän johdolla.

Tällä viikolla eduskunnan täysistunnossa keskustellaan hallituksen esityksestä, joka hillitsee sähkön siirtohintoja ja kääntää ne laskuun.

Lakimuutoksilla jakeluverkkojen sallittua tuottoa leikataan 350 miljoonalla eurolla eli lähes kolmanneksella jo ensi vuonna. Siirtomaksujen vuotuista korotuskattoa taas lasketaan 15 prosentista 8 prosenttiin.

Muutokset tarkoittavat sitä, että pitkällä aikavälillä sähkön siirtohinnat laskevat kotitalouksilla ja maatiloilla jopa sadoilla euroilla vuodessa. Pienteollisuudessa säästö voi olla tuhansia euroja vuodessa.

Eri yhtiöt ovat toki Suomessa toimineet eri tavoin. Osa ei ole pyrkinyt maksimoimaan tuottoa nytkään.

Hallituksen esityksessä on otettu huomioon myös EU-lainsäädännön vaatimukset. Hintojen kurissa pitämisen ohella hallitus haluaa turvata sähköverkkojen toimivuuden.

Lakimuutosten vaikutusta tulee seurata tarkasti. Hallituksen tulee myös tarvittaessa tehdä uusia päätöksiä siirtohintojen hillitsemiseksi ja verkkojen toiminnan takaamiseksi.

Sähköverkot kuuluvat ihmisten peruspalveluihin, joiden tulee toimia koko Suomessa ja joiden käyttöön jokaisella tulee olla varaa. Sähköverkkoja ei voida rakentaa useampia, joten kilpailua ei ole eikä kuluttaja voi vaikuttaa siirtohintoihin itse. Siksi tarvitaan yhteiskunnan selkeää sääntelyä.

Asumisen ja elämisen kustannuksia tulee muiltakin osin kohtuullistaa. Ylimääräistä rasitusta ihmisille ei pidä sälyttää vaikkapa ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä. Esimerkiksi öljylämmittäjiä ei pidä pakottaa tekemään kohtuuttomia ratkaisuja. Niin ei tullakaan tekemään.

Sen sijaan niitä, jotka haluavat tehdä muutoksia, hallitus kannustaa energia-avustuksella vaihtamaan öljylämmityksen fossiilittomaan ratkaisuun, esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuun. Avustukseen voi tutustua ja sitä voi hakea Ely-keskuksen kautta. Tämä on kuitenkin täysin vapaaehtoista, eikä hallitusohjelmaan sisälly uusia korotuksia lämmitys- tai liikennepolttoaineisiin.

Hallitus on koronan torjunnan ohella kyennyt moniin päätöksiin, joilla helpotetaan ihmisten arkea ja vahvistetaan huolenpitoa. Valmistelussa on muun muassa vanhusasiavaltuutetun toimen perustaminen sekä laajakaistan rakentamisen edistäminen koko maassa.

Keskustalle on tärkeää, että myös hallitusohjelmaan kirjatut puurakentamisen lisääminen, maatalouden kannattavuuden parantaminen ja perhevapaiden joustavoittaminen saadaan vauhdilla eteenpäin. Niidenkin eteen teemme työtä.

Moni asia on meillä Suomessa hyvin ja menossa entistäkin parempaan suuntaan.

Pekka AittakumpuKirjoittaja on oululainen Keskustan kansanedustaja.