Rantalakeus-maastot: Ter­ve­tu­loa juok­se­maan koko per­heel­lä – katso ai­ka­tau­lu täältä

Mainos: KeKi pronssille, seuraa joukkuetta jatkossakin Rantalakeus Digissä: 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Mikko Within uusi kirja Saa­ke­lin satanen il­mes­tyy maa­lis­kuus­sa – kir­jas­sa seik­kai­lee Uuno Tur­ha­nen

Within ensimmäinen kirja Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta sai paljon hyvää palautetta, mikä innosti Withiä kirjoittamaan uuden kirjan. Ajatus aikuisille suunnatusta kirjasta vaihtui kuitenkin nuortenkirjaksi kesken kävelylenkin.

Liminka
Mikko With.
Mikko With.
Kuva: Elsa With

Mikko With, 49, aloitti kirjansa jo monia vuosia sitten, ja nyt hän päätti jatkaa kirjoittamista.

– Halusin alkaa kirjoittamaan jotakin fiktiivistä, With toteaa.

Jo aiemmin kirjoitetut kirjan tapahtumat eivät Within mielestä tuntuneet uskottavilta aikuisten tekeminä, mutta nuorten tekemiksi tapahtumia pystyi hyvinkin kuvittelemaan. Näin hän päätyi kirjoittamaan uutta kirjaansa Saakelin satasta, jonka kustantaja on Myllylahti.

Kirjassa seikkailee pian peruskoulunsa päättävä Uuno Turhanen. Pojan elämä ei poikkea juurikaan tavallisesta. Hänellä ei ole paljoa kavereita eikä varsinkaan tyttöystävää. Kesällä hän kuitenkin joutuu tapahtumaketjuun, jonka johdosta Uunolla onkin vain muutama tunti aikaa ryöstää lähi-Sale.

Kirjoittamisella ja lukemisella on ollut Within lapsuudessa tärkeä rooli. Hän on aina halunnut kirjoittaa, mutta vasta viime vuosina kirjoittamisella on ollut entistä tärkeämpi merkitys.

Tuposlainen kirjailija Mikko With kertoo uudesta kirjastaan.
Video: Senna Vanhala ja Mindy Tuomela

With kertoo käyneensä aina koulun jälkeen lainaamassa muun muassa Viisikkoa, Neiti Etsivää ja muita nuorten jännitysromaaneja. Within mielestä tarinoissa oli sopiva sekoitus jännitystä ja huumoria, mikä innosti häntä lukemaan juurikin näitä kirjoja.

– Oli mukava lukea samojen henkilöiden tarinoita kirjasta toiseen.

Kirjojen sopiva pituus ja helppolukuisuus olivat myös näissä kirjoissa plussaa.

With kertoo, ettei kirjojen kirjoittaminen onnistu esimerkiksi työtauoilla viidessätoista minuutissa, sillä kirjoittaminen vaatii paljon aikaa, eikä häiriötekijöitä saisi olla. Kahvila oli Withille kuitenkin mieluinen kirjoituspaikka, ja siellä hän kirjoitti ensimmäistä kirjaansakin. Maailmanlaajuisen tilanteen vuoksi hän on kuitenkin ottanut kirjoituspaikakseen oman rauhallisen työhuoneensa.

With kertoo olevansa tyytyväinen kirjan lopputulokseen. Hän ei tietenkään etukäteen tiedä, minkälaisen vastaanoton uusi kirja tulee saamaan. Jos kirjasta pidetään, on mahdollista, että kirjasta tulee jatkoa.

– Olisi kuitenkin mielenkiintoista kokeilla kirjoittaa esimerkiksi jonkinlainen dekkari, With lisää.

Fakta

Mikko With

49 vuotta.

Ammatti: Operatiivinen johtaja.

Perhe: Valtteri, 23, Venla, 22, Elsa, 15 sekä koira Sisu.

Harrastukset: Hiihtäminen ja suunnistaminen.

Ensimmäinen kirja julkaistiin alkuvuodesta 2019.

Uusi kirja Saakelin satanen julkaistaan 31.3.2021

Juttu on osa Uutisten viikkoa, jonka aikana Tupoksen koulun yhdeksäsluokkalaiset toteuttavat Rantalakeuden verkkoon sisältöä.