Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Pai­kal­lis­leh­tien Pää­toi­mit­ta­ja­yh­dis­tyk­sen jour­na­lis­ti­pal­kin­to ta­lou­del­lis­ta pai­nos­tus­ta vas­tus­ta­neil­le – "Mal­lie­si­merk­ki", kiit­te­lee pää­toi­mit­ta­ja Sauli Pah­ka­sa­lo

Palkinnon arvo on 3 000 euroa.

Rantalakeus
PPY:n journalistipalkinnon luovuttivat Arto Henrikssonille (keskellä vasemmalla) ja Risto Kulmalalle yhdistyksen puheenjohtaja Sauli Pahkasalo ja sihteeri Jaana Ala-Lahti.
PPY:n journalistipalkinnon luovuttivat Arto Henrikssonille (keskellä vasemmalla) ja Risto Kulmalalle yhdistyksen puheenjohtaja Sauli Pahkasalo ja sihteeri Jaana Ala-Lahti.
Kuva: Ilkka Koski Photography

Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ry:n (PPY) Journalistipalkinto on myönnetty Loviisan Sanomien emerituspäätoimittaja Arto Henrikssonille ja Etelä-Suomen Media Oy:n itäisen alueen ja Loviisan Sanomien mediamyynnistä vastaavalle liiketoimintajohtaja Risto Kulmalalle.

Palkinnon arvo on 3 000 euroa. Se luovutettiin Uutismedian liiton Suurilla Lehtipäivillä Joensuussa.

Loviisan Sanomien toimitus joutui viime kesänä paikallisen kauppiaan painostuksen kohteeksi. Toimitus teki työtään selvittämällä pitkään jatkunutta ja laajaa virhehinnoittelua.

Lehti sai mielipidekirjoituksen kaupan hinnoittelusta ja pyysi siihen kauppiaalta vastausta jo samaan yhteyteen. Kauppias esitti, ettei kirjoitusta pidä julkaista, vaikka ei pystynyt esittämään kirjoituksessa mitään sellaista virhettä, joka olisi pitänyt korjata. Toimitus päätti myös koeostoin selvittää, onko kyseessä paikallinen vai kauppaketjun hinnoitteluhäiriö.

Kun kirjoitus julkaistiin, kauppias päätti lopettaa vuosia jatkuneen ilmoittelunsa paikallislehdessä. Kyse oli Loviisan Sanomien suurimmasta asiakkaasta. Mediamyynnin johto ei millään tavalla pyrkinyt vaikuttamaan toimituksen päätökseen kirjoituksen julkaisemisesta, vaan ilmoitti ennen julkaisua julkaisupäätöksen olevan täysin toimituksen ja päätoimittajan harkinnassa.

Lehti julkaisi myös koeostojutun ja pääkirjoituksen, jossa lukijoille avattiin tapahtumia ja syitä, joiden takia lehdessä ei enää ole kaupan ilmoituksia.

PPY:n puheenjohtaja, Rantalakeuden päätoimittaja Sauli Pahkasalo sanoo myynnissä ymmärretyn journalismin ja mediamyynnin ero.

– Selkeä viesti oli, että edes paikallislehden tärkein asiakas ei pysty vaikuttamaan paikallislehden toimituksellisiin päätöksiin.

Tapaus sai poikkeuksellisen paljon julkisuutta, mikä osaltaan on vahvistanut paikallislehtien journalismin uskottavuutta niin paikallisella kuin valtakunnallisella tasolla, palkintoperusteissa todetaan.

– Paikallislehteä tehdään yhteistyöllä. On tärkeää, että lehden mediamyynnissä ymmärretään toimituksen rooli ja toimituksessa mediamyynnin tehtävä. Toisinaan tulee tilanteita, joissa yhteistyö ja ymmärrys punnitaan. Loviisan Sanomien tapahtumaketju on tyylipuhdas esimerkki siitä, kuinka asia tulee hoitaa, Pahkasalo toteaa.