Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Paula kiit­te­lee mo­ni­puo­li­sia pi­tä­jä­päi­viä ja muis­tut­taa, että uusia, kek­se­liäi­tä ideoita tar­vi­taan­kin koko ajan ta­pah­tu­mien pi­tä­mi­sek­si raik­kai­na

-
Kuva: Pekka Peura
Kuntakuulumisia

Kesän Lumijokipäivät huipentuivat tänä vuonna viime lauantain toripäivään ja upeaan Lasten maaseutunäyttelyyn. Nelituntinen vierähti kuin huomaamatta kesäisen aurinkoisessa säässä.

Torilla tavattiin tuttuja ja istahdettiin uusille penkeille rupattelemaan ja torin tapahtumia seuraamaan. Vaikutti siltä, ettei kellään ollut kiire paitsi lapsiperheillä, sillä lapsilla riitti vauhtia ja tekemistä. Monipuolisen maaseutunäyttelyn organisoinnista vastanneet Lumijoen ja Limingan 4H-yhdistykset onnistuivat erinomaisesti.

Omaa toimintaansa esitteleviä yhdistyksiä ja yrityksiä oli mukana merkittävä määrä. Näyttely oli lapsille mainion mukava ja opettavainen puuhapäivä.  Polkutraktorit olivat koko tapahtuman kovassa käytössä. Jättisuuriin traktoreihin pääsi tutustumaan ja kaivinkoneella sai kokeilla oikeita kaivuuhommia. Paikalla ollut paloauto kiinnosti kovasti kaikenikäisiä. Koneiden ja laitteiden lisäksi kirkon ympäristössä sai tavata erilaisia eläimiä, tutustua maatalouden tuotteisiin muun muassa tunnistamalla, arvaamalla ja istuttamalla.

Päivän aikana oli mahdollista tutustua myös kunnantaloon ja sinne äskettäin sijoitettuun hienoon Lotta-vitriiniin. Kiitos vitriini-ideasta kuuluu Lumijokiseuran kahdelle Pekalle. Vitriini tai erityisesti sen sisältö on kunnianosoitus sota-ajan sukupolvelle ja eritysesti naisten työlle sota-aikana. Kunnantalohan on alun perin rakennettu suojeluskuntataloksi. Tässä tehtävässä se toimi vuosina 1938-44, jolloin talossa pidettiin myös Lotta-kahvilaa.

"Uusia kekseliäitä ideoita sekä niiden toteuttajia tarvitaan, jotta tapahtumat pysyvät raikkaina."

Kunnantalona tämä persoonallinen puufunkkisrakennus on toiminut vuodesta 1952. Minulla oli ilo esitellä taloa ja sen historiaa sekä nykypäivän toimintaa. Valtuustosalista presidenttien seurasta siirryimme vinoja portaita pitkin yläkertaan. Tutustuimme työhuoneeseeni, 1970-luvun tapetteihin, sekä kiinteistöpäällikön saviseinäiseen työhuoneeseen. Keskustelimme vierailijoiden kanssa myös kunnantalon lähivuosien mielenkiintoisesta roolista poliisitalona Lumijoella osin kuvatun draamasarjan kolmella kuvauskaudella.

Lämmin kiitos kävijöille, sain uutta tietoa itsekin.

Kotiseudun päivät ja erilaiset tapahtumat eivät onnistuisi ilman vapaaehtoisia ihmisiä ja heidän työpanostaan. Osallistuminen järjestelyihin ja yhdessä tekeminen palkitsee tietysti talkoolaisia, mutta aivan erityistä iloa tuottaa, kun ihmiset kuulevat tai näkevät kutsun ja saapuvat paikalle. Palautetta tapahtumista on tärkeää saada jälkeenpäin, jotta tapahtumien kehittyminen edelleen on mahdollista.

Uusia kekseliäitä ideoita sekä niiden toteuttajia tarvitaan, jotta tapahtumat pysyvät raikkaina ja innostavat jälleen osallistumaan.

Kesän päätteeksi Lumijoen tapahtumat saavat jatkoa, kun syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina Lumijoen Varjakassa järjestetään perinteiset Ahvenmarkkinat. Kannattaa tulla katsomaan ja viihtymään sekä tietysti ahvenia ostamaan.

Lisäksi Lumijoen kirkossa järjestetään syyskuun puolivälissä Oulun seudulla toimivien kuorojen yhteinen tapahtuma. Kirkon akustiikka on hieno, joten kuorolaulukokemus on laulajille sekä kuulijoille varmasti mieleenpainuva.

Tervetuloa syksy!

Paula Karsi-RuokolainenKirjoittaja on Lumijoen kunnanjohtaja.