Tilaajille

Ou­lun­sa­lon seu­ra­kun­ta saa juh­la­ti­lan – ti­la­tar­ve on tie­dos­tet­tu vuo­des­ta 2014 läh­tien, mutta laa­jen­nus­han­ke lähti liik­keel­le vasta nyt

Vaikka kaavamuutos käynnistyi jälkijunassa, rakentamisaikatauluun sillä ei ole vaikutusta.

Oulunsalo

Oulunsalon seurakunta saa pitkän odottelun jälkeen uutta toimitilaa ja ison seurakuntasalin. Oulun ev.lut. seurakuntayhtymän ensi vuoden talousarvioesitykseen ja investointisuunnitelmaesitykseen on varattu vuosille 2023 ja 2024 yhteensä 1,05 miljoonaa euroa Oulunsalon seurakunnan toimitalon laajennukseen ja nykyisten tilojen korjaamiseen. Hankkeen suunnittelu alkaa ensi vuonna 100 000 euron turvin.

HAvainnekuva siitä, miltä Oulunsalon seurakunnan toimitilojen laajennusosa voi näyttää.
HAvainnekuva siitä, miltä Oulunsalon seurakunnan toimitilojen laajennusosa voi näyttää.
Kuva: Lukkaroinen Arkkitehdit

Yhteisen kirkkoneuvoston jo siunaama talousarvioesitys hyväksytään seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston kokouksessa keskiviikkona 7. joulukuuta.

– Täytyy sanoa että vihdoinkin, toteaa Oulun seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon vuoden loppuun saakka kuuluva oulunsalolainen Suvi Helanen. 

– Kun leirikeskus Umpimähkästä luovuttiin, vanha pappila myytiin ja myös vuokratiloista luovuttiin, tuntui että onko mikään tilahanke enää mahdollinen seurakuntayhtymän pienimmälle seurakunnalle. Nyt iloitsemme tästä, toimitilojen tarveselvitystyöryhmäänkin kuulunut Helanen sanoo.

Lukkaroinen Arkkitehdit tekemien suunnitelmien mukaan Oulunsalon seurakunnan nykyisen toimitalon viereen rakennetaan laajennusosa, jossa on iso seurakuntasali keittiöineen. Saliin mahtuu noin 120 ruokailijaa. Tila voi toimia myös konserttisalina.

Seurakunnan nykyisiä toimitiloja muutetaan laajennuksen yhteydessä monikäyttöisemmiksi. Esimerkiksi henkilökohtaiset työhuoneet muuttuvat tiimityöhuoneiksi, asiakasvastaanottotilat keskitetään pääaulan tuntumaan ja arkistotilat muutetaan seurakuntasalin aputiloiksi.

Seurakunnan käyttämistä vuokratiloista eli Pitkäkankaalla sijaitsevasta Repusta ja entisellä kunnantalolla sijaitsevasta Pysäkistä on jo luovuttu korkeiden vuokrakustannusten vuoksi. Repun ja Pysäkin toiminta on siirtynyt toimitaloon.

Oulun ev.lut. seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston kesällä 2019 asettaman tarveselvitystyöryhmän selvityksen mukaan kaikki seurakunnan ryhmät ja kerhot mahtuvat hyvin uusiin tiloihin. Tarpeen tullen toimitiloja voidaan kuitenkin vuokrata kerhokäyttöön tuntiperusteisesti esimerkiksi Pitkäkankaalla, Salonpäässä ja Niemenrannassa.

Kaavamuutos saataneen valmiiksi niin, että rakentamaan päästään ensi vuonna.
Kaavamuutos saataneen valmiiksi niin, että rakentamaan päästään ensi vuonna.
Kuva: Lukkaroinen Arkkitehdit

Vuonna 1976 rakennettu ja sisäilmaongelmista kärsinyt Oulunsalon seurakuntatalo purettiin vuonna 2014. Samana vuonna seurakuntalaisten käyttöön remontoitiin nykyinen, vuonna 2007 rakennettu toimitila, jossa on seurakuntasalin lisäksi kirkkoherranvirasto, kokoustilat, lasten päiväkerhotila, nuorisotila ja työhuoneita.

– Toimitalon toisen kerroksen juhlatilaan mahtuu noin 60-70 ruokailijaa, mutta Oulunsalossa on isoja sukuja, jotka eivät voi käyttää tilaa esimerkiksi syntymäpäivillä, muistotilaisuuksissa tai hääjuhlissa, Helanen kertoo tilatarpeesta.

Uudisrakennukselle tehty kustannusarvio on kummitellut seurakuntayhtymän investointisuunnitelmissa jo vuodesta 2014 lähtien. Investointiohjelmaan ja tarveselvitykseen hanke saatiin lopulta vuonna 2019. Selvityksen valmistumisen jälkeen investointia on kuitenkin lykätty vuosi toisensa jälkeen. Helasen mukaan seurakuntayhtymän muitakin rakennushankkeita on jouduttu siirtämään tiukan taloustilanteen ja kasvaneiden rakennuskustannusten vuoksi.

Vähältä piti, ettei Oulunsalon kohdalla käynyt niin myös tänä vuonna.

Havainnekuvissa uudisrakennuksen julkisivut pohjoiseen ja länteen.
Havainnekuvissa uudisrakennuksen julkisivut pohjoiseen ja länteen.
Kuva: Lukkaroinen Arkkitehdit

Tarveselvityksessä laajennushanke oli ajoitettu alkamaan vasta sen jälkeen, kun seurakuntayhtymän sijoitusten purkamisesta johtuvat tappiot voidaan välttää tai aikaisintaan keväällä 2023.

Laajennushankkeen edellyttämän kaavamuutos piti käynnistää jo vuonna 2020, mutta se ei ole edennyt toivotussa aikataulussa. Helasen mukaan tämä ei kuitenkaan enää hidasta hankkeen etenemistä.

– Aluksi kuulosti siltä, että kaavamuutos tontin ja liikennejärjestelyjen osalta valmistuisi vasta vuonna 2024, mutta saimme kiirehdittyä sitä niin, että kaavan pitäisi olla valmis jo ensi keväänä. Kun rakennuslupa on saatu, rakentamaan päästään vuonna 2024, Helanen arvelee.