
Padel on suuressa suosiossa oleva tenniksen ja squashin kaltainen mailapeli. Padelissa on neljä pelaajaa, kaksi verkon molemmin puolin. Padelia pelataan 10 metriä leveällä ja 20 metriä pitkällä kentällä, jonka päädyissä ovat 3 metriä korkeat lasiseinät ja sivuilla metalliverkot.
Padelia pelataan tennismailaa hieman pienemmällä mailalla. Padelmailan muoto valitaan taitotason mukaan kolmesta eri vaihtoehdosta, jotka ovat pyöreä, kyynel ja timantti. Padelpallo on ulkoisesti tennispallon näköinen ja kokoinen, mutta suurin ero tennispalloon on se, että padelpallossa on hieman vähemmän painetta kuin tennispallossa.
Koronatilanteesta huolimatta padel on ollut suuressa kasvussa myös Suomessa. Vuoden 2020 alusta lähtien Suomen Padelliiton jäsenseurojen määrä on tuplaantunut, ja jäsenmäärä kolminkertaistunut. Suomen Padelliitto ry:n liittokoordinaattori Visa Korhosen mukaan vuoden 2020 alussa padel-harrastajia oli noin 10 000, mutta vuoden loppuun mennessä määrä nousi 30 000 harrastajaan.
Maailmanlaajuisesti padel on suuressa suosiossa, eikä suosio ole hetkeen hiipumassa. Harrastajia on maailmassa noin 20 miljoonaa, ja harrastajien määrä kasvaa koko ajan. Monet ovat kiinnostuneet padelista lajin suuren mediahuomion vuoksi.
Teimme padelkyselyn Tupoksen koulun yhdeksäsluokkalaisille. Kyselyyn vastasi 16 henkilöä. 25% kyselyyn vastanneista eivät ole kokeilleet padelia, mutta kaikki muut ovat pelanneet sitä vähintään kerran.

Padelin kehittäjänä pidetään meksikolaista Enrique Corcueraa. Hän loi pelin vuosina 1968–69 Meksikossa. Laji sai suuren suosion Espanjassa, josta se on levinnyt myös muualle Eurooppaan, erityisesti Ranskaan, Belgiaan, Saksaan ja Italiaan. Suomen ensimmäinen padelkenttä perustettiin Helsinkiin vuonna 2003. Nykyään Suomessa on satoja kenttiä ja uusia perustetaan jatkuvasti
Padelkentän vuokraus arki-iltana maksaa noin 28 euroa tunnilta ja viikonloppuna hinta on noin 34 euroa/tunti. Padelhalleissa pallot ovat ilmaisia ja mailan voi vuokrata muutamalla eurolla. Padelmailojen hinta vaihtelee 110 eurosta 220 euroon.
Lähteet:
https://padelclub.fi/mika-on-padel
Juttu on kirjoitettu Tupoksen koulun nuorten verkkotoimituksessa, joka 7.-11. helmikuuta tuottaa sisältöä Rantalakeuden verkkoon.